Iivo Niskanen jättää Tour de Skin väliin – selkeä perustelu syille

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen on maastohiihtäjiemme terävintä kärkeä.

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen on maastohiihtäjiemme terävintä kärkeä. (Kuva AOP)

Iivo Niskanen päätti jättää Tour de Ski-kiertueen väliin. Oberstdorfin MM-kisojen kannalta terveysriski oli ollut liian suuri.

HIIHTO Maastohiihdon Tour de Ski -kiertue starttaa uudenvuodenpäivänä. Suomen viime vuosien menestyneintä hiihtäjää Iivo Niskasta ei kiertueella kuitenkaan nähdä.

Niskanen vahvisti poisjääntinsä Hiihtoliiton tiedotteessa tiistaina.

– Punnitsimme asiaa monelta kantilta, plussia ja miinuksia on varmasti yhtä paljon. Lähtökohtaisesti Tour pitää hiihtää kokonaan ja olon tulee olla varma. Urheilullisesti tuloksen tekemiseen olisi varmasti ollut hyvät mahdollisuudet, mutta toisaalta terveysriskejä on olemassa. Päätin jatkaa kautta päätähtäin edellä, MM-kisojen ehdoilla ja niitä vaarantamatta, Niskanen toteaa.

Niskasen päätös ei tullut yllätyksenä. Eihän Tour de Ski ole lukeutunut hänen kauden päätavoitteisiinsa.

Niskanen keskittää voimavarojaan helmi-maaliskuun vaihteessa Saksan Oberstdorfissa järjestettäviin MM-kisoihin. Koronapandemian takia kilpaileminen Tour de Skillä olisi tuonut lisäriskejä. Sairastelu olisi vaarantanut menestymismahdollisuudet Oberstdorfissa.

Ennen Oberstdorfin MM-kisoja Niskanen hiihtää kuitenkin useamman kansainvälisen kilpailun.

– Tammikuussa tulee vielä hyviä kisoja, niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. On Lahti sekä Falun, jonne tuli muun muassa yksi normaalimatkan kisa lisää. Ne on tarkoitus hiihtää ja sitä kautta rakentaa huippuvirettä kohti Oberstdorfia, Niskanen taustoitti.

Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Niskanen on vuodesta toiseen asettanut arvokisat hiihdon maailmancupin tai Tour de Skin edelle. Palkintorahoja menestyminen maailmancupissa ja Tour de Skillä toisi mukavasti, mutta toisaalta arvokisavoittajana hänen asemansa Suomen urheilussa ja sponsorimarkkinoilla lujittuu.

Vuonna 2017 Niskanen voitti Lahden MM-kisoissa kultaa 15 kilometrillä. Pyeongchangin olympiakisoissa 2018 hän hiihti kultaa 50 kilometrillä. Se oli ensimmäinen suomalainen olympiavoitto 50 kilometrillä sitten Squaw Valleyn 1960 olympialaisten.

Seefeldin 2019 MM-kisoissa Niskanen ei voittanut kultaa. Hänen pronssinsa 15 kilometriltä oli joka tapauksessa ainoa suomalaismitali koko kisoista.

Oberstdorfin kisojen osalta Niskanen on Suomen selkeästi suurin mitalitoivo. Toinen viime vuosien suomalainen arvokisamenestyjä Krista Pärmäkoski ei ollut maailmancupin avauskisoissa parhaassa vireessään.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Marja-Liisa Kirvesniemi oli ”someraivon” kohde jo kauan ennen someaikaa

Kommentoi Facebookissa