Huuhkajien sensaatiovoitto hämmentää – millä tasolla Suomi oikeasti on?

Huuhkajat juhlii maalia

Huuhkajat juhlii maalia. (Kuva AOP)

Huuhkajien voitto Ranskasta oli täysi vastakohta lokakuussa pelatulle surkealle Puola-ottelulle.

JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat pääsi otsikoihin ympäri maailmaa voitettuaan Pariisissa pelatussa harjoitusmaaottelussa Ranskan 2-0. Vaikka kyse oli vain harjoitusottelusta, oli tulos todellinen sensaatio.

Ranska oli edellisen kerran hävinnyt kotikentällään maaliskuussa 2018. Kesän 2018 MM-kultansa jälkeen Ranska oli hävinnyt ennen Suomi-peliä vain kaksi ottelua. Marraskuussa 2018 Ranska hävisi Kansojen liigassa Hollannille 0-2 ja kesäkuussa 2019 EM-karsintaottelussa Turkille 0-2.

Ranska ei ollut liikkeellä millään B-joukkueella, vaikka avauskokoonpanossa kokeiluja tehtiinkin. Suomeakin vastaan Ranskalla oli kentällä pelaajia, jotka mahtuisivat mihin tahansa maajoukkueeseen.

Vaihdossa aloittanut ja toisella puoliajalla kentälle tullut Ranskan tähtihyökkääjä Antoine Griezmann totesi, ettei Ranska pelannut parhaalla tasollaan.

Marcus Thuramilla oli 2-3 paikkaa. Jos hän olisi laittanut niistä sisään, peli olisi ollut erilainen, mutta sen taakse ei tietenkään voi mennä. Emme olleet tarpeeksi mukana pelissä. Sen lisäksi Suomi oli organisoitunut hyvin puolustuspäässä. Yritimme saada kaikki pelaajat mukaan, mutta emme löytäneet paikkoja ja luoneet riittävän hyviä vaaratilanteita. Nyt on käytävä läpi ne asiat, mitä teimme huonosti, Griezmann sanoi ranskalaiselle M6-kanavalle.

Suomen voiton hämmentävyyttä lisäsi, että maalinteosta vastasivat ensimmäisen A-maaottelunsa pelanneet 21-vuotiaat Marcus Forss ja Onni Valakari.

– Tämä oli tosi hieno voitto meiltä, koko jengiltä yhtenäinen, hieno suoritus. Kaikki venyivät tänään parhaimpaansa ja kun kaikki tekevät yhdessä hommia, niin voimme saada tällaisia isoja voittoja. On siisteintä päästä pelaamaan parhaimpia vastaan. Siinä näkee missä maailman kärjen taso menee, se on hyvä mittari, Valakari sanoi Viasatin haastattelussa.

Ranska-voiton huumassa unohtui, että lokakuussa Wroclawissa pelatussa harjoitusmaaottelussa Puolalle 1-5. Siinäkin pelissä Suomella oli avauksessa kuusi pelaajaa, jotka aloittivat Ranskaa vastaan.

Euroopan huippumaihin lukeutuvaa Puolaa vastaan Huuhkajilta puuttui pelirohkeutta. Pelin kulkuun vaikutti tietysti sekin, että Puola siirtyi ensimmäisen 18 minuutin aikana 2-0 -johtoon, eikä Suomen pelinrakentelu toiminut, kun pelaajia oli alhaalla aivan liikaa.

Mutta Ranskaa vastaan Suomi oli selkeästi aktiivisempi kuin Puolaa vastaan. Uusina miehinä avauksessa olleet Valakari, Forss, Rasmus Karjalainen ja Nicholas Hämäläinen hoitivat työnsä mallikkaasti.

Puolustuspelikin oli organisoitu paremmin kuin Puolaa vastaan. Toppareiden Juhani Ojalan ja Daniel O’Shaughnessyn yhteistyö toimi nyt paremmin. Hämäläinen oli puolustuksen laidalla todella vakuuttava ja Leo Väisänen oli itselleen paremmin sopivassa roolissa kuin Puolaa vastaan.

Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Hyökkääjät Forss ja Karjalainen pystyivät luomaan Ranskalle pelotetta paremmin kuin Joel Pohjanpalo ja Fredrik Jensen Puolalle. Rasmus Schüller ja Joni Kauko näyttivät täysin eri miehiltä kuin lokakuun Puola-ottelussa, jossa myöskin olivat avauksessa. Pelirohkeutta kasvatti pelin parempi organisointi.

Puola-ottelusta tuli mieleen lokakuussa 2019 pelattu EM-karsintojen vierasottelu Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Sen pelin Suomi hävisi 1-4. Vastustaja prässäsi korkealta ja sai Suomen paniikkiin, kuten kävi myös Puolaa vastaan.

Syyskuussa 2019 Suomi hävisi Tampereella tiukan taiston päätteeksi Italialle 1-2. Voittomaalinsa Italia sai kyseenalaisesta rangaistuspotkusta.

Italia-tappio oli kunniakas ja paremmalla tuurilla Suomi olisi voinut vaikka voittaa. Kuten Ranska-ottelussakin nähtiin, ei Huuhkajat enää ole huippumaille mikään läpihuutojuttu.

Rumiin lukemiin päättyneet ottelut Bosnia-Hertsegovinaa ja Puolaa vastaan olivat niin sanottuja ohipelejä, joista ei voi suoraan vetää johtopäätöksiä Suomen tasosta. Varoittavia esimerkkejä ne olivat Suomen heikoista kohdista sekä vastustajan fiksuista havainnoista, miten Suomea vastaan kannattaa pelata.

Myöskään Ranskan tasoa ei voi arvioida Suomi-ottelun tuloksen perusteella. Ranskalle Suomi-ottelu oli myöskin niin sanottu ohipeli. Varoittava esimerkki siitä, miten huippujoukkueelle voi käydä, jos asenne ei ole kohdillaan.

Suomelle Ranska-voiton ilahduttavin anti oli tuloksen lisäksi nuorten pelaajien onnistuminen. Hämäläinen, Forss ja Valakari antoivat jo todella vahvan näytön EM-kisavalintoihin. Päävalmentaja Markku Kanerva totesikin ottelun jälkeen saaneensa lisää positiivista päänvaivaa pelaajavalintoja ajatellen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Käsittämätöntä! – Huuhkajat voitti Ranskan Pariisissa

Kommentoi Facebookissa