Huuhkajat yllätti, kun sen ei pitänyt olla mahdollista – Markku Kanerva on jälleen sankari

Markku Kanervan johdolla Suomi eteni ensi kertaa jalkapallon miesten EM-turnaukseen (Kuva UEFA)

Markku Kanervan johdolla Suomi eteni ensi kertaa jalkapallon miesten EM-turnaukseen. (Kuva UEFA)

Huuhkajat osaa tuhkasta nousemisen taidon. MM-kisaunelma on yhä elossa.

JALKAPALLO Suomi taistelee tiistaina Helsingin Olympiastadionilla paikasta MM-jatkokarsintoihin. Tosin suora kisapaikka ei enää ole mahdollinen, kun Ranska murskasi Kazakstanin peräti 8-0 ja varmisti lohkovoittonsa ja kisapaikkansa.

Suomen voitto lauantaina Zenicassa Bosnia-Hertsegovinasta jää joka tapauksessa muistiin pitkiksi ajoiksi, vaikka Suomi ei jatkokarsintapaikkaa saavuttaisikaan. Suomi voitti pelaajamateriaaliltaan paremman joukkueen maalein 3-1, vaikka pelasi suurimman osan ottelusta vajaalukuisena ja Teemu Pukki epäonnistui rangaistuspotkussa.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva joutui kuukausi sitten kovan kritiikin kohteeksi Suomen hävittyä kotiottelussaan Ukrainalle maalein 1-2. Kanervalle spekuloitiin muutamissa medioissa lähtöpassejakin.

Tähän Kanerva vastasi etätiedotustilaisuudessa huumorilla, että sama valmentaja on yhä tehtävissään. Sen jälkeen Suomi voittikin Kazakstanin 2-0.

Lauantaina Zenicassa Kanerva teki vain fiksuja ratkaisuja. Hän jätti toppareista Joona Toivion ja Paulus Arajuuren penkille ja peluutti nuorempia toppareita Daniel O’Shaughnessya, Leo Väisästä ja Robert Ivanovia. He eivät panikoineet, vaan pelin avaus sujui erinomaisesti, kun väli keskikenttäpelaajiin oli sopivalla tasolla.

Marcus Forssin valinta Teemu Pukin kärkipariksi oli oiva ratkaisu. Rasmus Schüller oli keskikentän pohjalla jopa loistava ja Glen Kamaran piti keskikentällä bosnialaisia välillä suorastaan pilkkanaan.

Kanerva oli tiedostanut, että Pukin ja Forssin nopeus toisi bosnialaisten puolustukselle vaikeuksia. Suomen vastahyökkäykset olivatkin kotijoukkueelle myrkkyä.

Yllättävintä oli, että peli Suomen hallussa senkin jälkeen, kun Jukka Raitala sai punaisen kortin telottuaan tökeröllä taklauksellaan Sead Kolasinacin pelikyvyttömäksi. Suomen hallinta oli myös Bosnia-Hertsegovinan huonoutta. Joukkueen bulgarialaisvalmentaja Ivaylo Petev epäonnistui taktisissa muutoksissaan ja sai Kanervalta suoranaisen tyrmäystappion.

Huuhkajat osaa yllättää juuri silloin, kun matalalennon oletetaan päättyvän mahalaskuun. Lokakuussa 2019 Suomi hävisi Zenicassa Bosnia-Hertsegovinalle surkeasti 1-4, mutta eteni EM-kisoihin kaatamalla kotiotteluissaan Armenian ja Liechtensteinin. Tuolloin apua saatiin myös Kreikalta, joka voitti Bosnia-Hertsegovinan.

Tiistaina Ranska-ottelussa Suomi etenisi voitolla varmasti MM-jatkokarsintaan. Tappiokin riittää, jos Ukraina ei voita Bosnia-Hertsegovinaa.

Ranska peluuttaa Suomi-ottelussa todennäköisesti vaihtopelaajiaan. Urheilullista panosta Ranskalla ei Helsingissä ole.

Edelleenkin Ranska on tiistain ottelun selkeä voittajasuosikki. Mutta vuosi sitten Suomi voitti Ranskan harjoitusottelussa 2-0, kun urheilullista panosta Ranskalla ei ollut.

Lauantain tapahtumat Zenicassa osoittavat, että Suomen maajoukkuejalkapallossa kaikki onkin mahdollista.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajille sensaatiomainen voitto – ”Ihan älytön matsi”

Kommentoi Facebookissa