Itsevaltias presidentti sai näpäytyksen pormestarinvaaleissa – ”Voittaja oli koko Istanbul ja Turkki”

Istanbulin pormestarinvaalit voittaneen Ekrem Imamoğlun kampanjaviesti oli positiivinen.

Istanbulin pormestarinvaalit voittaneen Ekrem Imamoğlun kampanjaviesti oli positiivinen. (Kuva AOP)

Uusintavaalien tulos on takaisku Turkin valtapuolueelle ja saattaa käynnistää muutoksen.

TURKKI Turkin suurimmassa kaupungissa Istanbulissa äänestettiin pormestarista jo toiseen kertaan muutaman kuukauden sisällä. Maaliskuussa paikallisvaaleissa Turkin suurinta oppositiopuoluetta CHP:tä edustava Ekrem Imamoğlu oli voittanut presidentti Recep Tayyip Erdoğanin AK-valtapuolueen ehdokkaan Binali Yıldırımin niukasti 13 000 äänen erolla.

Itsevaltiaan presidentin Erdoğanin painostuksesta ja AK-puolueen vilppisyytösten johdosta pormestarinvaalit uusittiin. Presidentin uhkapeli ei onnistunut, sillä turkkilaisten vastarinta kasvoi erikoisen episodin johdosta. Imamoğlu voitti nyt noin 800 000 äänen erolla 16 miljoonan asukkaan kaupungissa.

Imamoğlu sai äänistä noin 54 prosenttia ja Yıldırımin osuus oli 45 prosenttia. Imamoğlu kuvaili voitonpuheessaan vaalitulosta uudeksi aluksi Turkille.

– Vaaleja ei voittanut yksikään ryhmä tai puolue, vaan koko Istanbul ja Turkki, Imamoğlu julisti.

Vastaehdokas Yıldırım on toiminut aikaisemmin Turkin pääministerinä ja parlamentin puhemiehenä, kun taas Imamoğlu on ollut vain suhteellisen tuntematon paikallispormestari Beylikdüzün kaupunginosasta. Positiivinen kampanja ei hyökännyt vuodesta 2003 vallassa ollutta presidenttiä vastaan suoraan, vaan teemana oli ”kaikki muuttuu todella hyväksi”.

Turkki on kärsinyt viime aikoina talousvaikeuksista. Yildrimin ja Erdoğan ovat jo onnitelleet Imamoğlua vaalituloksen johdosta. Istanbulin kaupunginvaltuustossa presidentin AK-puolueella on edelleen enemmistö.

Lue myös: Murhatuksi joutumista pelkäävä NBA-pelaaja jättää matkaottelun väliin – ”Minut voidaan tappaa hyvin helposti”

Kommentoi Facebookissa