Irakin pääministeri antoi julistuksen – sankarilliset taistelijat ovat vapauttaneet Mosulin

Suomalaiset ovat kouluttaneet jo 1500 Mosulin valtaukseen osallistuvaa kurdien peshmerga-taistelijaa.

Suomalaiset ovat kouluttaneet noin 1500 Mosulin valtaukseen osallistuvaa kurdien peshmerga-taistelijaa. (Kuva AOP)

Terroristijärjestö Isisin taistelijoita on vetäytynyt epäviralliseen pääkaupunkiinsa Raqqaan.

ISIS Irakin pääministerin Haider al-Abidin mukaan Mosul on vapautettu. Asiasta kertoi ensimmäisenä uutistoimisto Reuters. Pääministeri saapui Mosuliin kiittääkseen ”sankarillisia taistelijoita ja Irakin kansaa suuresta voitosta”. Liittouman mukana on ollut myös suomalaisia sotilaita, Päivän Lehti kirjoitti asiasta tässä.

Isis valloitti kaupungin kesäkuussa 2014 ja julisti kalifaatin perustetuksi. Viime vuoden lokakuun 17. päivä kansainvälisen liittouman tukema Irakin armeija aloitti Mosulin takaisinvaltauksen ja vajaa kaksi viikkoa sitten armeija valtasi Al-Nurin moskeijan, josta Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi antoi julistuksen.

Mosulin miljoonakaupungin jälleenrakennustyöt tulevat kestämään pitkään, ja fyysisen tuhon lisäksi hoidettavana on psyykkisiä ongelmia erityisesti lapsilla, kuten kirjoitimme tässä.

On arvioitu, että noin 2 500 Isisin sotilasta on nyt vetäytynyt Raqqaan, joka on jo piiritetty. YK uumoilee kaupungissa olevan loukussa jopa satatuhatta siviiliä. Isisin joukoissa epäillään olevan myös suomalaistaustaisia henkilöitä.

Kommentoi Facebookissa