HUS suosittelee – D-vitamiinilisä ikääntyneille ja erityisryhmille koronavirusepidemian aikana

D-vitamiinilisää suositellaan koronavirusepidemian aikana kaikille yli 70-vuotiaille ja ympärivuorokautisessa hoidossa asuville aikuisille.

D-vitamiinilisää suositellaan koronavirusepidemian aikana kaikille yli 70-vuotiaille ja ympärivuorokautisessa hoidossa asuville aikuisille. (Kuva Fotolia)

D-vitamiini vaikuttaa ihmisen immuunipuolustukseen tehostamalla vastustuskykyä.

KORONAVIRUS D-vitamiinilisän kansallinen suositus normaalioloissa alle 75-vuotiaille on lokakuusta maaliskuuhun 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ja yli 75-vuotiaille ympäri vuoden 20 mikrogrammaa vuorokaudessa.

HUS suosittelee D-vitamiinilisää koronavirusepidemian aikana kaikille yli 70-vuotiaille ja ympärivuorokautisessa hoidossa asuville aikuisille 20 mikrogrammaa vuorokaudessa. Lisäksi aikuisille tummaihoisille suositellaan 20 mikrogrammaa vuorokaudessa, koska tummaihoisten iho kehittää tyypillisesti vähemmän D-vitamiinia kuin vaalea iho.

Kaikille edellä mainittuihin ryhmiin kuuluville, joiden painoindeksi BMI on yli 30, suositellaan hieman isompaa eli 50 mikrogramman annosta vuorokaudessa, koska ylipainoon liittyy suurempi D-vitamiinilisän tarve.

– Vaikean koronavirustaudin riski kasvaa yli 70-vuotiailla. Tämän vuoksi suosittelemme koronavirusepidemian aikana D-vitamiinilisää jo 70-vuotiaille sekä erityisryhmille kansallista suositusta korkeampaa annosta, sanoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Juttuvinkki: Riittävä D-vitamiinin saanti varhaislapsuudessa kannattaa varmistaa – se voi suojata tyypin 1 diabetekselta

Vastaavia suosituksia ovat antaneet Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen ja amerikkalainen asiantuntijaorganisaatio American Institute of Medicine. Lisääntyvässä määrin on myös saatu tietoa D-vitamiinin puutoksen ja koronaviruksen aiheuttaman vakavan keuhkoinfektion yhteydestä.

– Juuri julkaistuissa tutkimuksessa brittitutkijat suosittelevat, että myös Englannissa otetaan käyttöön nykyisiä annoksia suuremmat suositukset, kertoo ylilääkäri ja endokrinologi Camilla Schalin-Jäntti.

D-vitamiinia syntyy iholla UV-valon vaikutuksesta. Suomessa on riittävästi auringonvaloa D-vitamiinisynteesiin maaliskuusta lokakuuhun. D-vitamiinia saadaan myös ravinnosta, esimerkiksi maidosta ja rasvaisesta kalasta. Erityisessä D-vitamiinipuutteen riskissä Suomessa ovat tummaihoiset, ylipainoiset, ikääntyneet ja ympärivuorokautisessa laitoshoidossa olevat.

Lue myös: Moni suomalainen kärsii tietämättään D-vitamiinin puutoksesta – kala on paras luontainen lähde

Kommentoi Facebookissa