Hyväntekijä Brother Christmasia syytetään väärinkäytöksistä – ”Talousasioissamme ei ole mitään laittomuuksia”

Brother Christmas alias Ari Koponen on muuttumassa Helsingin Sanomien artikkelin johdosta hyväntekijästä pahantekijäksi.

Brother Christmas alias Ari Koponen on muuttumassa Helsingin Sanomien artikkelin johdosta hyväntekijästä pahantekijäksi. (Kuva Tuomo Manninen)

Helsingin Sanomat julkaisi väitteitä, jotka hahmon takana oleva Ari Koponen kiistää jyrkästi.

HYVÄNTEKEVÄISYYS Brother Christmas eli Ari Koponen on ollut suosittu hyväntekeväisyyshahmo, jonka johtama yhdistys on toimintakertomuksensa mukaan auttanut viime vuonna jopa 7 000 ihmistä. Vuonna 2016 Koponen valittiin vuoden vapaaehtoiseksi ja hän sai kutsun myös itsenäisyyspäivän Linnan juhliin.

Suurta julkisuutta sai myös vantaalainen leukemiaan sairastunut tyttö, jonka äidiltä kaupunki oli perimässä takaisin omaishoitajan palkkioita ja jota Brother Christmas lupautui auttamaan. Tänä vuonna Koponen toimi hyväntekeväisyysjärjestön edustajana yhtenä soihdunkantajana päättyneissä PyeongChangin talviolympialaisissa.

Julkisuuskuvaan tuli kuitenkin paha särö, kun Helsingin Sanomat julkaisi tänään maksumuurin takana olevassa artikkelissaan väitteitä, että Koponen ei olisi toimittanut kaikkia avustussummia perille ja olisi käyttänyt saatuja lahjakortteja omaksi ja läheistensä hyödyksi.

Tilinpäätöksen mukaan yhdistyksen tulot olivat vuonna 2017 noin 963 000 euroa ja kulut 920 000 euroa. Yhdistyksellä on viime vuoden heinäkuussa Poliisihallitukselta saatu rahankeräyslupa ja Koponen on yhdistyksen ainoa työntekijä.

Syytteitä esittää yksi nimetty entinen työntekijä sekä kaksi nimettöminä esiintyvää äitiä. Konkreettisin kyseenalaisista asioista kertova todiste on Ari Koposen elokuussa 2015 lähettämä yksityisviesti, jossa hän käyttää separi-sanaa, joka on halventava nimitys CP-vammaisista.

Brother Christmasilla on Facebookissa noin 130 000 tykkääjää, ja Koponen on saanut ryhmässä paljon puolustajia, joista moni kertoo saaneensa apua Koposen kautta.

– Kiistän väitteet epäselvyyksistä – toiminnassani ei ole mitään salattavaa. Kaikista kerätyistä varoista runsaat 95 prosenttia luovutettiin suoraan hyväntekeväisyystarkoituksiin ympäri Suomen, Koponen kertoo julkaisemassaan vastineessa.

Koponen kiistää ottaneensa yhdistyksen saamia lahjoituksia omaan käyttöönsä. Ainoana sellaisena asiana hän mainitsee eräästä tapahtumasta ylijääneet ilmapallot.

– Kirjanpidossamme tai muissa talousasioissamme ei ole mitään laittomuuksia. Olemme olleet sen suhteen erittäin avoimia. Julkaisimme jopa nettisivuillamme tilinpäätöksemme ja taseemme muutama viikko sitten. Lisäksi teetimme viime kesänä välitilinpäätöksen Helsingin Sanomien käyttöön. Tämä ei kuitenkaan lehdelle riittänyt vaan se olisi halunnut meiltä yksityiskohtaiset tiedot lahjoitusten saajista, Koponen kertoo.

Koponen sanoo, että lahjoitusten saajien joukossa on monia traagisen ihmiskohtalon kokemia henkilöitä, jotka eivät halua nimiään medioihin. Syytteiden takana hän sanoo olevan henkilön, joka on jo pitkään luvannut tuhota Koposen ja hänen toimintansa.

– Olisimme olleet valmiita antamaan kaikki tiedot avunsaaneista Helsingin Sanomille, jos he olisivat luvanneet kunnioittaa lahjoitusten saajien intimiteettiä. Tähän lehti ei kuitenkaan suostunut, joten emme voineet tietoja antaa. Nyt he sitten syyttävät meitä salailusta vaikka olemme nimenomaisesti halunneet suojella avustustemme saajia emmekä siis itseämme.

Koponen sanoo valmistelevansa vielä tarkempaa selontekoa asioista. Hyväntekeväisyysjärjestöjen saamien avustusten perillemeno on jo pitkään yleisenä puheenaiheena ja kiistan kohteena ollut asia.

Yksityisistä hyväntekijöistä julkisen kohun keskellä on ollut tuomionkin saanut lelusalakuljettaja Rami Adham, jonka epäillyt avustuskohteet olivat muun muassa oma puutarhamökki ja pankkitili Turkissa.

Kommentoi Facebookissa