Huuhkajien vahvuus nähtiin taas – sillä saatiin jo EM-kisapaikka

Huuhkajat tuulettaa maalia Olympiastadionilla (Kuva AOP)

Huuhkajat tuulettaa maalia Olympiastadionilla. (Kuva AOP)

Huuhkajat saavutti EM-kisapaikan voitettuaan karsinnoissa heikommat joukkueet. Pakkovoiton Suomi otti myös MM-karsintaottelussa Kazakstania vastaan.

JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat onnistui lauantaina voittamaan Helsingissä pelatussa MM-karsintaottelussa Kazakstanin 1-0. Lähtökohta matsiin oli henkisesti haastava, koska MM-kisapaikan kannalta pistemenetyksiin ei ollut varaa.

Suomi hukkasi maalipaikkoja, mutta Joel Pohjanpalon taidokas pusku Jere Urosen keskityspallosta riitti Suomelle voittoon.

Uronen kertoi keskityspallonsa epäonnistuneen. Pohjanpalo osoitti, että suhteellisen tasaisten joukkueiden jalkapallopeleissä pienet asiat ratkaisevat ja Suomella oli enemmän yksilötaitoa. Kazakstanin joukkueessa ei ole Pohjanpalon ja Teemu Pukin tasoisia hyökkääjiä, eikä Urosen tasoisia puolustuksen laitapelaajia.

Markku Kanerva yllätti avauskokoonpanollaan penkitettyään keskuspuolustaja Joona Toivion sekä laitapuolustaja Jukka Raitalan. Kanerva ei kertonut ratkaisulleen erityistä perustetta.

Peruste yllätyksenä tulleelle ratkaisulle oli mitä todennäköisimmin se, että Toiviota ja Raitalaa haluttiin säästellä tiistain Ranska-otteluun. Kazakstanin tasoista joukkuetta vastaan Suomi pärjäsi myös Leo Väisäsen ja Nikolai Alhon avulla, vaikka yksilöinä he ovat Toiviota ja Raitalaa hieman heikompia.

Samalla Kanerva sai vastauksia, miten Alho ja Väisänen pärjäisivät kentällä tosipaikassa, kun vastassa on heikompi joukkue. Näitä vastauksia tarvitaan, koska Toivion ja Urosen parhaat päivät ovat pian ohitse ja uusia pelaajia on ajettava sisään.

Suomi otti Kazakstan-ottelussa todella tärkeän voiton. MM-kisaunelma on epärealistinen, mutta ainakin se on elossa ja kaikki on vielä täysin omissa käsissä.

Kun Kanerva aloitti tuoreimman pestinsä Huuhkajien päävalmentajana, ei Suomi ole kilpailullisissa otteluissa kompuroinut heikompia joukkueita vastaan. Syksyllä 2017 Huuhkajat voitti MM-karsinnoissa Kosovon, Kansojen liigassa 2018 kahdesti Viron ja EM-karsinnoissa 2019 kahdesti Armenian sekä Liechtensteinin.

Juuri voitot Armeniasta ja Liechtensteinista takasivat Huuhkajille historiallisen kisapaikan. Kreikka ja Bosnia-Hertsegovina menettivät Armenialle ja Liechtensteinille pisteitä.

Kun Roy Hodgson 2006-2007 toimi Suomen päävalmentajana, hävittiin historiallinen EM-kisapaikka Bakussa pelatussa ottelussa Azerbaidzhania vastaan. Suomi hävisi ottelun 0-1. Puolisen vuotta aiemmin Suomi oli jäänyt Jerevanissa pelatussa ottelussa Armeniaa vastaan maalittomaan tasapeliin.

Yksilötaidoista homma ei tuolloin ollut kiinni. Suomella oli silloin enemmän taitoa verrattuna Armeniaan tai Azerbaidzhaniin kuin nykyään verrattuna Kazakstaniin.

Kliseisen sanonnan mukaisesti menestys rakentuu pienistä asioista. Kanervan aikana menestys on perustunut hyvään joukkuehenkeen sekä uskosta omaan tekemiseen. Näilläkin perusasioilla heikommat vastustajat on pystytty voittamaan, kun pelisuunnitelma toimii.

Ukraina jäi Kazakstania vastaan MM-karsinnassa kahdesti tasapeliin. Samalla Ukraina heitti Ranska-otteluista saavuttamansa tasapelit roskikseen. Huuhkajat kiittää.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajat pehmitti Kazakstanin – ”Upeasti upposi takakulmaan”

Kommentoi Facebookissa