Jalkapallon MM-kisat erikoiseen ajankohtaan

Qatar järjestää jalkapallon MM-turnauksen 2022

Qatar järjestää jalkapallon MM-turnauksen 2022. (Kuva AOP)

Jalkapallon 2022 MM-turnaus päättyy kuusi päivää ennen jouluaattoa.

JALKAPALLO Kansainvälinen Jalkapalloliitto FIFA on vahvistanut miesten jalkapallon vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen aikataulun. Turnauksen avausottelu pelataan 21. marraskuuta ja loppuottelu 18. joulukuuta.

Turnauksen avausottelukin pelataan erikoiseen aikaan. Ottelu alkaa paikallista aikaa kello 13. Ottelu alkaa samaan aikaan Suomessakin, sillä Suomen ja Qatarin välillä ei ole aikaeroa.

Alkulohkovaiheessa pelataan neljä ottelua päivittäin. Ottelut alkavat kello 13, kello 16, kello 19 ja kello 22.

Sarjasysteemi on sama kuin kuudessa edellisessä MM-turnauksessa. Joukkueet jaetaan kahdeksaan eri lohkoon. Jokaisesta lohkosta kaksi parasta etenee jatkopeleihin.

Juttuvinkki: Jari Litmasesta tuli jalkapallon Jari Kurri – suomalaisten asennevamma selätettiin

Neljännesvälieräottelut alkavat 3. joulukuuta. Pudotuspelivaihe kestää turnauksessa siis 15 päivää ja alkusarjavaihe vain 12 päivää.

MM-kisojen järjestäminen Qatarissa on tuonut FIFAn niskoille runsaasti lokaa. Kisahakuprosessissa oli epäilyjä korruptiosta. Stadioneita on rakennettu Qatarissa orjatyövoimalla.

FIFA ei kuitenkaan suostunut siirtämään kisoja muualle. Sen verran myönnytyksiä tosin tehtiin, että kisat siirrettiin kesältä loppuvuoteen.

Kesällä Qatarissa olisi liian kuuma pelata. Paikallisista olosuhteista saatiin karuja esimerkkejä viime syksynä Qatarin pääkaupungissa Dohassa järjestetyissä yleisurheilun MM-kisoissa. Maratonit ja kävelyt jouduttiin olosuhteiden pakosta järjestämään keskellä yötä, mutta silti useampi osallistuja, kuten suomalaismaratoonari Alisa Vainio, joutui tiputukseen.

Kansainvälisen jalkapallokauden rytmi menee MM-kisojen erikoisen ajankohdan takia pahasti sekaisin. Euroopassa seurajoukkuekausi keskeytyy yli kuukaudeksi, koska MM-kisoihin osallistuvat maat tarvitsevat myös harjoitusleiriaikaa.

Kisapaikkojen välimatkat ovat toki lyhyitä, eikä joukkueiden tarvitse matkustella. Neljä stadionia sijaitsee Dohassa ja loputkin neljä aivan Dohan lähellä.

Kisapaikkansa on toistaiseksi varmistanut vain isäntämaa Qatar, joka pelaa turnauksen avausottelunsa Al Khorissa 21. marraskuuta. Euroopan MM-karsinnat alkaa keväällä 2021.

Suomi ei ole koskaan pelannut miesten tai naisten jalkapallon MM-kisoissa. Ensi vuonna Huuhkajat nähdään ensi kertaa tositoimissa EM-kisoissa, mutta MM-kisapaikka on huomattavasti kovemman haasteen takana kuin EM-kisapaikka.

EM-kisoihin pääsee nykyään 24 joukkuetta. MM-kisoihin pääsee Euroopasta vain 13 joukkuetta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Naisten MM-futiksen järjestäjät valittu – Suomi aloittaa karsinnat ensi vuonna

Kommentoi Facebookissa