HS: Isis-vaimoja on kieltäytynyt saapumasta poliisin kuultavaksi – valtuudet esiselvityksessä ovat vähäiset

Poliisi ei voi velvoittaa Isis-vaimoja saapumaan kuultavaksi ilman nostettua esitutkintaa.

Poliisi ei voi velvoittaa Isis-vaimoja saapumaan kuultavaksi ilman nostettua esitutkintaa. (Kuvituskuva AOP)

Suomessa ei aina aloiteta edes esitutkintaa, vaikka samalla tiedolla vertailumaassa saisi vankeustuomion.

TERRORISMI Valtakunnansyyttäjätoimistolla sekä suojelupoliisilla on ollut erimielisyyttä terrorismin tutkinnan kriteereistä. Suojelupoliisi on katsonut, että eri tapauksissa saadut alustavat tiedot olisivat olleet riittävät esitutkinnan aloittamiseksi, mutta näin ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Helsingin Sanomat kertoo, että valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen mielestä esitetyt tiedot eivät ole olleet riittävät. Valtakunnansyyttäjä päättää rikostutkinnan aloittamisesta Suomessa, jos kyseessä on ulkomailla epäilty terrorismirikos.

Lehti kertoo, kuinka Suomeen Syyriasta vuonna 2016 saapuneesta henkilöstä kirjattiin rikosilmoitus. Hän oli saanut Isis-terroristijärjestön videolla koulutusta rynnäkkökivääri kädessään, videolla julistettiin myös vääräuskoisten tappamisesta.

Al-Holin leirillä on ollut kymmenkunta Suomesta lähtenyttä Isis-taistelijoiden puolisoa, ja heillä noin kolmekymmentä lasta.
Al-Holin leirillä on ollut kymmenkunta Suomesta lähtenyttä Isis-taistelijoiden puolisoa, ja heillä noin kolmekymmentä lasta. (Kuvituskuva AOP)

Keskusrikospoliisi kuitenkin kirjasi, että rikoksen tunnusmerkistöt eivät täyttyisi. Aseellinen koulutus terroristijärjestöltä ei riittäisi, vaan syyttäjän kanssa keskusteltua oli todettu, että videolla ei suunniteltu jotain tiettyä konkreettista tai yksilöitävissä olevaa rikosta. Suomessa on terrorismirikoksesta tuomittu ainoastaan Turun puukkoiskutapauksessa.

Terrorismilainsäädäntö poikkeaa toisistaan jopa pohjoismaiden välillä. Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kuvaa Helsingin Sanomille esimerkkitapausta, jossa viranomaisilla oli tieto Suomeen palanneesta vierastaistelijasta, mutta nytkään edes esitutkintaa ei aloitettu. Toisessa, Pelttarin sanoin hyvinkin Suomeen vertailukelpoisessa maassa toimittiin toisin.

– Siellä hän sai saman tiedon pohjalta neljän vuoden vankeustuomion, Pelttari toteaa Helsingin Sanomille.

Ilmeisesti kyseessä oleva maa on Tanska ja tapaus koskee henkilöä, joka oli syntynyt Suomessa mutta kasvanut Britanniassa. Mies oli liittynyt Syyriassa Isisin riveihin, opettanut koraanikoulussa sekä toiminut imaamina. Mies sai Britanniaan maahantulokiellon ja hänen varansa jäädytettiin, joten hän palasi Suomeen ja jatkoi matkaansa Tanskaan.

Juttuvinkki: Suomessa vuosia asunutta miestä epäillään murhista ja törkeistä sotarikoksista – ”Tutkintaprosessi on ollut erittäin laaja”

Terrorismilakeja on Suomessa vaatinut kiristettäväksi muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Lainsäädännön puutteellisuus on nyt nousemassa esiin, kun Keskusrikospoliisilla on käynnissä esiselvitys Syyriasta al-Holin leiriltä palanneista niin sanotuista Isis-vaimoista.

Ulkoministeriö järjesti juuri joulun alla kotiutuksen al-Holista Suomeen kahdelle naiselle, joista toinen on muun muassa julkaissut Twitterissä Isisin veritekoja ylistäviä kommentteja ja riemuinnut amerikkalaisen journalistin julkisesta mestauksesta.

Suojelupoliisi on aikaisemmin arvioinut, että al-Holin leirillä olleet naiset todennäköisesti tulevat jatkamaan terroristista toimintaa, verkostoituvat keskenään ja integroituvat jälleen kotimaisiin jihadistisiin verkostoihin. Al-Holin leirillä on ollut kymmenkunta Suomesta lähtenyttä Isis-taistelijoiden puolisoa, ja heillä noin kolmekymmentä lasta. Suojelupoliisi on kommentoinut asiaa myös Twitterissä.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari toteaa, että terrorismilainsäädäntö poikkeaa toisistaan eri maiden välillä.
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari toteaa, että terrorismilainsäädäntö poikkeaa toisistaan eri maiden välillä. (Kuva AOP)

”Jokaisen al-Holin leiriltä palaavan mahdollisesti aiheuttama uhka arvioidaan yksilöllisesti. Viranomaiset ovat varautuneet asiaan yhteistyössä. Tavoitteena on, että jokainen palaaja saatetaan viranomaistoiminnan piiriin.”

Keskusrikospoliisin valtuudet Isis-vaimojen esiselvityksessä ovat kuitenkin vähäiset. Esitutkintaa ei ole nostettu ja ilman sitä poliisi ei voi käyttää esimerkiksi puhelinkuuntelua, viestiliikenteen lukemista tai tarkkailua. Poliisi ei voi myöskään velvoittaa Isis-vaimoja saapumaan kuultavaksi ilman esitutkintaa.

– Kaikkein eniten pelkään perus- ja ihmisoikeuksien loukkauksia sellaisten ihmisten kohdalla, jotka eivät ole terrorismin kanssa tekemisissä, mutta jotka saadaan siltä näyttämään, valtakunnasyyttäjä Raija Toiviainen kommentoi Helsingin Sanomille.

Lehden tietojen mukaan ainakin yksi ja mahdollisesti useampi leiriltä palannut Isis-vaimo onkin kieltäytynyt tulemasta poliisin kuultavaksi.

Lue myös: Suomi haki kaksi äitiä ja kuusi lasta al-Holista – toinen naisista on riemuinnut julkisesti Isisin veriteoista

Kommentoi Facebookissa