Jaguar haastaa McLarenin ja kumppanit – F-Typen seuraajasta tulee keskimoottorinen hybridisuperauto

Jaguarin ainoa varsinainen urheiluauto on viitisen vuotta sitten markkinoille lanseerattu F-Type.

Jaguarin ainoa varsinainen urheiluauto on viitisen vuotta sitten markkinoille lanseerattu F-Type. (Kuva Jaguar)

F-Type herätti henkiin legendaarisen E-Typen perinteet.

AUTOT Jaguar on edelleen leimallisesti urheiluautomerkki, vaikka brittibrändin malliston suurin osa koostuu nykyään aivan toisenlaisista autoista. Jaguar on noussut intialaisen Tatan omistuksessa uuteen kukoistukseen ennen kaikkea katumaasturien ansiosta, ja merkki on myös aivan premium-brändien eturintamassa täyssähköautojen suhteen.

Jaggen ainoa varsinainen urheiluauto on viitisen vuotta sitten markkinoille lanseerattu F-Type, joka on herättänyt henkiin legendaarisen E-Typen perinteet. F-Type on historiallisen esikuvansa tavoin etumoottorinen, mistä myös auton mittasuhteet kielivät lahjomattomasti. Pitkä nokka kertoo pellin alla piilevästä voimasta, jota riittää ahdetulla V8:lla varustetussa SVR:ssä parhaimmillaan 575 hevosvoiman edestä.

F-Type on saanut omassa segmentissään kohtuullisen mukavasti asiakkaita, mutta auto ei ole silti pystynyt vastaamaan sporttisimpien kilpailijoiden heittämään haasteeseen. Niinpä Jaguar laittaa brittiläisen Auto Expressin tietojen mukaan F-Typen koko konseptin uusiksi sportin seuraajaa kehitettäessä.

Vuonna 2022 lanseerattava seuraaja muuttuu keskimoottoriseksi, jotta siitä saadaan tehtyä täysiverinen kilpailija esimerkiksi McLarenin superautoille ja Audi R8:n eri versioille. Auton mittasuhteetkin menevät täysin uusiksi voimalinjan ehdoilla.

Jaguar voi inspiroitua uutuutta suunnitellessaan myös omasta historiastaan, koska se tarjosi XJ220-nimistä keskimoottorista superautoa jo 1990-luvun alkupuolella. Lisäksi britit kehittivät vuonna 2010 yhteistyössä Williamsin kanssa C-X75-nimisen hybridisuperauton, joka oli myöskin keskimoottorinen. Tämän projektin sarjatuotantoversio peruttiin kuitenkin aivan viime hetkillä.

F-Type on historiallisen esikuvansa tavoin etumoottorinen. (Kuva Jaguar)
F-Type on historiallisen esikuvansa tavoin etumoottorinen. (Kuva Jaguar)

F-Typen seuraaja kulkee C-X75:n jalanjäljillä myös muun tekniikkansa osalta, koska uutuudestakin tulee hybridi. Keskimoottorina toimiva bensa-V6 saa lisätehoa vähintään kahdelta sähkömoottorilta, jotka tekevät autosta samalla nelivetoisen. Jaguar käyttää autoa kehittäessään vertailukohtana Honda NSX:ää, jonka voimalinja koostuu turboahdetusta V6:sta ja useasta sähkömoottorista.

Jaguarin uutuuden kokonaistehon täytyy olla vähintään 550 hevosvoiman luokkaa, jotta se pystyy kilpailemaan tasapäisesti muun muassa McLaren 570S:n ja V10-koneisen Audi R8:n kanssa. F-Typen seuraaja tehdään moneen käyttöön venyvälle pohjalevylle, joka mahdollistaa myös täyssähköisen version. Jaguar seuraakin tiiviisti tulevan Porsche Taycanin menestystä, jotta se pystyy tarvittaessa lanseeraamaan oman sähkösuperautonsa.

Merkillä on jo nyt kokemusta täyssähköautoista, koska se on lanseerannut menestyksekkäästi markkinoille tätä tekniikkaa hyödyntävän I-Pace-crossoverin. Autoa on ehditty kehua yhdeksi onnistuneimmista lajissaan, joten kissamerkin sähkösuperautostakin pitäisi tulla hyvin kilpailukykyinen. Akkutekniikassa tapahtuvat edistysaskeleet voisivat mahdollistaa jopa niin sanottujen solid state -akkujen käytön siinä vaiheessa, kun F-Typen seuraajan täyssähkömalli olisi tulossa markkinoille.

Auto menee koko konseptiaan myöten niin perusteellisesti uusiksi, että se saattaa saada myös tuoreen nimen. Jaguar rekisteröikin viime kuussa käyttöönsä J-Type-nimen, joka sopisi mainiosti F-Typen seuraajan perään. Uuden nimen avulla keskimoottorisportti olisi myös helppo asemoida edeltäjäänsä arvokkaammaksi, mitä se on joka tapauksessa tekniikkansa puolesta.

Lue myös: Jaguar ei keskity vain katumaastureihin – 2+2-paikkainen XK on tekemässä paluun kissamerkin mallistoon

Kommentoi Facebookissa