Viranomaisille työskennelleitä afganistanilaisia Suomeen 130 henkilöä – erityinen humanitaarinen peruste

Kansainvälisen yhteisön huoli on erityisesti naisten ja tyttöjen asemasta ja turvallisuudesta.

Kansainvälisen yhteisön huoli on erityisesti naisten ja tyttöjen asemasta ja turvallisuudesta Afganistanissa. (Kuvituskuva Fotolia)

Kyseisiin afganistanilaisiin sekä heidän perheisiinsä saattaisi kohdistua ihmisoikeusloukkauksia.

AFGANISTAN Afganistanin nopeasti heikentyneen turvallisuustilanteen takia valtioneuvosto on päättänyt ylimääräisessä istunnossa, että Afganistanissa Suomen, EU:n ja Naton palveluksessa työskennelleitä afganistanilaisia perheineen voidaan ottaa Suomeen ja heille myönnetään oleskelulupa.

Valtioneuvosto päätti ulkomaalaisten ottamisesta Suomeen erityisellä humanitaarisella perusteella. Taustalla on arvio, jonka mukaan edellä mainittuihin afganistanilaisryhmiin sekä heidän perheisiinsä saattaa kohdistua jatkossa ihmisoikeusloukkauksia. Perheellä tarkoitetaan perheenjäseniä ja täysi-ikäisiä naimattomia lapsia, jotka asuvat samassa taloudessa.

Sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti maansa vetävän joukot pois Afganistanista elokuun loppuun mennessä, talibanit ovat vallanneet maasta suurimmat osan ja merkittävistä kaupungeista ainoastaan pääkaupunki Kabul on enää hallituksen valvonnassa. Kansainvälisen yhteisön huoli Afganistanissa on erityisesti naisten ja tyttöjen asemasta ja turvallisuudesta tulevaisuudessa.

Suomeen voidaan ottaa yhteensä enintään 130 henkilöä mukaan lukien heidän perheensä. Suomi voi ottaa yhteensä enintään 40 nykyistä Suomen Kabulin-edustuston asemamaasta Afganistanista palkattua henkilöä mukaan lukien heidän perheensä. Suomi vastaanottaa myös perhe mukaan luettuna enintään 10 Kabulin edustustoon aiemmin työsuhteessa ollutta henkilöä, joiden työsuhde on ollut voimassa vielä 1.1.2021.

Lisäksi Suomi voi ottaa yhteensä enintään 50 Euroopan unionin Kabulin edustuston paikalta palkattua henkilöä mukaan lukien heidän perheensä tai Euroopan unionin pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden pääosaston kenttätoimiston henkilöä, mukaan lukien heidän perheensä. Lisäksi Suomi voi ottaa yhteensä enintään 30 Naton kriisinhallintaoperaation palveluksessa ollutta henkilöä mukaan lukien heidän perheensä.

Henkilöt otetaan Suomeen Afganistanista. Henkilöt siirretään Suomeen valtion järjestämällä tilauslennolla.  Käytännössä Suomen suurlähetystön diplomaattisen henkilökunnan evakuoiminen tai väliaikainen tai pysyvä sulkeminen Afganistanin turvallisuuskehityksen heikentyessä olisi keskeinen käynnistävä tekijä siirroille.

Henkilöille myönnetään ulkomaalaislain 113 §:n mukainen oleskelulupa Maahanmuuttoviraston päätöksellä.

Lue myös: Viimeiset suomalaiset sotilaat palasivat Afganistanista – Suomen osallistuminen operaatioon on päättynyt

Kommentoi Facebookissa