Ruotsin oikeiston vaalivoitto varmistui – pääministeri Magdalena Andersson jättää eronpyynnön

Pääministeri Magdalena Andersson myönsi punavihreän blokin vaalitappion olevan pieni, mutta silti selvä. (Kuva AOP)

Uudeksi pääministeriksi on nousemassa kolmanneksi suurimman puolueen maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson.

RUOTSI Ruotsin valtiopäivävaalien tuloksia on saatu odottaa useita päiviä, mutta vaalitulos on saatu viimein varmistettua. Niin sanottu oikeistoblokki on saamassa valtiopäiville 176 paikkaa ja punavihreä blokki 173 paikkaa, mikä tarkoittaa hallitusvallan vaihtumista. Ääntenlaskennan loppumetreillä blokkien ero kasvoi yhdestä paikasta kolmeen.

Sosialidemokraattinen pääministeri Magdalena Andersson ehti olla pääministerinä vain noin yhdeksän kuukautta. Hän on tunnustanut vaalitappionsa ja kertoi jättävänsä torstaina virallisen eronpyyntönsä. Andersson johtama hallitus työskentelee toistaiseksi toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on muodostettu.

Ruotsin suurin puolue on silti edelleen sosialidemokraatit 30,5 prosentin kannatuksella, mutta kakkoseksi nousi Jimmie Äkessonin johtama ruotsidemokraatit 20,7 prosentilla. Uudeksi pääministeriksi on kuitenkin nousemassa kolmanneksi suurimman puolueen maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson, puolueen kannatus on 19,1 prosenttia.

Oikeistoblokin nousu perustui ruotsidemokraattien vahvaan kannatusnousuun, mutta muut oikeistopuolueet eivät halua Åkessonista pääministeriä puolueen äärioikeistolaisiksi katsottujen tahojen johdosta. Ruotsidemokraateilla on kuitenkin vahva asema hallitusneuvotteluissa.

Magdalena Andersson jätti eropuheessaan vielä oven auki mahdolliselle hallitusyhteistyölle maltillisen kokoomuksen kanssa, jos neuvottelut ruotsidemokraattien kanssa kariutuisivat.

– Me sosialidemokraatit olemme valmiita tekemään yhteistyötä kaikkien kanssa, jotka haluavat ratkaista Ruotsin ongelmia, Andersson totesi.

Lue myös: Hallituksen talousarvioesitys on 8,1 miljardia euroa alijäämäinen – ero katetaan ottamalla lisää velkaa

Kommentoi Facebookissa