Historiallinen ulkomainen NBA-mestaruus – ulkomaalaisilla voittanut Kanada juhlii

Toronto Raptorsin mestarijoukkue 2019

Toronto Raptorsin NBA-koripalloliigan mestarijoukkue 2019. (Kuva AOP)

Toronto Raptors on koripallon NBA-liigan mestari 2019.

KORIPALLO NBA-liigassa mestaruus on mennyt ensi kertaa Yhdysvaltain rajojen ulkopuolelle. Sarjan ainoa ulkomaalaisseura, kanadalainen Toronto Raptors, voitti torstaina Golden State Warriorsin vieraissa 114–110 ja vei finaalisarjan nimiinsä voitoin 4–2.

NBA:n jopa merkittävimmäksi pelaajaksi arvioitu Golden Staten Stephen Curry epäonnistui kolmen pisteen heitossa kahdeksan sekuntia ennen loppua Toronton johtaessa 111–110. Sen jälkeen Raptorsin Kawhi Leonard heitti pelin viimeiset kolme pistettä vapaaheittoviivalta.

Raptorsin ykköstähti Leonard nappasi toisen kerran urallaan NBA-finaalien arvokkaimman pelaajan palkinnon. Leonard upotti finaalisarjassa keskimäärin 28,5 pistettä ottelua kohden.

Torontoon Leonard oli siirtynyt viime kesänä San Antonio Spursista. Hän oli NBA-finaalien arvokkain pelaaja myös San Antonion viimeisimmässä mestaruudessa 2014.

Leonard on vasta NBA-historian kolmas pelaaja, joka on valittu finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi kahden eri seuran paidassa. Ne kaksi ensimmäistä ovat lajin suurimpia legendoja: Kareem Abdul-Jabbar (Milwaukee Bucks, Los Angeles Lakers) ja LeBron James (Miami Heat, Cleveland Cavaliers).

Raptors hankki Leonardin viime kesänä pelaajakaupassa, jossa DeMar DeRozan siirtyi toiseen suuntaan.

– Halusin tehdä historiaa täällä ja sen tein. Tekstasin Kyle Lowrylle varmaankin päivää siirtoni jälkeen ja sanoin hänelle: ”Mennään ja tehdään jotain erityistä. Tiedän, että menetit parhaan kaverisi (DeRozan) ja olet vihainen, mutta laitetaan tämä homma toimimaan”. Tässä sitten olemme tänään, Leonard kertoi NBA:n mukaan.

Torontossa mestaruutta juhlittiin torstaina railakkaasti. Olihan mestaruus Kanadan suurimmalle kaupungille ensimmäinen sitten vuoden 1993, jolloin baseballin MLB-seura Toronto Blue Jays voitti World Series -mestaruuden.

Koripallobuumissa elävässä Torontossa ykköslaji on Raptorsin mestaruudesta huolimatta toki yhä jääkiekko. Tosin menestystä ei ole viime vuosikymmeninä tullut. Kaupungin ylpeys Toronto Maple Leafs on viimeksi voittanut NHL:n Stanley Cupin vuonna 1967.

NHL:ssä muutkaan kanadalaisseurat eivät ole viime vuosina juhlineet. Montreal Canadiens voitti Stanley Cupin viimeisimpänä kanadalaisseurana vuonna 1993.

Toronto Raptors pitää majaansa Kanadassa, mutta joukkueen lähes kaikki pelaajat tulevat Yhdysvalloista. Ryhmän ainoa kanadalaispelaaja Chris Boucher oli pudotuspeleissä loukkaantumisen takia sivussa.

Espanjalaisista Raptorsissa voittivat mestaruuden Marc Gasol ja Serge Ibaka. Pascal Siakam edustaa maajoukkuetasolla Kamerunia ja OG Anunoby Iso-Britanniaa.

Pelaajien kansallisuudesta huolimatta Raptors on koko Kanadan joukkue taistelussa Yhdysvaltoja vastaan. NBA:n historiam toinen kanadalaisjoukkue Vancouver Grizzlies oli mukana 1995–2001, kunnes muutti Yhdysvaltojen puolelle Memphisiin. Sen jälkeen Raptors on ollut suosikkijoukkue Kanadan läntisissäkin provinsseissa, missä Toronton seuroista ei muuten oikein tykätä.

Torontossa puhutaan jo Raptorsin dynastiasta. Joukkue saattaa pysyä huipulla useamman vuoden.

Esimerkkiä haetaan Raptorsin finaalivastustajasta. Finaalit hävinnyt Golden State pelasi NBA:n finaaleissa viidennellä peräkkäisellä kaudella. Mestaruutta Warriors on juhlinut finaaliputkessaan 2015, 2017 ja 2018.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Yhdysvaltojen ”b-joukkue” ylivoimainen suosikki – NBA:n supertähtiä Kiinaan MM-turnaukseen

Kommentoi Facebookissa