Huuhkajilla yli ”satavuotinen” haaste Tampereella – viimeksi Suomi voitti Italian vuonna 1912

Teemu Pukki laukoo Norwichin lisäksi maaleja Suomen maajoukkueessa.

Teemu Pukki laukoo Norwichin lisäksi maaleja Suomen maajoukkueessa. (Kuva AOP)

Suomi ja Italia kohtaavat jalkapallon EM-karsintaottelussa sunnuntai-iltana.

JALKAPALLO Kovassa liidossa porskuttava Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajat jatkaa EM-karsintapelejään sunnuntaina. Tampereen Ratinan stadionilla vastaan tulee lohkokärki Italia.

Suomi ja Italia pelaavat todellakin karsintalohkon kärkiottelussa. Italialla on viidestä ottelusta viisi voittoa ja Suomella neljä voittoa. Jos Suomi voittaisi Italian, olisivat joukkueet tasapisteissä. Ja kaksi lohkon parastahan etenee 2020 EM-kisoihin.

Italia pelasi torstaina Jerevanissa voittaen siellä Armenian 3-1. Huuhkajilla ei torstaina Kreikasta otetun 1-0 -voiton jälkeen matkustusrasituksia ole.

– Se on kiva, että kaksi peliä on Tampereella. Saadaan olla samassa kaupungissa ja ehkä vähän paremmin palautua, iloitsee puolustaja Paulus Arajuuri.

Italia voitti Suomen viime maaliskuussa Udinessa 2-0. Arajuuri ei usko, että Italia kuvittelee silti pääsevänsä Suomen reissustaan helpolla.

– Uskon, että aika paljon kunnioitusta ollaan saatu vastustajien silmissä. Nations-liigan voittokin otettiin viime syksynä. Italia tuskin kuvittelee, että siitä tulisi helppo ottelu. Meiltä tietysti tarvitaan taas nappisuoritus sunnuntaina, jos halutaan pisteitä, Arajuuri sanoi.

Suomi on lähellä EM-kisapaikkaa. Tasapelikin Italiaa vastaan voisi olla Suomen kisapaikan kannalta jopa ratkaiseva.

Puolustaja Jere Uronen ei silti halua mennä asioiden edelle.

– Kyllä sitä sarjataulukkoa saa aina tuijottaa, mutta pitää muistaa, että me ollaan vasta puolessavälissä. Aina saa unelmoida, mutta pitää muistaa, että on paljon askeleita vielä ottamatta ja paljon pelejä pelaamatta. Meidän pitää vielä parantaa meidän peliä, Uronen totesi.

Italia ja Suomi ovat vuosien varrella kohdanneet 14 kertaa. Näistä otteluista Suomi on voittanut vain yhden. Sekin voitto on vuodelta 1912 Tukholman olympialaisista, jolloin maat kohtasivat ensimmäistä kertaa.

Vuonna 1912 jalkapallo oli Italiassa vielä amatöörien puuhastelua. Siihen aikaan Suomi oli tasavahva vastustaja italialaisille ja Suomi pystyikin voittamaan 3-2. Suomi sijoittuikin Tukholman olympiajalkapallossa peräti neljänneksi.

Italia on vuoden 1912 jälkeen kompuroinut Suomea vastaan vain kerran. Tämä tapahtui Roomassa 1975 pelatussa EM-karsintaottelussa, joka päättyi 0-0.

Muut 12 ottelua Suomea vastaan Italia on voittanut. Suomen hyvistä EM-karsintapeleistä huolimatta Italia on selkä suosikki myös sunnuntaina Tampereella.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajat rynnimässä EM-kisoihin – Markku Kanerva joraa vasta sitten, jos tehdään historiaa

Kommentoi Facebookissa