HJK altavastaajana Euroopassa – ”Se pitää ymmärtää”

Toni Koskela jatkaa HJK:n päävalmentajana kaudelle 2023 asti.

Toni Koskela jatkaa HJK:n päävalmentajana kaudelle 2023 asti. (Kuva HJK)

HJK kohtaa europeleissä joukkueita, jotka operoivat huomattavasti suuremmilla resursseilla. Kilpailutilanne on haastava.

JALKAPALLO HJK saavutti minimitavoitteensa europeleistä varmistettuaan paikkansa Konferenssiliigan lohkovaiheeseen voitettuaan NK Mariborin Eurooppa-liigan karsinnassa yhteismaalein 3-0. Taloudellisesti pääsy Konferenssiliigaan on jo iso juttu, kun luvassa on vähintään kolmen miljoonan euron bonusrahapotti.

On sitten toinen juttu, miten pitkälle HJK:n taso riittää Konferenssiliigassa. Viime syksynä HJK hävisi kuudesta Konferenssiliigan pelistään neljä, kun vastustajat LASK Linz sekä Maccabi Tel Aviv olivat kotona ja vieraissa aivan ylivertaisia.

Eurokentillä ja Pohjois-Amerikassa kovalla tasolla pelannut HJK:n puolustaja Jukka Raitala myöntää, että Veikkausliigan pelien taso on kyllä heikompi kuin europeleissä. Siksi tuntuman hakeminen europeleihin on HJK:lla haasteellista.

– Ei se tietenkään ole samalla tasolla. Tänäänkin huomasi, ettei ole niin paljon tilaa pallon kanssa. Vastustajat on fyysisempiä. Onhan se ihan kylmä fakta, etteivät Veikkausliigan joukkueet ole samantasoisia kuin Maribor, Raitala sanoi Sport Contentille.

Samoilla linjoilla on Mariboria vastaan torstaina voittomaalin tehnyt HJK:n Santeri Hostikka.

– Tietenkin noi pelit ovat tosi erilaisia. Veikkausliigassa pidetään tosi paljon palloa ja tänään annettiin vastustajan hyökätä vähän enemmän. Tosi erilaisia pelejä. Tietysti se valmistaisi paremmin, jos Veikkausliigassa olisi monta tosi hyvää joukkuetta.

Hostikka korostaa kuitenkin, että Veikkausliigassakin HJK saa kovaa haastetta.

KuPS pelaa tosi hyvin. Meillä riittää kyllä haastetta Veikkausliigassakin. Ei olla kärjessä tällä hetkellä.

Mestareiden liigan karsinnassa HJK hävisi vieraissa Viktoria Plzenille maalein 0-5. Hostikan mukaan itseluottamus ei ole sen pelin jälkeen horjunut.

– Vieraissa huomasi, että vastustajalla on vähän enemmän laatua viimeisellä alueella. Oltiin siellä vähän perässä. Mutta kotona meillä on ollut joka jengiä vastaan ihan oikeat tsäänssit. Tiedetään, että meillä on mahdollisuudet joka jengiä vastaan.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela arvioi, että Mariboria vastaan HJK kykeni tasaisimpaan esitykseensä kahdessa ottelussa toistaiseksi.

– Jos katsotaan europelejä ja niiden kokonaisuuksia, niin varmaankin stabiilein. Plzeniä vastaan pelattiin kotona yksittäinen paras ottelu, mutta vieraissa jäätiin jalkoihin, Koskela sanoi.

Kyyti eurokentillä voi olla Veikkausliigan joukkueelle kylmää. Tämän HJK sai konkreettisesti kokea Plzenissä, missä hävisi 0-5.

– En tiedä, oliko herätys. Vastustaja oli myös erittäin kova siinä. Uskon, että kaikki tietävät, mitä vaaditaan. Nyt ollaan tiputettu kuitenkin kaksi joukkuetta, jotka meitä isommilla resursseilla toimivat. Meidän pitää pelata kaksi täydellistä peliä ja pitää olla viimeistelyssä erittäin kliinisiä, Koskela arvioi tilannetta.

Eurooppa-liigaan päästäkseen HJK:n olisi voitettava viimeisellä karsintakierroksella Tanskan liigan viime kauden kolmonen Silkeborg. Haaste on kova, kun vastustajan operoi huomattavasti suuremmilla resursseilla.

Koskela lähestyykin haastetta realistisesti.

– Minimitavoite oli, että päästään johonkin lohkovaiheeseen. Silkeborg on ennakkosuosikki, mutta lähdetään haastamaan. Pitää muistaa, että kilpailutilanne Euroopassa on älyttömän laaja. Ei ole montaa maata, jotka tekee tätä meidän resursseilla puhumattakaan meitä pienemmistä resursseista. Se konteksti pitää myös ymmärtää, Koskela arvioi haastetta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: HJK:n kokeneen Jukka Raitalan haaveesta tuli totta

Kommentoi Facebookissa