HIFK:n 16-vuotias superlupaus häikäisi – ”Tähän pitää tottua”

SM-liigassa vain 15-vuotiaana debytoinut Brad Lambert on suomalaisen jääkiekkoilun megalupaus.

SM-liigassa vain 15-vuotiaana debytoinut Brad Lambert on suomalaisen jääkiekkoilun megalupaus. (Kuva AOP)

Brad Lambert, 16, pelaa HIFK:ssa SM-liigaa jo kuin aikamies. Hänestä voi tulla 2022 koko NHL:n ykkösvaraus.

JÄÄKIEKKO HIFK esitteli keskiviikkona ensimmäistä kertaa kotiyleisölleen vasta 16-vuotiaan superlupauksen Brad Lambertin. Nuorukainen ihastutti heti ja takoi tehot 0+2, kun HIFK voitti Ilveksen 4-0.

Median edessä ujolta vaikuttanut Lambert suhtautui uuteen tilanteeseen ja suureen huomioon ammattimaisella otteella.

– Ihan uskomaton kokemus. Oli tosi nättiä päästä ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen. Oli myös ihan kiva, kun itsekin sai pari onnistumista ja joukkue otti kolme pistettä. Tosi nättiä, Lambert hehkutti.

Lambert myönsi, että kotidebyytti jännitti. Hän oli debytoinut SM-liigassa joulukuussa Ässiä vastaan Porissa, jolloin oli vielä 15-vuotias.

– Olihan se totta kai vähän erilaista kuin Porissa silloin, mutta oli siinä kyllä paljon fiilistäkin. Ehkä se enemmän meni sen puolelle. Ei jännittänyt ihan niin paljoa, mutta pystyi kyllä syttymään peliin aika hyvin, Lambert sanoi.

Lambert pelasi HIFK:n ykkösketjussa yhdessä Jere Sallisen ja Otto Paajasen kanssa. Nuorukainen käytti upean näytönpaikkansa täydellisesti hyödykseen.

– Fysiikkaa pitää treenata vielä aika paljon, mutta nopeus ja taidot riittävät. Tästä saa varmasti enemmän buustia jatkoon. Seuraavaan Liiga-peliin kun mennään, niin olen vähän kokeneempi. Kiva jatkaa tästä, Lambert summasi.

HIFK:n päävalmentaja Jarno Pikkarainen paljasti heti pelin jälkeen, että Lambert jatkaa kokoonpanossa myös Kärppiä vastaan perjantaina.

– Mun tavoite on kehittyä päivittäin joka päivä. En tiedä uskoinko, että saan jo ensimmäisellä kaudella Liiga-pelejä, mutta kyllä se minun tavoite oli, Lambert sanoi.

HIFK:n kotihalli pullisteli keskiviikkona mediaa. Lambert hoiti mediavelvoiteet kuitenkin tyylillä, vaikka vähän näytti jännittävän.

– No, tähän pitää tottua, Lambert naurahti Sport Contentille.

HIFK:n päävalmentaja Jarno Pikkarainen oli ottelun jälkeen hyvin vaikuttunut nuorukaisen pelaamisesta. Peli oli nuorukaiselle vasta uran toinen SM-liigassa.

– Lambert oli erinomainen. Varmasti lahjakkain pelaaja, joka on IFK:ssa koskaan ollut tuon ikäisenä. Alussa häntä ehkä vähän jännitti, mutta sitten hänelle tuli onnistumisten kautta sellainen vapautuneisuus. Hän paransi vielä pelin vanhetessa selvästi ja sai sellaista hyökkäysuhkaa, mikä on kuitenkin hänen vahvuutensa, Pikkarainen kehui nuorukaista.

Lambert on vasta täyttänyt 16 vuotta.

– Täytyy kuitenkin muistaa, miten nuori poika on kysymyksessä. Hänen kanssaan täytyy olla kärsivällinen. Nämä ovat kaikki arvokkaita kokemuksia meille, mutta myös hänelle tulevaisuutta ajatellen. Tämä on sitä tulevaisuuden pääomaa, Pikkarainen viestitti.

Lambert oli ottelussa myös lähellä maalintekoa. Paras mahdollisuus siihen avautui kolmannessa erässä, kun nuorukainen pääsi vetämään rangaistuslaukausta. Se yritys kuitenkin epäonnistui.

– Hän on aika spesiaalikaveri rankkareissa. Halusin antaa hänelle sen mahdollisuuden, kun tilanne oli vielä tuollainen (HIFK johti 3-0). Hän on junnuissa tehnyt paljon maaleja rankkareista ja hänen vahvuutensa on niissä, Pikkarainen perusteli osin yllättävääkin valintaa.

Brad Lambertista odotetaan jopa kesän 2022 NHL:n varaustilaisuuden ykkösvarausta. Onko hän lahjakkain junnu, jota olet valmentanut?

– Näitä on tietysti aina vaikea verrata. Olen kuitenkin muun muassa valmentanut Mikko Rantasta ja muita, mutta kyllä hän sitä ehkä tuon ikäisenä on. Täytyy muistaa, että hän on nuorempi B-junnu, Pikkarainen sanoi.

Lambert jatkaa IFK:n edustuksen mukana, eikä häntä ainakaan vielä heitetä takaisin junnuihin.

– Ehdottomasti. Hän pelaa meillä Kärppiä vastaan. Sen takia tietysti, ettei meillä yksinkertaisesti ole riittävästi pelaajia, mutta on hän sen paikkansa nyt ansainnut. Hän ottaa tästä kaiken irti, minkä vain saa. Nämä ovat hänelle myös hyviä paikkoja nähdä, missä pitää vielä parantaa. Näissä peleissä tulee aika nopeasti sellaiset asiat silmille, Pikkarainen kertoi.

Supertalentin suhteen HIFK:lla on selkeät suunnitelmat. Debyytti tuli kuitenkin suunniteltua aiemmin.

– On meillä suunnitelma. Tälle kaudelle ei lähdetty pelejä väkisin antamaan, mutta hyvät esitykset A-junnuissa ja tämä on siitä palkinto. Hänestähän olisi voitu tehdä jo syksyllä pr-temppu ”nuorin pelaaja Liigassa”, mutta ei sellaista haluttu lähteä tekemään. Silloin kun näytönpaikat tulevat ansiosta, niin se tuntuu kaikkien kannalta oikealta, Pikkarainen linjasi.

Haastattelut Ville Hirvonen, Helsingin Jäähalli

Lue myös: Jokereiden Kultaleijona rankaisi omituisen jäähynsä jälkeen – ”Veskarin oma vika”

Kommentoi Facebookissa