Hurja rahapotti tulee HJK:lle – kauden merkittävin tavoite jo saavutettu

HJK juhlii maalia Veikkausliigassa

HJK juhlii maalia Veikkausliigassa. (Kuva AOP)

HJK varmisti europelivoitollaan kolmen miljoonan euron bonusrahapotin.

JALKAPALLO HJK jyräsi torstaina Eurooppa-liigan karsintaottelussa Azerbaidzhanilaisen Neftchi Bakun maalein 3-0 ja eteni viimeiselle karsintakierrokselle voitettuaan otteluparin yhteismaalein 5-2. HJK:n mahdollisuudet selviytyä Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen eivät edelleenkään ole todennäköiset, mutta voitolla Neftchista HJK varmisti jo paikkansa uuteen eurokilpailuun Konferenssiliigaan.

Pääsy Konferenssiliigaan tuo HJK:lle sievoisen rahapotin. Palkintorahoja tulee lähes kolme miljoonaa euroa. Lisäksi jokaisesta voitosta Konferenssiliigassa HJK tienaisi 500 000 euroa lisää ja tasapelistäkin 166 000 euroa.

Vuonna 2020 HJK Oy:n liikevaihto oli 5,6 miljoonaa euroa. Vuonna 2021 seuran pelaajabudjetti on 1,7 miljoonaa euroa. Ei siis tarvitse olla matemaattinen nero arvioidakseen, miten merkittävä asia pääsy Konferenssiliigaan HJK:n taloudelle onkaan.

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti on ollut mukana puuhaamassa Konferenssiliigaa Euroopan Jalkapalloliiton UEFA:n kanssa. Uuden kolmannen eurosarjan avulla pyritään auttamaan Suomen kaltaisten pienten jalkapallomaiden seuroja pysymään kehityksen kelkassa mukana. Ovathan Euroopan suurten jalkapallomaiden suurseurojen budjetit karanneet kauas jo keskisuurten jalkapallomaiden kärkiseurojen tasosta.

Konferenssiliigalla autetaan köyhiä, mutta sinänsä sarja ei toimi Robin Hood-periaatteella. Mediasopimuksilla sarja maksaa itsensä takaisin. Mutta HJK:n kaltaiset sarjan pienimmät seurat hyötyvät tietysti eniten, kun pelkkä bonusraha on noin puolet seuran vuosibudjetista.

Mutta välttämättä HJK ei siis Konferenssiliigassa edes pelaa. Seuraavan kahden viikon aikana HJK pelaa turkkilaista Istanbulin Fenerbahcea vastaan pääsystä Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Sieltä HJK:lle olisi tiedossa vieläkin suurempi rahasumma, pelkkänä pääsybonuksena tulisi 3,6 miljoonaa euroa.

HJK yrittää siirtää kotiottelunsa Fenerbahcea vastaan ensi viikon torstaille, jolloin Etelä-Suomen aluehallintoviraston kokoontumisrajoitukset eivät ole vielä voimassa. Jos siirto ei onnistu, niin HJK joutuu pelaamaan kotiottelunsa 26. elokuuta lähes tyhjille katsomoille. Syyskuun 12. päivään saakka voimassa olevien säädösten mukaan katsomolohkoa kohden saa päästää stadionille vain 50 katsojaa.

Lohkovaiheen europelejään HJK voisi päästä pelaamaan syyskuusta lähtien sitten suuremmille yleisömäärille, jos koronapandemia Suomessa hellittää. Jos tiukat yleisörajoitukset pysyvät syksyllä voimassa, tulee HJK:lle merkittäviä tulonmenetyksiä.

Myös Kuopion Palloseura taistelee yhä pääsystä Konferenssiliigaan. Se pelaa viimeisellä karsintakierroksella Saksan Bundesliigan seuraa Union Berliniä vastaan.

KuPSin liikevaihto viime vuonna oli kolme miljoonaa euroa. Pääsy Konferenssiliigaan toisi siis KuPSille samansuuruisen summan bonusrahoina.

Tosin KuPSin voitto Union Berlinistä on hyvin epätodennäköinen juttu. Yhtä epätodennäköisenä voi pitää HJK:n voittoa Fenerbahcesta. Pääsi yleisöä sitten katsomoihin Helsingissä tai ei.

Mielenkiintoinen tasonmittaus Veikkausliigan seuroille on joka tapauksessa tiedossa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Upea päivä Suomen futikselle! – HJK ja KuPS jatkoon europeleissä

Kommentoi Facebookissa