Italia jyräsi jo jatkoon – hurja voittoputki

Italia juhlii maalia (Kuva Chris Ricco / UEFA)

Italia juhlii maalia. (Kuva Chris Ricco/ UEFA)

Italia voitti Sveitsin 3-0 ja varmisti jatkopaikkansa EM-futiksessa. A-lohkosta jatkoon näyttää menevän myös Wales, joka voitti Turkin 2-0.

JALKAPALLO Italia varmisti jatkopaikkansa jalkapallon EM-kisoissa jo kahden ottelun jälkeen. Keskiviikkona Roomassa Italia voitti Sveitsin 3-0. Samoin lukemin se oli kaatanut aiemmin Turkin.

Turnauksen yllättäjäksi povatun Sveitsin odotettiin laittavan Italian ahtaalle. Italia otti vastustajaltaan kuitenkin luulot pois.

Italian päävalmentaja Roberto Mancini korosti voiton tulleen, koska joukkue nautti tekemisestään ja pelasi hyvin yhteen.

– Jokainen peli on vaikea. Jokainen peli on hankala. Jotkut pelit ovat helpompia voittaa. Minulla on hyviä pelaajia, jotka tykkäävät pelata jalkapalloa. Ottavat riskejä ja nauttivat kentällä olemisesta. Kaikki tekivät hienoa työtä tänään, mutta pitkä matka on vielä jäljellä, Mancini sanoi.

Mancini ei halunnut sanoa, että Sveitsi olisi pelannut huonosti.

– Sveitsi on loistava joukkue, jolla on erinomaisia pelaajia. Pelasimme hyvin tänään ja joskus käy näin. Mutta Sveitsi on hyvä joukkue.

Manuel Locatelli teki kaksi maalia, joista toinen oli häikäisevä. Mancini ylisti hänen toista maaliaan.

– Kaiken pitää toimia, jos maali tehdään. Siihen tarvitaan riskejä ja keskikentän osallistumista. Mutta se oli upea maali.

Italia ei lähtenyt kisoihin ykkössuosikkina, vaikka ei ole hävinnyt otteluakaan lähes kolmeen vuoteen. Italia on voittanut peräti kymmenen perättäistä ottelua.

– Täällä on Ranska, Portugali, Belgia. Maailmanmestari ja Euroopan mestari ja maailman rankingin ykkönen. On ymmärrettävää, että he ovat meitä suurempia suosikkeja. Mutta jalkapallon maailmassa mitä vain voi tapahtua, totesi Mancini asetelmista.

Italian peli kulkee mallikkaasti, mutta Mancini painottaa, ettei ole syytä levätä laakereillaan.

– On parannettavaa. Jotkut pelaajistamme ovat nuoria ja tarvitsevat oppia. He pelaavat arvokisoissa ensimmäistä kertaa.

Italia pelaa alkulohkossaan vielä Walesia vastaan. Panoksena on A-lohkon voitto.

Mancini ei vielä ottanut kantaa, lepuutetaanko Wales-ottelussa avauskokoonpanon vakiomiehiä.

– Katsotaan, mikä pelaajien terveystilanne on. Teemme päätöksen tulevina päivinä, hän sanoi.

Sveitsi-ottelussa Italia koki myös takaiskun, kun kokenut Giorgio Chiellini loukkaantui. Vielä ei ole tietoa, pystyykö Chiellini jatkamaan turnausta.

Wales vahvasti kiinni jatkopaikassa

Wales otti jalkapallon EM-kisoissa keskiviikkona vakuuttavan voiton Turkista maalein 2-0. Voitto lähes varmisti Walesin jatkopaikan.

– Olen äärimmäisen ylpeä pelaajistani ja heidän esityksistään vahvaa Turkin joukkuetta vastaan. Paransimme hyvin Sveitsi-ottelusta. Hieno esitys joukkueeltani, enkä voisi pyytää enempää, lausui Walesin päävalmentaja Rob Page.

Wales myös tuhlaili useita paikkoja. Avausmaalin tehnyt Aaron Ramsey hukkasi kolme loistopaikkaa. Gareth Bale veti rangaistuspotkun yli maalin.

Pagea ihastutti, ettei moka rankkarissa vaikuttanut Balen esitykseen.

– Kaikille sattuu takaiskuja. Epäonnistui rankkarissa, mutta reagoi siihen positiivisesti ja oli järjestämässä toista maalia. Ei ole kyse vain maalien tekemisestä, vaan siitä, että on joukkuepelaaja.

Pagesta tuli Walesin valmentaja vasta hiljattain, kun Ryan Giggs sysättiin sivuun. Hän luonnehtii voittoa Turkista valmennusuransa merkittävimmäksi saavutukseksi toistaiseksi.

– Kyllä, todellakin suurin voittoni. Olen ylpeä, että saan olla osana tätä. Meillä on hieno valmennustiimi fantastisten pelaajien lisäksi, Page sanoi.

Vaikka Walesin joukkueessa on Ramseyn ja Balen kaltaisia isoja tähtiä, korostaa Page joukkueensa olevan yhtenäinen. Kukaan ei ole toista suurempi.

– He pelaavat Walesin puolesta. Se tekee heidät hyvin ylpeiksi. Aaron oli loistava tänään, Gareth nousi epäonnistuttuaan rankkarissa, mutta koko joukkue oli hyvä. Paljon oli tänään onnistujia.

– Joukkueessa on henki, jota ei voi ostaa. Uskomattoman hieno henki. Nuoremmat puskevat vanhempia, se tekee terveen ympäristön, lisäsi Page.

Wales pelaa alkusarjassa vielä Italiaa vastaan. Hyvin todennäköisesti sen ottelun Wales voi hävitäkin ilman, että jatkopaikka olisi uhattuna.

– Emme tiedä vielä riittääkö neljä pistettä. Lähdemme taistelemaan Italiaa vastaan ja pyrimme voittamaan. Ainahan me lähdemme voittamaan pelejä, Page päätti.

Sveitsi ja Turkki kohtaavat ensi sunnuntaina. Sveitsille riittänee voitto jatkopaikkaan, mutta Turkki ei välttämättä pääse jatkoon, vaikka voittaisikin Sveitsin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajien tappio harmitti – ”Pettyneitä tässä ollaan – enemmän odotettiin”

Kommentoi Facebookissa