HJK vei HIFK:ta taktisesti mennen tullen – ramppikuume ihmetytti

HIFK:n fanien raivoisa kannustus ei auttanut. HJK voitti kauden toisen derbyn 2-0.

HIFK:n fanien raivoisa kannustus ei auttanut. HJK voitti kauden toisen derbyn 2-0. (Kuva Otto Palojärvi)

HIFK:n taktiikka ei toiminut ensimmäisellä puoliajalla ja HJK otti derbyssä helpon 2-0-voiton.

JALKAPALLO Veikkausliigan Stadin derbyssä oli torstaina paikalla jälleen täysi tupa. Yli 10 000 katsojalle ei tarjottu kuitenkaan tasaista kamppailua. HJK voitti helpohkosti 2-0.

HIFK jätti ensimmäisellä puoliajalla HJK:lle keskikentällä aivan liikaa tilaa ja HJK hyödynsi tämän vastustajan taktisen kömmähdyksen armotta.

HIFK:n pelaaja Jani Bäckman oli heikosta ensimmäisestä puoliajasta todella harmissaan.

– Harmittaa se ekan jakson ilme. Taktisesti HJK vei meitä siinä kyllä todella paljon. Tokalla jaksolla muutettiin muotoa ja saatiin paikan tynkää. Saatiin vähän tunnettakin sitten, Bäckman sanoi.

HIFK on pärjännyt aiemmissa kymmenessä derbyssä hyvin. Nyt ei ollut oikein jakoa.

– Tuntui, että oli ensimmäinen derby, jossa Klubi oli ekalla jaksolla tunteellakin ehkä niskan päällä, Bäckman sanoi.

Toisella puoliajalla HIFK sai tukittua keskikentän taktisella muutoksella. Silloin vain oli liian myöhäistä.

– Klubi oli opiskellut sen verran hyvin, että osasi käyttää meidän heikkoudet ja iskeä niihin. Ei me oltu ihan valmiina ekalla jaksolla ja siitä maksettiin kalliisti kahdella maalilla, Bäckman sanoi.

Bäckmanin mukaan taktiikalle oli kyllä perusteensa.

– Oikea-aikaisella laadukkaalla prässillä vastustaja ei pysty antamaan niin laadukkaita palloja. Tänään Klubi pystyi hyödyntämään ne tilat siinä.

Bäckmanin mielestä pelkästään taktiikan takia HIFK ei hävinnyt. Tunteen puuttuminen ratkaisi.

– Kaksinkamppailutkin hävittiin ja Klubi oli niskan päällä niissä. Me ei missään nimessä saada antaa vastustajalle etumatkaa tunteessa. Se tunne on meidän vahvuus.

Kannustus oli ainakin HIFK:n puolella. Joukkueen fanipääty oli selvästi äänekkäämpi kuin HJK:lla.

– Onhan ne aina erilaisia ja kliffoja pelejä. Klacken vie sen aina 100-0. Jos me oltaisiin yhtä hyvin oltu tunteella tässä pelissä mukana, oltaisiin viety tämä 2-0 itse, totesi Bäckman.

HIFK oli edellisen kerran hävinnyt toukokuun alussa. Joukkueella oli takanaan hyvä jakso, joka nyt päättyi.

– Ihmettelen, että mistä tämmöinen ramppikuume tähän tuli. Ilme on ollut meillä tosi hyvä ja on ollut tosi kiva pelata aktiivista, suoraviivaista ja prässäävää fudista. Tänään nyt vaan oli tämmöinen ja pitää tunnustaa, että Klubi oli parempi, Bäckman sanoi.

Oliko ennakkoasetelma sitten syynä ramppikuumeeseen? HJK oli viime aikoina rämpinyt ja HIFK:lla oli mennyt hyvin.

– En mä pitänyt meitä suosikkeina. Kyllä Klubi on omissa sfääreissään. Itse tulen koulusta suoraan peleihin, kun kaverit Klubissa käyvät syömässä pastat ja lepuuttelevat jalkojaan, vastasi Bäckman.

Sarjassa kahdeksantena oleva HIFK pelaa runkosarjassa vielä yhdeksän ottelua. Voittoja pitäisi ottaa, jotta seura mielisi ylempään loppusarjaan.

– Ehkä tää oli hyvä opetus meille, että 90 prosenttinen ei riitä. Pitää olla täysin mukana joka solulla. Lahdessa oli vähän samaa, ettei oltu ihan tunteella. Toivottavasti pystytään jatkossa pelaamaan taas omilla vahvuuksilla. Se tunne ja kova prässääminen, niiden pitää taas näkyä seuraavassa pelissä, päätti Bäckman.

Teksti Otto Palojärvi, Telia 5G-areena

Lue myös: Ruotsin illalle musertava päätös – tappio jatkoajalla ja tähtipelaaja sairaalaan

Kommentoi Facebookissa