Iso yllätys – Tshekki tiputti Hollannin EM-kisoissa

Tshekki voitti Hollannin 2-0 EM.kisojen neljännesvälieräottelussa. Voittomaalin tehnyt Tomas Holes oli ottelun tähti (Kuva Alex Livesey / UEFA)

Tshekki voitti Hollannin 2-0 EM.kisojen neljännesvälieräottelussa. Voittomaalin tehnyt Tomas Holes oli ottelun tähti. (Kuva Alex Livesey/ UEFA)

Tshekki eteni EM-futiksen puolivälieriin voitettuaan kultasuosikkeihin lukeutuneen Hollannin 2-0.

JALKAPALLO Hollannin urakka jalkapallon EM-kisoissa päättyi yllättäen jo neljännesvälierävaiheessa. Tshekki voitti hollantilaiset maalein 2-0.

Hollannin Matthijs de Ligt sai punaisen kortin siirrettyään palloa pelitilanteessa tahallaan kädellään. Tshekki pystyi dominoimaan yhden miehen ylivoimalla ja teki kaksi maalia.

Hollannin päävalmentaja Frank de Boer ilmoitti, että valmentajaa voi syyttää tuloksesta.

– Olen vastuullinen ja voitte syyttää minua. Otan vastuun ja katson peiliin. Ei ollut paras pelimme. Teen sen selväksi. Mutta ei ollut kyse, että emme olisi dominoineet. Mutta tämä on urheilua huipputasolla. Vastustaja oli vahva. Sitten kaikki muuttui yhdessä minuutissa, kommentoi de Boer.

De Boer korosti Hollannin pelanneen todella hyvää joukkuetta vastaan. Vastustajaa ei aliarvioitu.

– Olimme valmistautuneet hyvin. Tshekki on vahva joukkue. Ei heitä voita niin helposti. He käyttivät paikkansa ja me emme käyttäneet. Ei saisi heittää tilaisuuksia hukkaan tällä lailla. Emme pelanneet riittävän hyvin. Pelaajamme eivät päässeet tasolleen.

De Ligtin ulosajo kyllä ratkaisi paljon. De Boer antoi ymmärtää, että hänen mielestään peli oli Hollannin hallussa ennen sitä.

– Mielestäni pelasimme 11 pelaajalla ihan hyvin. Sitten yksi pelaaja ajettiin ulos. Se muutti tilannetta. Pelaajani uskoivat kyllä voittoon. Teimme mielestäni kaiken mahdollisen valmistautumisen suhteen.

Hollannin mediassa oli hämmästelty, että Hollannin joukkue matkusti Budapestiin vasta ottelua edeltävänä päivänä. Onhan Budapestissa ollut helteisempää kuin Amsterdamissa, missä Hollanti pelasi alkulohkon ottelunsa, jotka voitti kaikki.

– Ajattelimme, että tämä oli paras ratkaisu. Jälkikäteen on helppoa sanoa. Ajattelimme, että on järkevämpää valmistautua viileämmässä säässä. Tshekki tuli meitä myöhemmin, de Boer sanoi.

Georginio Wijnaldum oli Tshekki-ottelussa ehdoton pettymys. De Boerin mielestä se oli vastustajan hyvyyttä.

– Wijnaldum ei saanut palloja tarpeeksi, eikä päässyt tasolleen. Mutta pitää katsoa vastustajaakin. He pelasivat hyvin. Heillä on vahva joukkue.

De Boer korosti, ettei Hollanti pelannut parasta peliään. Ennen kaikkea se kostautui.

– Italiakin oli vähällä pudota Itävaltaa vastaan. Jos ei pelaa parhaalla tasollaan, niin näitä pelejä häviää, hän sanoi.

De Boer korosti, ettei tekisi taktisesti mitään toisin, jos turnaus alkaisi uudelleen,.

– Mielestäni 3-5-2:lla dominoimme peliä. Denzel Dumfries oli tänäänkin yksi vaarallisimmista pelaajista. Tshekki löysi ratkaisuja pysäyttämiseksemme. Kyllä peluuttaisin joukkuetta samalla lailla, jos turnaus alkaisi nyt uudestaan. Mielestäni pelasimme tällä systeemillä hyvin.

Hollannissa kuuma kysymys tietysti on, jatkaako Frank de Boer päävalmentajana.

– Tämä joukkue on hyvä. Tunteet ovat nyt matalalla. Kaikki ovat alamaissa. Täytyy katsoa, mitä tapahtuu. Täytyy käydä läpi, mitä tapahtui. Palaan sitten asiaan, hän kommentoi asiaa itse.

Tshekki lähtee Bakuun kaatamaan Tanskaa

Tshekki ei lähtenyt EM-kisoihin suosikkina, mutta onkin edennyt puolivälieriin.

– Tämä oli yksi parhaista peleistäni valmentajaurallani. Puhuin pelaajilleni, että olisi hienoa, jos voittaisimme. Hollanti oli suosikki. Meidän piti pelata parhaalla tasollamme, ja pystyimme pelaamaankin, summasi Tshekin päävalmentaja Jaroslav Silhavy ottelun.

Silhavyn mukaan Tshekki onnistui myös loistavien yksilösuoritusten ansiosta.

– Meillä oli loistavia yksilösuorituksia. Tomas Vaclik auttoi maalillaan pelattuaan loistavasti. Tomas Holes teki maalin. Tämä oli häneltä todella vahva suoritus muutenkin hänen pysäytettyään puolustuksessa Hollannin vahvoja hyökkääjiä. Tämä peli oli osoitus joukkuehengestämme. Se on meillä valtavalla tasolla.

Silhavy oli iloinen, että Tshekki pystyi pelaamaan taktisesti hyvin, kun joukkueet olivat tasalukuisia.

– Taktisesti peli onnistui. Pystyimme pitämään pelin tasaisena, kun molemmilla joukkueilla oli yhtä paljon pelaajia. Kun pääsimme ylivoimalle, otimme selkeästi dominoinnin.

Tomas Holes valittiin ottelun tähdeksi. Hän piti kurissa Hollannin tähtipelaajan Georginio Wijnaldumin ja oli mukana maaleissa. Holes itse teki voittomaalin ja Patrick Schick teki toisen.

– Wijnaldum on todella vaarallinen pelaaja. Tomas Holesin tehtävä on vartioida häntä. Ja hän onnistui siinä hyvin. Teki maalin ja syötti toisen. Minun mielestäni hänen pelasi 110 prosenttisesti, kehui Silhavy.

Hollannin fanit antoivat Tshekille tunnustusta. Silhavy oli siitä vaikuttunut.

– On hienoa, jos vastustajan fanitkin taputtavat sinulle. Hollannilla on hienoja faneja. Jos he näkevät vastustajalta hienon suorituksen, arvostavat he sitä taputtamalla.

Silhavy korostaa, että ottelu oli varmasti hänen kohokohtansa maajoukkueen päävalmentajana.

– Olemme pelanneet karsinnoissa hyviä pelejä, mutta tämä oli EM-kisojen pudotuspeli, jossa voitimme suosikkina otteluun lähteneen joukkueen. Todella kova suoritus pelaajilta.

Puolivälieräottelussa ensi lauantaina Tshekki pelaa Bakussa Tanskaa vastaan. Pitkä reissu ei Silhavya haittaa.

– Lähdemme sinne mielellämme, vaikka kaukana onkin. Se on kuitenkin EM-kisojen puolivälieräpeli. Olimme lohkossammekin altavastaajia, ja nyt olemme näin pitkällä. Uskon, että voimme voittaa Tanskankin.

Silhavy odottaa Tanskalta toki vaikeaa vastusta.

–Tanska sai itsensä ylös ensimmäisen pelin traagisten tapahtumien jälkeen. He ovat pelanneet sen jälkeen vahvasti, mutta tulemme taistelemaan siinä pelissä. Uskomme voittoon.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Italia joutui urakoimaan kunnolla – Itävalta lähellä isoa yllätystä

Kommentoi Facebookissa