Hjallis Harkimo teki ”raskaita päätöksiä” – Seinäjoella ei opittu niistä mitään

Hjallis Harkimo erotti Jokereissa useasti päävalmentajan. Myöhemmin Harkimo myönsi valtaosan potkupäätöksistään virheratkaisuiksi.

Hjallis Harkimo erotti Jokereissa useasti päävalmentajan. Myöhemmin Harkimo myönsi valtaosan potkupäätöksistään virheratkaisuiksi. (Kuva AOP)

Seinäjoen Jalkapallokerhossa toistetaan Hjallis Harkimon 1990-luvulla tekemiä virheitä.

JALKAPALLO Suomalainen jalkapallo ei rahoissa kylve. Veikkausliigan seuroistakin useampi pyörii puoliammattilaispohjalta.

Muutamia poikkeuksia löytyy. Seinäjoen Jalkapallokerhon rahakas taustahahmo Raimo Sarajärvi on rahoituksellaan ja ansiokkaalla taloudellisella taustatoiminnallaan taannut seuran toiminnan ammattilaisorganisaationa. Intohimoisena jalkapallomiehenä Sarajärvi auttoi vuonna 2007 perustetun SJK:n rahoituksellaan 2014 pääsarjatasolle ja Suomen mestaruuteenkin 2015.

SJK voitti 2016 vielä pronssia, mutta ajautui seuraavana vuonna urheilulliseen kriisiin. Seuran urheilullisessa menestyksessä isossa roolissa ollut Simo Valakari sai kevätalvella 2017 potkut ajauduttuaan Sarajärven kanssa erimielisyyksiin.

Valakarin potkujen jälkeen SJK:n päävalmentajan paikalta potkut sai Sixten Boström keväällä 2017 ja Manuel Roca vielä saman vuoden syksyllä. Tommi Kautonen sai potkut vuoden 2018 keväällä ja Alexei Eremenko viime perjantaina.

Kahden ja puolen vuoden sisällä SJK:ssa on ollut kuusi päävalmentajaa. Tämän kauden loppuun seura sinnittelee Brian Pagen komennossa. Page tuli myös syksyllä 2017 päävalmentajaksi pätkäpestille Rocan tilalle.

SJK lähti tähän kauteen toiseksi suurimmalla pelaajabudjetilla HJK:n jälkeen, kuten oli lähtenyt myös 2017 ja 2018. Menestys on ollut pelaajamateriaaliin nähden surkeaa.

Syynä on ollut tietysti pitkäjänteisen toiminnan puute. Valmentajarekrytoinneissakin olisi voitu toimia paremmin, mutta seurajohdon kärsimättömyyden vaikutuksia on turha vähätellä.

Tapaus SJK tuo mieleen Hjallis Harkimon ja Jokereiden jääkiekkojoukkueen tarinan. Seurapomo Harkimo erotti valmentajiaan 1990-luvulla useasti. Kenkää saivat Boris Majorov, Alpo Suhonen, Curt Lundmark, Sakari Pietilä ja Hannu Kapanen.

City-lehdessä julkaistiin 1999 koostejuttu Harkimon antamista valmentajapotkuista. City oli koonnut yhteen Harkimon kommentit kaikista valmentajapotkuista ja Harkimo oli miltei jokaisella kerralla todennut, että päätös oli raskas ja että potkujen antaminen tuntuu pahalta. Juttu uutisoitiin: ”Tuntuu pahalta antaa kenkää”.

Ruotsalainen Lundmark sai Jokereista kenkää peräti kahdesti. 1997 hän valmensi Jokerit Suomen mestariksi, mutta se ei Harkimolle riittänyt, koska Jokerit ei voittanut Euroopan Liigan eli EHL:n mestaruutta.

Myöhemmin Harkimo on myöntänyt, että lähes kaikissa tapauksissa valmentajan erottaminen oli väärä ratkaisu. Vuoden 1997 jälkeen Jokerit voittikin Suomen mestaruuden vain 2002, vaikka operoi vuodesta toiseen SM-liigan suurimmilla budjeteilla.

Seinäjoella Harkimon neuvoja olisi kannattanut kuunnella. Tapaus SJK todellakin muistuttaa Jokereiden sukelluksia 1990-luvun lopulla.

Valmentajan erottaminen on seurajohdolta helppo keino siirtää huomio pois omista virheratkaisuistaan. Valmentaja saattaa toisinaan olla seurajohdon kanssa myös eri mieltä esimerkiksi pelaajahankinnoista. Kun isot egot lähtevät tukkanuottasille, jää seuran etu toisinaan toisarvoiseksi asiaksi.

Historia toistaa helposti itseään, kuten Jokereiden ja SJK:n esimerkit osoittavat.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Alexei Eremenko sai kenkää – Pohjanmaalla valmentajia erotellaan tiuhaan tahtiin

Kommentoi Facebookissa