Huuhkajilla ei jakoa Ruotsia vastaan – EM-valinnoissa mietittävää

Markku Kanervan valmennuksessa Suomen jalkapallomaajoukkue on saavuttanut ennennäkemätöntä menestystä

Markku Kanervan valmennuksessa Suomen jalkapallomaajoukkue on saavuttanut ennennäkemätöntä menestystä. (Kuva AOP)

Ruotsi otti Huuhkajien kokeilumiehistöstä helpon 2-0 -voiton. Moni Suomen pelaaja antoi kentällä viimeiset EM-näyttönsä.

JALKAPALLO Historialliseen EM-turnaukseen valmistautuva miesten futismaajoukkue Huuhkajat hävisi lauantaina Tukholmassa pelatussa harjoitusottelussa Ruotsille maalein 0-2. Vaikka toisella puoliajalla Suomi pystyi haastamaan Ruotsia paremmin, ei ruotsalaisten paremmuudesta ollut epäselvyyttä.

Ensimmäisellä puoliajalla Suomi oli isoissa ongelmissa. Ruotsi pakotti Huuhkajat liian alas ja hyökkäyspeliä Suomi ei saanut kunnolla rakennettua.

– Oltiin ekalla puoliajalla vaikeuksissa. Ruotsi oli hyvä. Ei saatu prässiä nopeasti. Oli vaikeaa pitää palloa. En tiedä, oliko hermostuneisuutta. Tuskinpa. Enemmän huolimattomuutta, kommentoi Suomen päävalmentaja Markku Kanerva.

Suomi paransi ilmettään toisella puoliajalla, kun kokoonpanoon tuli muutoksia. Mutta Kanerva myönsi Suomen saaneen otetta senkin takia, että Ruotsi ei prässännyt enää yhtä hanakasti.

– Toisella puoliajalla Ruotsin prässitaso laski. Tokalla puoliajalla maalipaikkoja oli meillä enemmän, mutta Ruotsi blokkasi hyvin vetoja. 5-4-1 muutettiin 5-3-2:een, jotta saataisiin korkeammalle sitä prässiä. Ei saatu tarpeeksi tukea siihen alle. Mutta sinänsä tason nosto tokalla jaksolla, Kanerva totesi.

Ruotsin avausmaalin teki Robin Quaison 22. minuutilla. Huuhkajien puolustus pelattiin hajalle.

– Vähän helposti tuli. Ruotsi pelasi tilanteen kyllä hyvin. Oli tiedossa, että miehittävät keskisektoria. Pelattiin linjojen väliin ja meillä oli huono ennakointi pystysyöttöön, Kanerva harmitteli.

Toisen maalinsa Ruotsi sai rangaistuspotkusta. Maalivahti Jesse Joronen joutui rikkomaan ja Sebastian Larsson pamautti pilkun varmasti sisään.

– Toinen lähti vastaiskusta. Olisi pitänyt panna katki ja ottaa taktinen varoitus. Selkeitä kehityskohteita meille, miten voidaan jatkossa noi estää, Kanerva totesi toisesta takaiskusta.

Moni pelaaja antoi Ruotsi-ottelussa viimeiset MM-näyttönsä. Lopullinen joukkue ilmoitetaan ensi tiistaina.

– Tarkoitus oli antaa peliaikaa pelaajille, jotka ovat tyrkyllä kisajoukkueeseen. Lassi Lappalainen, Sauli Väisänen, Roope Riski, Robert Ivanov, jolla oli toinen peli. Leo Väisänen, joka oli pitkään poissa. Ei lopullinen valinta ollut tästä matsista kiinni. Tää oli totta kai viimeinen näyttöpaikka. Pohdittavaa riittää, Kanerva totesi valintaprosessista.

Kanerva korostaa, että valintoja on mietitty pitkään, mutta vielä lopullista joukkuetta ei ole päätetty.

– Ei nollasta lähdetä liikenteeseen. Kyllä se hyvin on hallussa. Täytyy miettiä se tarve, miten lähestytään eri vastustajia vastaan. Jos joudutaan muuttamaan, löytyykö vaihtoehtoisiin ryhmityksiin pelaajia. Kaikki täytyy summata. Kyllä tulee mietittävää. Huominen päivä on aikaa miettiä ratkaisuja. Positiivista oli, ettei tullut loukkaantumisia.

Kanerva antoi ymmärtää, että Rasmus Schüller olisi lopullisessa joukkueessa. Hän kertoi, että Schüller pelannee ensi perjantaina Viro-ottelussa.

Tim Sparv kokeili kuntoaan Ruotsi-ottelussa. Polvi näytti kestävän ihan hyvin ja Sparv totesikin Viasatin haastattelussa, että polvi olisi pelikelpoinen EM-kisoissa.

Kanerva ei suoraan vahvistanut, että Sparv olisi mukana EM-kisoissa, mutta olisi aikamoinen yllätys, jos Sparvia ei valittaisi.

– Kyllä se varmaan näkyi, että pelejä ei ole ollut. Mikä tärkeintä, että polvi tuntui hänellä hyvältä. Timin pelikunto kohenee koko ajan. Kyllä hän hyvin siellä mukana pysyi. Ei siinä mitään, totesi Kanerva Sparvin peliesityksestä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajien Marcus Forss juhlii nousua Valioliigaan

Kommentoi Facebookissa