Huuhkajien voittokulku jatkui Irlanti-ottelussa – ”Totta kai merkitys on älyttömän iso”

Huuhkajat juhlii Olympiastadionilla maalia

Huuhkajat juhlii Olympiastadionilla maalia. (Kuva AOP)

Suomi voitti Kansojen liigan ottelussa Irlannin 1-0. Voitto varmisti Suomen sarjapaikan B-tasolla ja mahdollisuuksia on yhä myös lohkovoittoon, joka veisi A-tasolle sekä MM-jatkokarsintoihin.

JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat jatkoi Kansojen liigassa voittokulkuaan kaatamalla keskiviikkona Helsingissä Irlannin 1-0. Fredrik Jensen teki jälleen voittomaalin.

Voittomaali syntyi noin tunnin kohdalla. Ensimmäisellä puoliajalla kaksi loistopaikkaa tuhrinut Teemu Pukki hyödynsi irlantilaisten puolustuksen mokailun ja pelasi pallon boksiin. Siellä se kimposi hieman onnekkaastikin Jensenille, joka nosti pallon verkkoon.

Jensenille maali oli Kansojen liigassa jo kolmas. Hän teki syyskuussa voittomaalin Dublinissa Irlantia vastaan ja osui myös viime sunnuntaina, kun Huuhkajat pehmitti Bulgarian 2-0.

Lopussa Irlanti oli lähellä tasoitusta, mutta Lukas Hradeckyn huipputorjunta pelasti Suomelle voiton. Hradecky otti toisen puoliajan lopulla useamman pelastuksen Irlannin painettua päälle.

– Irlannin joukkue on kova joukkue. Hyviä pelaajia. Saivat muutamia vaarallisia paikkoja luotua. Mutta meidän joukkue puolusti ja osoitti sitä työmoraalia. Se oli aika huikeeta, kiitteli Suomen päävalmentaja Markku Kanerva pelaajiaan.

Ensimmäisellä puoliajalla Suomella oli vaikeuksia Irlannin prässin kanssa. Ottelun edetessä Suomi sai kuitenkin otetta. Toisella puoliajalla Irlanti ei enää prässännytkään niin ahkerasti.

– Kyllä me ennakoitiin, etteivät he jaksa koko ajan niin aktiivisesti prässätä, kun monella pelaajalla oli isot minuutit takana, ja niin siinä sitten kävikin. Puhuttiin tauolla myös, että pelin avaamista pitää saada paremmaksi. Meillä oli pelaajien välillä liian iso ”gäppi”. Kun saatiin väliä pienemmäksi, mahdollisti se prässin purun, arvioi Kanerva.

Seuratasolla Saksan Bundesliigassa Bayer Leverkusenissa pelaava Hradecky oli jälleen vakuuttava. Kanerva toikin ottelun jälkeen esiin Hradeckyn vahvuuksia, jotka ovat pelastaneet Suomen viime vuosina monessa ottelussa.

– Meillä on hyvät maalivahdit ja Luke on tosiaan maailmanluokan maalivahti, jonka osoitti tänään muutamalla torjunnalla. Pystyy hakemaan keskityksiä ja ohjaamaan peliä erittäin hyvin. Jalalla pelaaminen on hyvällä tasolla. Se edes auttaa meidän pelin avaamista.

Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Kanerva painotti myös puolustuspelin merkitystä. Joukkue myös pystyy säilyttämään johtoasemansa, kuten Irlanti-ottelussakin kävi.

– Johtoasema on pystytty pitämään. Jos katsotaan 26:ta viimeistä peliä, niin tää joukkue ei kyllä tasureita pelaa. Maaliskuussa 2018 pelattiin Pohjois-Makedoniaa vastaan 0-0. Näissä 16 voitetussa pelissä on pystytty pitämään oma pää puhtaana. Aina kun on pidetty oma pää puhtaana, on kairattu se voitto kotiin, Kanerva sanoi.

Kliseisesti todettuna yksinkertaiset asiat ratkaisevat jalkapallossa.

– Se on tilastollinen fakta. Kun nolla pystytään pitämään, on mahdollisuudet voittoon olemassa, Kanerva totesi.

Suomi on voittanut Kansojen liigan neljästä ottelustaan kolme. Voitto Irlannista varmisti, että Suomi säilytti sarjapaikkansa b-tasolla.

– Totta kai merkitys on älyttömän iso. Kun ajatellaan lähtökohtaa, niin noustiin b-liigaan, johon meidät oli rankattu putoajaehdokkaaksi. Ja tässä vaiheessa saatiin jo sarjapaikka varmistettua. Mun mielestäni se on kova saavutus, Kanerva iloitsi.

Marraskuussa Suomi kohtaa vieraskentällä Walesin ja Bulgarian. Voitot niistä peleistä veisivät Suomen lohkovoittoon, joka toisi paikan a-tasolle Euroopan huippumaita vastaan. Samalla Suomi saisi paikan MM-jatkokarsintoihin.

– Nälkä kasvaa syödessä niin sanotusti. Nyt meillä on mahdollisuus tapella tän lohkon voitosta. Ajatellen tulevia EM-kisoja ja MM-karsintoja, niin tällä on meidän itseluottamukselle iso merkitys, totesi Kanerva marraskuun panoksista.

Kanerva korosti myös henkisiä asioita. Joukkuehenki on kohdallaan ja itseluottamus on menestyksen myötä korkealla.

– Meillä on hyvät toimivat asiat. Henkisellä puolella tämä joukkue on kasvanut. Osoittanut venymiskykyä ja voitontahtoa. Sen varaan on hyvä jatkossa rakentaa.

Katsojia Olympiastadionilla oli 7900. Vaikka koronarajoitukset rajoittavat katsojamääriä, korosti Kanerva pienemmänkin kotiyleisön tuen valtavaa merkitystä.

– Taas oli upea tuo yleisön kannustus. Sen huomaa, kun jätkät syttyy saadessaan sen kannustuksen. 1-0 -maalin jälkeen kannustus antoi varmasti pelaajille lisävoimaa kestää tuo lopun rynnistys.

Teksti Otto Palojärvi, Helsingin Olympiastadion

Lue myös: Huuhkajat otti historiallisen voiton Bulgariasta – ”Tää on upea jengi”

Kommentoi Facebookissa