Jahkailua riitti koronaviruksesta huolimatta – F1-kausi alkoi irvokkaalla farssilla

F1-kauden 2020 avauskilpailu Australian Melbournessa peruttiin koronavirusepidemian takia

F1-kauden 2020 avauskilpailu Australian Melbournessa peruttiin koronavirusepidemian takia. (Kuva AOP)

Formula ykkösten Australian kisaviikonloppu peruttiin 12 tunnin jahkailun jälkeen. Kisaviikonloppu haluttiin viety läpi tyhjille katsomoille vain muutaman tallin voimin, mutta lopulta tallien vastustus johti päätökseen tapahtuman perumisesta.

FORMULA 1 Formula ykkösten kauden avauskisa Australian Melbournessa peruttiin perjantaiaamuna pitkän jahkailun päätteeksi. Kisa olisi joka tapauksessa ajettu tyhjille katsomoille, koska Australia kielsi torstaina yli 500 hengen yleisötapahtumat, mutta Kansainvälinen Autoliitto FIA ja F1:n kaupallinen omistaja Liberty Media halusivat pitää kisasta kiinni.

McLaren vetäytyi kisasta jo torstaina, kun tallin työntekijällä oli todettu koronavirus. Ferrari, Alfa Romeo ja Renault vastustivat kisan järjestämistä, mutta FIA ja Liberty Media olivat valmiina viemään kisaviikonlopun läpi vaikka muutaman tallin voimin.

Lopulta päätös oli kiinni talleista. Red Bull, Alpha Tauri, Racing Point ja Mercedes kannattivat kisaviikonlopun jatkoa ja Williams sekä Haas eivät puolestaan ottaneet tapaukseen kantaa. Kun äänet kisan järjestämisestä jakautuivat tasan 4-4, ratkaisi kisan kohtalon Mercedes.

Mersun tallipomo Toto Wolff otti yhteyttä Daimler-konsernin johtoon. Hänelle ilmoitettiin, että hän saisi tehdä päätöksensä itse. Wolff päätti asettua kisan järjestämistä vastaan ja se ratkaisi sen, ettei Australiassa ajettu.

Virallista ilmoitusta odotettiin sen jälkeen pitkään. Red Bull ja Alpha Tauri olivat valmiita päästämään autonsa radalle ja kisaviikonloppu olisi viety läpi neljällä autolla tyhjille katsomoille. FIA ja Liberty Media tajusivat, ettei moinen olisi tarjonnut positiivista julkisuutta.

FIA:n puheenjohtaja Jean Todt oli kisaviikonlopun 12 kohtalon tuntien aikana Ranskassa. Häntä ei nähty Australiassa paikan päällä, eikä hän ollut neuvottelujen kriittisillä hetkillä edes tavattavissa. Samaan aikaan hänellä oli yritystapaaminen ja aikaerollakin oli vaikutuksensa.

Liberty Median F1-pomo Chase Carey oli kriittisten tuntien aikana puolestaan lentomatkalla Australiaan. Liberty Median kilpailujohtaja Ross Brawn vastasi neuvotteluista ja yritti viimeiseen saakka saada kisaviikonlopun järjestettyä.

Ymmärrettävää oli, että kisasta haluttiin pitää viimeiseen saakka kiinni, koska FIA ja Liberty Media kokevat kisan peruutuksen myötä yli sadan miljoonan euron taloudelliset tappiot. Myös F1-talleille tulee tappiota, koska kauden jälkeen bonusrahaa on jaettavana vähemmän.

Päätös kisaviikonlopun perumisesta vei lopulta noin 12 tuntia. Jahkailua riitti ja F1 antoi itsestään irvokkaan kuvan. Carey ja Brawn selittelivät, ettei raha edellä menty, vaan kaikkien terveys oli kuulemma tärkeä asia.

Selitys oli tahattoman koominen. Edes McLarenin työntekijän koronavirustartunta ei heti peruuttanut kisaa.

Teksti: Otto Palojärvi

LUE MYÖS: Koronavirus moukaroi urheilua – EM-futis siirtynee ja jääkiekon MM-kisat peruuntumassa

Kommentoi Facebookissa