Iloisia uutisia – äärimmäisen harvinaisia naalinpentuja löytyi lisää Pohjois-Lapista

Neljä naalinpentua Utsjoella kesällä 2023. Kuva on otettu pesätarkastusten yhteydessä kaukaa, jotta naalien pesärauha säilyisi. (Kuva Petri Piisilä/ Metsähallitus)

Riistakamerakuvista paljastui, että pentuja olikin myös pesillä, joissa ei niitä aiemmin havaittu.

LUONTO Suomessa äärimmäisen harvinaisen naalin pentuja on löytynyt Pohjois-Lapista aiemmin kerrottua enemmän. Päivitettyjen tietojen perusteella naalinpentuja syntyi viime kesänä Suomeen ainakin 25, yhteensä neljään eri pesään. Kolme pesistä on Enontekiöllä, yksi Utsjoella.

Metsähallituksen Luontopalvelut ja WWF Suomi ovat uutisoineet, että äärimmäisen uhanalaisen naalin pesintä onnistui Suomessa nyt toista vuotta peräkkäin. Vielä viime viikolla suojelutyötä tekevät olivat käsityksessä, että onnistuneita pesintöjä olisi kaksi ja Suomessa syntyneitä naalinpentuja ainakin 16.

Nyt riistakamerakuvista on paljastunut, että pentuja olikin myös kahdella muulla naalin asuttamalla pesällä, joissa ei aiemmin pesätarkastusten yhteydessä havaittu pentuja.

– Näitäkin pesiä tarkkailimme pitkään, mutta vasta muutama päivä sitten saamamme riistakamerakuvat paljastivat pennut meille, luonnonsuojelun erityisasiantuntija Tuomo Ollila Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.

Metsähallitus vastaa naalin suojelusta Suomessa.

– Ilouutiset ovat vielä ponnekkaampi vahvistus sille, että naali on palaamassa Suomen lajistoon. Suojelutyötä kuitenkin pitää jatkaa, että ilahduttava kehitys säilyy, sanoo ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen WWF:stä.

WWF Suomi perusti uudelleen naalityöryhmän naalin seuranta- ja suojelutyön tueksi vuonna 2020.

Naalin suojelutyö on käytännössä lisäruokintaa, ja Metsähallitus ja WWF ylläpitävät naaleja varten kehiteltyjä koirannappuloita tarjoavia automaatteja tunturissa. Lisäksi suojelutyö on kettujen metsästystä. Kettu on levittäytynyt ihmisen toiminnan edesauttamana omaa luontaista elinympäristöään laajemmalle. Kettu on naalin pahin kilpailija, joka hyötyy esimerkiksi ihmisen tuntureille jättämistä ruuantähteistä.

Naalin suojelutyötä tehdään yhdessä Norjan ja Ruotsin kanssa. Yksi merkittävä tekijä naalikannan vahvistumisessa on tarhalla syntyneiden, luonnonkantaa edustavien naalien vapauttaminen Norjassa Suomen ja Ruotsin rajojen tuntumaan.

Lue myös: Äärimmäisen uhanalainen naali pesi onnistuneesti Suomessa – pesässä kolme pentua

Kommentoi Facebookissa