Iivo Niskanen tarjosi MM-avauksessaan pettymyksen – suomalaisten taso kehno

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen on maastohiihtäjiemme terävintä kärkeä.

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen on maastohiihtäjiemme terävintä kärkeä. (Kuva AOP)

Iivo Niskanen oli MM-kisojen yhdistelmähiihdossa 13:s. Hän hävisi voittajalle Aleksander Bolshunoville kahdella minuutilla.

HIIHTO Venäjän kohuhiihtäjä Aleksander Bolshunov nappasi ensimmäisen arvokisakultansa hiihdettyään voittoon Oberstdorfin MM-kisojen 30 kilometrin yhdistelmäkisassa. Bolshunov ja viisi norjalaishiihtäjää hiihtivät yhdessä valtaosan vapaan osuudesta, mutta kukaan norjalaisista ei kyennyt vastaamaan Bolshunovin loppurutistukseen.

Bolshunovilla oli loppusuoralla varaa tuuletella. Niin kauaksi hän kykeni norjalaiset jättämään.

Hopealle hiihti Simen Hegstad Krüger. Hans Christer Holund hiihti pronssille.

Suomalaisten menestystoiveet olivat täysin Iivo Niskasen harteilla. Niskanen oli perinteisen osuudella kärjen vauhdissa, mutta tipahti kärkikuusikon kyydistä heti vapaan osuuden alussa.

Maalissa Niskanen oli lopulta 13:s hävittyään Bolshunoville yli kahdella minuutilla. Odotukset olivat korkeammalla.

Yhdistelmäkisa ei toki ole Niskasen päämatka, eikä hän ole saavuttanut yhdistelmäkisassa arvokisamitaleja. Kaksi vuotta sitten Seefeldin MM-kisoissa hän oli matkalla neljäs. Pyeongchangin 2018 olympialaisissa, joissa Niskanen voitti 50 kilometrillä kultaa, oli hänen sijoituksensa yhdistelmäkisassa vasta 19:s.

Suomalaisten kokonaispanos yhdistelmäkisassa oli kehno. Ensimmäisissä arvokisoissaan hiihtävä Markus Vuorela oli toiseksi parhaana suomalaisena 34:s. Bolshunoville hän hävisi lähes viisi minuuttia.

Kuusi minuuttia kärjestä jäänyt Juho Mikkonen oli 43:s. Lauri Lepistö oli 52:s hävittyään kärjelle lähes kahdeksan minuuttia.

Aiempiin arvokisoihin verrattaessa suomalaisten taso on yhdistelmäkisan suhteen reippaassa alamäessä. Huonolta näyttää.

Toiveita Niskasen mitalin suhteen ei kannata yhdistelmäkisan perusteella kuitenkaan haudata. Kun vauhti vapaan osuudella hyytyi, oli voimia hyvä säästellä tulevia matkoja varten. Tuskin Niskanen hiihti kisaa loppuun saakka täysillä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Krista Pärmäkoski jäi kärjestä lähes pari minuuttia – iso romahdus muutamassa vuodessa

Kommentoi Facebookissa