Huuhkajat kohtaa maailmanmestarin – ”Ei missään nimessä tule aliarvioimaan meitä”

Huuhkajat juhlii maalia

Huuhkajat juhlii maalia. (Kuva AOP)

Ranska ja Suomi pelaavat tiistai-iltana Lyonissa MM-karsintalohkon kärkiottelussa.

JALKAPALLO Suomi pelaa MM-karsintaottelussa tiistai-iltana Lyonissa hallitsevaa maailmanmestaria Ranskaa vastaan. Suosikista ottelussa ei ole epäselvyyttä, sillä yksikään Suomen pelaajista tuskin mahtuisi Ranskan kokoonpanoon.

Viime syksynä Suomi kuitenkin voitti Ranskan Pariisissa pelatussa harjoitusottelussa 2-0. Marcus Forss ja Onni Valakari vastasivat sensaatiomaiseen tulokseen päättyneen ottelun maaleista.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva arvioi maanantaina lehdistötilaisuudessa, että viime vuoden ottelulla on sikäli merkitystä, ettei Ranska varmaankaan lähde Suomi-otteluun takki auki.

– Kyseessä oli friendly ja molemmilla joukkueilla vähemmän peliaikaa saaneita pelaajia kehissä, mutta se ei vähennä yhtään sen voiton arvoa. Se vaikuttaa varmasti ainakin henkisesti. He eivät missään nimessä tule aliarvioimaan meitä, se on varma. Ranska hakee revanssia kotiyleisön edessä, tupa on kaiketi aika täynnä, meteliä tulee varmasti, Kanerva sanoi.

Ranska koki viime kesäkuussa valtavan pettymyksen hävittyään EM-kisojen neljännesvälieräottelussa Sveitsille rangaistuspotkukilpailun päätteeksi. Ranskalla ottelu näytti olevan jo hyvin hallussa, mutta joukkueen huolimaton puolustuspelaaminen auttoi sveitsiläiset tasoihin ja rankkarit ovat tunnetusti lottoa.

Ranskalla on kulkenut takkuisasti myös MM-karsinnoissa. Viime viikolla joukkue jäi tasapeliin sekä Bosnia-Hertsegovinaa että Ukrainaa vastaan.

– Ranska on ilman muuta lohkon ennakkosuosikki. Varmaan ranskalaiset odottivat itsekin, että heillä olisi enemmän pisteitä tässä vaiheessa ja erittäin hyvin toinen jalka kisoissa jo tässä vaiheessa. Varmaan se luo heille paineita. Meidän kohdalla puhuttiin pakkovoitosta Kazakstania vastaan ja luulen, että heidän kohdalla on nyt samanlainen tilanne. Ranskassa ajatellaan, että Suomi pitää kellistää. Luulen, että se tuo heidän pelaamiseen tietynlaista väkinäisyyttä, Kanerva arvioi asetelmista.

Kanerva kuitenkin korostaa, ettei Ranska ole hävinnyt vuoden 2018 MM-kultansa jälkeen varsinaisella peliajalla kuin yhden ottelun. Ranska on myös MM-karsintalohkon kärjessä kolme pistettä toisena olevaa Suomea edellä.

– Ranska ei ole hävinnyt MM-karsinnoissa ainuttakaan peliä ja johtaa lohkoa. Se on pelannut nyt vähän tasapelejä, mutta jos ajatellaan virettä viime vuosina, sen jälkeen, kun he hävisivät EM-karsintapelin Turkkia vastaan 2019, he ovat pelanneet 26 peliä ja hävinneet yhden meille vuosi sitten ja yhden rangaistuspotkukilpailussa EM-lopputurnauksessa Sveitsille. Taso on kova, Kanerva muistuttaa tilastoista.

Kanerva ei lehdistötilaisuudessa kommentoinut Huuhkajien Ranska-ottelun avauskokoonpanoa. Kazakstan-ottelussa hän teki yllättäviä valintoja jätettyään puolustajat Joona Toivion ja Jukka Raitalan penkille.

Kanerva ei Kazakstan-ottelun jälkeen taustoittanut päätöstään tarkemmin. Todennäköisesti Toiviota ja Raitalaa kuitenkin säästeltiin Ranska-otteluun, jossa Suomen puolustus tulee joutumaan todella koville.

Glen Kamara tekee paluun Ranska-ottelussa Huuhkajien keskikentälle. Mahdollisesti myös Tim Sparv nähtäneen jälleen tositoimissa keskikentän pohjalla Rasmus Schüllerin paikalla. Onni Valakari saattaa hyvinkin päästä jälleen avaukseen, kun Robin Lod on loukkaantumisen takia sivussa.

Suomi ei ole kolmesta MM-karsintaottelustaan hävinnyt yhtäkään. Viime maaliskuussa Huuhkajat pelasi Bosnia-Hertsegovinaa vastaan tasan 2-2 ja Ukrainaa vastaan 1-1. Viime lauantaina Huuhkajat löi Kazakstanin 1-0.

Ranskaa vastaan jo tasapelikin ylittäisi odotukset. Jokainen piste lohkon ylivoimaiselta suosikilta olisi pelkkää plussaa taistelussa lohkon kakkospaikasta, joka toisi paikan jatkokarsintoihin.

Ranska-Suomi -ottelu alkaa Lyonissa kello 21.45 Suomen aikaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajien vahvuus nähtiin taas – sillä saatiin jo EM-kisapaikka

Kommentoi Facebookissa