Italia joutui urakoimaan kunnolla – Itävalta lähellä isoa yllätystä

Italia voitti EM-kisojen neljännesvälierässä Itävallan jatkoajalla maalein 2-1 (Kuva: Shaun Botterill / UEFA)

Italia voitti EM-kisojen neljännesvälierässä Itävallan jatkoajalla maalein 2-1. (Kuva: Shaun Botterill/ UEFA)

Italia voitti Itävallan jalkapallon EM-kisojen neljännesvälieräottelussa jatkoajalla maalein 2-1.

JALKAPALLO Italia eteni EM-futiksen puolivälieriin voitettuaan Itävallan maalein 2-1. Ottelun maalit tehtiin vasta jatkoajalla.

Italian Federico Chiesa ja Matteo Pessina maalasivat joukkueensa 2-0 -johtoon. Sasa Kalajdzicin maali ei Itävallalle enää riittänyt.

Mutta Itävalta oli vähällä siirtyä toisella puoliajalla 1-0 -johtoon. Marko Arnautovicin maali hylättiin VAR-videotarkastuksessa.

– Olisin ollut pettynyt, koska olisimme voineet tehdä maalin jo ensimmäisellä puoliajalla. Itävallan puolustusta oli vaikea murtaa ja siksi olimme vaikeuksissa. Mutta olisin ollut pettynyt, jos maali olisi hyväksytty, kommentoi Italian päävalmentaja Robetto Mancini.

Mancini korosti, ettei odottanutkaan helppoa ottelua.

– Tiesimme, että tämä peli olisi vaikea. Olimme katsoneet Itävallan pelejä ja tiesimme, että he tuottaisivat meille ongelmia. Teimme hyvää työtä. Vaihtomiehet toivat peliimme lisää virta ja onnistuimme voittamaan.

Italian pelaajavaihdot onnistuivat. Jatkoajalla Italialla näytti olevan enemmän virtaa kuin Itävallalla.

– Marco Verratti oli väsynyt. Hän juoksi paljon. Tarvitsimme tuoreita jalkoja. Vaihtomiehet saivat käännettyä pelin meille, kommentoi Mancini.

Mancini korosti, ettei hänen mielestään joukkueessa ollut heikkoa lenkkiä.

– Joukkue oli loistava. Tämä voi olla meille iso askel meille. Kaikki pelasivat hyvin. Emme päästäneet maalia. Itävalta sai maalinsa vasta jatkoajalla, kun johdimme ottelua kahdella maalilla.

Pessina tuli vaihdosta kentälle ja nousi Italian ratkaisijaksi.

– Matteo Pessina on pelannut hienosti Atalantassa. Hän on hieno pelaaja. Hän on todistanut olevansa huippupelaaja. Hänellä on hieno tulevaisuus Italian joukkueessa, kehui Mancini voittomaalin tekijää.

Mancinin mukaan Itävalta pelasi taktisesti loistavan ottelun.

– Itävalta ei anna sinun pelata jalkapalloa. Mutta olisimme voineet tehdä maalin jo ensimmäisellä puoliajalla. Helppoa ei ollut. Joukkue halusi voittaa ja siksi voitimme ottelun. Oli kova ottelu. Piti taistella kaikin voimin. Saattoi olla kovempi peli kuin tulevassa puolivälierissä. Itävalta laittoi meidät juoksemaan.

Mancini korosti myös, että Itävaltaa monet ovat pitäneet heikompana ryhmänä kuin se todellisuudessa on.

– Tämä oli ensimmäinen pudotuspelimme. Itävalta oli arvioitu helpoksi vastustajaksi, mutta he eivät häviä helpolla. Jos olisimme tehneet maalin ensimmäisellä puoliajalla, olisi peli ollut toisenlainen.

Puolivälieräottelussa Italia kohtaa joko Belgian tai Portugalin. Mancini ei vastannut, kumman välttäisi mieluummin, Cristiano Ronaldon vai Romelu Lukakun.

– Puolivälierissä ei ole helppoa. Haluaisimme välttää molemmat, mutta se ei ole mahdollista.

Itävalta kaatui saappaat jalassa

Kovasti taistellut Itävalta pelasi Italiaa vastaan fiksusti. Sillä oli myös useita maalipaikkoja.

– Kaikki ovat pettyneitä, koska putosimme jatkosta. Mutta voimme olla ylpeitä tästä esityksestämme. Koko Itävalta on ylpeä. Pääsimme jatkoon lohkosta EM-tasolla ensi kertaa ja laitoimme koville yhden mestarisuosikeista, kommentoi Itävallan joukkueen päävalmentaja Franco Foda.

Itävalta piti Italiaa toisella puoliajalla ahtaalla. Ja se taisteli loppuun saakka kavennettuaan 1-2:een.

– Tauolla muutimme taktiikkaamme ja olimme pelin kääntämisessä nopeampia. Meillä oli hyvää syöttöpeliä ja dynamiikkaa. Emme antaneet Italialle paljoa tilaa. Koko 120 minuuttisen ajan oli hyvä esitys. Joukkueella oli hyvä pelisuunnitelma. Onnistuimme tekemään maalin jatkoajalla. Teimme melkein toisenkin maalin, Foda totesi.

Foda painotti, että Itävallan joukkue uskoi koko ajan voittoon, vaikka Italia ottelun selkeä suosikki olikin.

– 90 minuutin jälkeen olimme vakuuttuneita, että ottelu oli voitettavissa. Italian laitoimme koville. Mutta Italia otti tilanteistaan edun. Olisimme voineet estää heitä tekemästä maalia. Jouduimme avaamaan peliä, mutta Italian toinenkin maali olisi voinut olla estettävissä.

Itävallan juhli jo johtomaalia, mutta Marko Arnautovic maali siis hylättiin VAR-tarkastuksessa.

– Teimme maalin, joka oli täpärä paitsio. Jos se maali olisi hyväksytty, olisimme voineet voittaa. Uskomattomia tunteita oli. En edes ajatellut, että VAR tulisi. Luulin, että maali oli hyväksytty. Olin tietysti pettynyt. Mutta tämä on jalkapalloa. Sen tuomion kanssa on vain elettävä, Foda sanoi.

– Olisimme ansainneet tasoitusmaalinkin, mutta emme onnistuneet. Mutta voimme olla ylpeitä joukkueesta, joka edusti Itävaltaa hienosti. Se oli positiivinen asia, Foda jatkoi.

Itävallan kisarupeama on ohi. Joukkue pääsi alkulohkostaan jatkoon, ensi kertaa EM-tasolla. Turnaus oli paras esitys Itävallalta sitten 1982 MM-kisojen, joissa Itävalta oli 12 parhaan joukossa.

– Neljä viikkoa meni hetkessä. Tuntuu, kuin olisimme olleet yhdessä vain viikon. Kaikki oli organisoitu hienosti. Harjoitusleiri onnistui. Pelaajat olivat keskittyneitä ja halusivat voittaa. Sloganimme oli ”tehdään historiaa” ja teimme sitä vaikuttavalla tavalla. Olin vaikuttunut siitä, miten joukkue suoriutui, Foda sanoi.

Foda korosti, etteivät kuplaolosuhteet tuoneet joukkueelle mitään etua, vaikka jalkapallon ulkopuoliset asiat olivat vähissä.

– Kupla ei ollut etu. Piti koko ajan vaihtaa paikkaa. Olisin tietysti toivonut normaalia turnausta, jossa olisi ollut faneja enemmän. Muutamia itävaltalaisia oli paikan päällä, mutta normaalitilanteessa olisi tullut tänne useita tuhansia.

Fodan seuraavana haasteena olisi viedä Itävalta 2022 MM-kisoihin. MM-tasolla Itävalta on viimeksi ollut mukana 1998, jolloin se jäi alkulohkoon.

– Nyt täytyy ottaa tämä energia mukaan MM-karsintoihin. Ne eivät alkaneet hyvin, mutta eivät alkaneet EM-karsinnatkaan, ja pääsimme kisoihin. Kritiikki loppuu nyt muutamaksi viikoksi, kunnes alkaa taas. Nyt keskitymme pääsemään MM-kisoihin Qatariin, Foda päätti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tanska murskasi Walesin – ”Olen niin kiitollinen kaikesta tuesta”

Kommentoi Facebookissa