Italia siirtyi oikealle – maa on saamassa ensimmäisen naispääministerin

Georgia Meloni on myös tuominnut hyökkäyksen Ukrainaan ja ilmoittanut, että ei aio tehdä myönnytyksiä Venäjälle. (Kuva AOP)

Italian veljien puheenjohtaja Giorgia Meloni korostaa perinteisiä perhearvoja ja suhtautuu kriittisesti maahanmuuttoon.

ITALIA Italiassa järjestettiin ennenaikaiset parlamenttivaalit, kun Mario Draghin hallitus kaatui heinäkuussa erimielisyyksiin talouspolitiikasta. Alkuperäisen aikataulun mukaan vaalit oli määrä järjestää ensi vuonna.

Vaalien voittajaksi on nousemassa odotetusti äärioikeistolaiseksi luonnehdittu, Giorgia Melonin johtama Italian veljet -puolue, alustavien tulosten mukaan puolue on saamassa yli 26 prosenttia äänistä. Puolue on vaaliliitossa Matteo Salvinin oikeistopopulistisen La Legan ja Silvio Berlusconin keskustaoikeistolaisen Forza Italian kanssa.

Oikeistoliittouma on saamassa noin 44 prosenttia äänistä, La Legan ääniosuus olisi hieman yli yhdeksän prosenttia ja Forza Italian yli kahdeksan prosenttia. Italian vaalitavan johdosta liittouma on saamassa selvän enemmistön parlamentin alahuoneen eli edustajainhuoneen sekä ylähuoneen eli senaatin paikoista.

Italian veljien suosion nousu on ollut nopeaa, sillä vuoden 2018 vaaleissa puolue sai vain noin neljän prosentin kannatuksen. Italia on saamassa nyt ensimmäisen naispääministerinsä. Giorgia Meloni vastustaa maahanmuuttoa, suhtautuu kriittisesti Euroopan Unioniin sekä seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin ja korostaa perinteisiä perhearvoja. Puolue itsessään on aikoinaan syntynyt fasismin perinnöstä.

Vaikka Italian oikeisto on ollut viime vuosina Venäjä-myönteistä, Meloni on tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja ilmoittanut, että ei aio tehdä myönnytyksiä Venäjälle.

Italian toiseksi suurin puolue on keskustavasemmistolainen Demokraattinen puolue, jonka osuus jää alle 20 prosenttiin äänistä. Tähän asti suurimpana puolueena ollut populistinen Viiden tähden liike on saamassa noin 15 prosenttia äänistä. Äänestysvilkkaus on alustavien tietojen mukaan alhainen, noin 64 prosenttia.

  • Artikkelia tarkennetaan tarvittaessa

Lue myös: Ruotsin oikeiston vaalivoitto varmistui – pääministeri Magdalena Andersson jättää eronpyynnön

Kommentoi Facebookissa