HJK vältti eeppisen romahduksen – ylivoimainen suosikki oli saada nenilleen

HJK voitti 2021 jalkapallon Suomen mestaruuden (Kuva AOP)

HJK voitti 2021 jalkapallon Suomen mestaruuden. (Kuva AOP)

HJK operoi tuplasti suuremmalla pelaajabudjetilla kuin KuPS, mutta melkein hävisi mestaruuden.

JALKAPALLO Veikkausliigan mestaruuden voitti suuri ja mahtava HJK. KuPS oli kuitenkin todella lähellä yllätystä hävittyään mestaruuden viimeisessä ottelussa Kuopiossa pelatun ottelun HJK:ta vastaan päätyttyä 1-1 -tasapeliin.

KuPS aloitti kautensa kehnosti. Päävalmentaja Simo Valakarin paketti ei kolmessa ensimmäisessä ottelussa ollut valmis ja heikon alun takia KuPS käytännössä hävisi mestaruuden. Kolmessa viimeisessä ottelussaan KuPS jäi myös tasapeliin.

HJK ajautui syksyn tultua vaikeuksiin. Loukkaantumiset ja pelaajien kova euro-otteluruuhka vaativat veronsa.

HJK oli lähellä eeppistä romahdustakin, mutta pystyi kääntämään tilanteen. Katastrofia, eli mestaruuden häviämistä, ei nyt tapahtunut toisin kuin 2015, 2016 ja 2019.

HJK oli tänäkin vuonna Veikkausliigan ylivoimaisesti rahakkain joukkue. Se operoi noin 1,7 miljoonan euron pelaajabudjetilla, kun KuPSin pelaajabudjetti oli noin 800 000 euroa.

KuPSin peli kulki monella osa-alueella HJK:ta paremmin. Urho Nissilä oli Veikkausliigan kauden paras pelaaja ja on väläytellyt A-maajoukkueessakin.

Kunnia KuPSin vahvasta kaudesta kuuluu ennen kaikkea päävalmentaja Simo Valakarille. Hän näpäytti HJK:ta jo 2015, kun valmensi SJK:n Suomen mestariksi, vaikka HJK silloinkin jyräsi Veikkausliigan tasoon ylivoimaisesti suurimmalla budjetilla.

HJK:n päävalmentajasta Toni Koskelasta mestariseuran syksyn ongelmat eivät johtuneet. Ongelmana oli lähinnä urheilutoimenjohto, joka ei aivan onnistunut pelaajahankinnoissaan.

HJK:n maalivahtiosasto ei ollut Veikkausliigan parhaalla tasolla. Puolustuksessa oli liikaa epätasaisuutta. Suomen maajoukkuepelaaja Daniel O’Shaughnessy oli HJK:n puolustukselle elintärkeä pelaaja ja hänen loukkaantumisensa aikaan HJK olikin isoissa vaikeuksissa.

Mutta Suomen mestaruus HJK:lle tuli. Ja tällä kaudella HJK pääsi myös Konferenssiliigan lohkovaiheeseen, josta se on tienannut jo yli kolmen miljoonan euron edestä bonusrahoja.

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti hoiti hommansa taloudellisella puolella jälleen hienosti. HJK on voittoa tuottava organisaatio ja siitä kunnia kuuluu paljolti Riihilahdelle.

Ottelutapahtumista ja muusta kuluttajabisneksestä HJK tienaa liikevaihdostaan vain pienen osan. Valtaosa rahoista tulee pelaajakaupoista tai europelien bonuksista.

KuPS tekee tänä vuonna taloudellisella puolella roimat tappiot. Kuopiolaisseuran talous ei ole saanut samanlaista sukseeta kuin HJK. KuPS elää omistajiensa armollisuudesta ja toistaiseksi rahaa syydetään seuraan riittävästi.

Riihilahti voi myhäillä tyytyväisenä. Tosin hän saa ymmärrettävästi kritiikkiä HJK:n kannattajilta, kun oli mestaruuden ratkaisseen KuPS-ottelun aikana samaan aikaan tanssikisassa.

Riihilahden tanssikisaan osallistuminen samanaikaisesti kotimaan kauden tärkeimmän pelin aikana oli esimerkki suomalaisen jalkapallokulttuurin jälkeenjääneisyydestä. Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa toimitusjohtaja olisi moisen toiminnan myötä saanut potkut.

Mutta Suomessahan ei ole niin väliä. HJK:n johdolle riittää, että Riihilahti tuo kassaan rahaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: HJK voitti Suomen mestaruuden

Kommentoi Facebookissa