TERVEYS Moni suomalainen kärsii tietämättään D-vitamiinin puutoksesta. Tätä tärkeää vitamiinia saa auringosta, mutta pohjoisessa ainoastaan keskikesällä D-vitamiinia saa auringonvalon kautta riittävästi. Siksi olisikin tärkeää, että vitamiinia saataisiin myös ravinnon kautta.
Suomessa moniin maitotuotteisiin lisätään D-vitamiinia, jotta sen saatavuus paranisi. Erilaisia ravintolisiä ja vitamiinitabletteja on myös runsaasti. Mikäli vitamiinit haluaa luontaisesti, kannattaa valmistaa kalaa. Sitä ei turhaan sanota parhaaksi luontaiseksi D-vitamiinin lähteeksi.
Kaloissa oleva vitamiini on D3-muotoa, joka imeytyy hyvin. Monet kotimaiset kalat ovat todella hyviä D-vitamiinin lähteitä: Fineli-tietopankista selviää, että elintarvikkeiden D-vitamiinipitoisuuksien useita kärkisijoja pitävät juuri erilaiset kalalajit.
Esimerkiksi savusiiassa on jopa 22,1 µg D-vitamiinia per sata grammaa syötävää osaa. Silakkafileessäkin vitamiinia on 15,6 µg ja ahvenessa 15,2 µg. Koko päivän vitamiiniannoksen voi siis saada jo yhdestä kala-ateriasta. Vertailun vuoksi esimerkiksi yhdessä kananmunassa on noin 1,3 µg D-vitamiinia.
D-vitamiini on erityisesti luustolle tärkeä. Se edistää kalsiumin imeytymistä ja luuston kasvua ja kehitystä. Puutos voi johtaa osteoporoosiin. Immuunipuolustus hyötyy myös riittävästä D-vitamiinin saannista. Esimerkiksi flunssaa ja ylähengitystien infektioita esiintyy vähemmän niillä, joilla on hyvä D-vitamiinitila.
Suositus on, että kalaa syötäisiin ainakin kahdesti viikossa. D-vitamiinin lisäksi kalasta saa omega-3-rasvahappoja, siinä on runsaasti hyvälaatuista proteiinia ja monia elimistölle tärkeitä kivennäisaineita.
- Lähde Pro Kala
Kommentoi Facebookissa