Ikärasismiin ei ryhdytty – Mira Potkosella on oikeus otella Tokion olympialaisissa

Riossa vuonna 2016 olympiapronssia voittanut Mira Potkonen on voittanut myös kaksi MM-pronssia.

Riossa vuonna 2016 olympiapronssia voittanut Mira Potkonen on voittanut myös kaksi MM-pronssia. (Kuva AOP)

Mira Potkonen saa otella Tokion olympialaisissa 2021. Kansainvälisen Nyrkkeilyliiton AIBA:n 40 vuoden ikäraja ei ole Tokiossa voimassa.

NYRKKEILY Rio de Janeiron 2016 olympialaisissa pronssia nyrkkeillyt Mira Potkonen voi jatkaa kilpailemista olympialaisissa. Kansainvälinen Olympiakomitea KOK vahvisti maanantaina Potkosen saavan osallistumisoikeuden Tokion olympialaisten karsintoihin.

Potkosen, 39, uran piti Kansainvälisen Nyrkkeilyliiton AIBA:n sääntöjen mukaisesti päättyä vuoden 2020 loppuun 40 vuoden ikärajan takia. Koronapandemian takia Tokion olympialaisia siirrettiin kuitenkin vuodella ja KOK ilmoittikin, että yli nelikymppisillä nyrkkeilijöillä on oikeus otella Tokiossa, jos heille on myönnetty kisapaikka.

Tokion olympianyrkkeilyjen järjestelyistä vastaa KOK itse. AIBA:n ikärajasääntö ei sellaisenaan ollut voimassa, mutta vahvistusta Potkosen osallistumisoikeudesta saatiin odottaa yli kaksi kuukautta.

– Kyllä tämä aika ja tilanne on jokaiselle urheilijalle osaltaan täynnä kysymysmerkkejä koskien tulevien olympialaisten toteutumista ja niiden karsintajärjestelmiä, mutta meitä taisi olla koko olympialaisten osalta kaksi urheilijaa, jonka kohdalla osallistumisoikeus oli tällä tavalla kyseenalainen. Esimerkiksi jalkapallossa pelaajien ikärajan nosto vahvistettiin jo huhtikuun alussa, Potkonen kommentoi Nyrkkeilyliiton tiedotteessa.

Potkonen voi nyt aloittaa valmistautumisen olympiakarsintoihin.

– Tunnelmat ovat hieman vaihdelleet, mutta sitten päätettiin valmentajan kanssa, että keskitymme harjoitteluun, sillä ajatuksella, että osallistumisoikeus tulisi. Aivan mahtavaa oli saada vahvistus osallistumisoikeudesta karsintoihin ja sitä kautta olympialaisiin. Oman uran päätavoite siten vain siirtyi, ei peruuntunut, Potkonen jatkaa.

Potkonen osallistui uransa ensimmäisiin olympiakarsintoihin 2012, jolloin hän kärsi pistetappion tulevalle Brasilian olympiamitalisti Adriana Araujolle, ja paikka Lontooseen jäi haaveeksi. Tuolloin voimassa oli 34 vuoden ikärajasääntö, eikä Potkosen pitänyt enää päästä taistelemaan olympiapaikasta. Vuonna 2013 kansainvälinen nyrkkeilyliitto AIBA nosti ikärajaa 34 vuodesta 40 vuoteen.

Lokakuussa 2015 Potkosen polven eturistiside hajosi ottelussa alle puoli vuotta ennen olympiakarsintoja, ja uudelleen herännyt olympiahaave näytti karkaavan. Potkonen ei kuitenkaan luovuttanut, vaan kävi läpi kovan kuntoutuksen.

Kova työ toi olympiapaikan viimeisestä karsintakilpailusta ja Riossa Potkonen voitti Suomen ainoan mitalin. Potkonen voitti Riossa Araujon sekä kaikkien aikojen menestynein naisnyrkkeilijän, Irlannin Katie Taylorin.

Tokion olympiadille Potkonen on lähtenyt koko Suomen suurimpana mitalitoivona. Vuosina 2017–2020 hän on voittanut kahden Euroopan mestaruuden lisäksi Euroopan kisojen kultaa, Euroopan Unionin mestaruuden ja MM-pronssin sekä lukuisia A-luokan kalenteriturnausten voittoja.

– Omat tavoitteet ovat korkealla, joten en ota turhia lisäpaineita muiden odotuksista. Meillä on selkeä tavoite Maaritin (valmentaja Teuronen) kanssa ja sitä kohden mennään meidän omalla tyylillämme, Potkonen kommentoi.

Teksti Otto Palojärvi/ Nyrkkeilyliiton tiedote

Lue myös: Raimo Häyrinen oli urheiluselostuksen nero – manttelinperijää ei ole löytynyt

Kommentoi Facebookissa