JALKAPALLO Suomessa jalkapallon fanikulttuuri on nostanut päätään 2000-luvulla. Maajoukkueella on vahva faniyhdistys ja Veikkausliigan peleissäkin nähdään hienoa fanikulttuuria, vaikka yleisömäärät kotimaan pääsarjassa suhteellisen pieniä ovatkin.
Suomalaisessa jalkapallossa todellista fanikulttuuria alkoi esiintyä vasta 1990-luvulla. Jalkapallolegenda Jari Litmanen muistaa hyvin 1980-luvun, kun hänen silloisen seuransa Lahden Reippaan fani vierasotteluissa oli erikoinen ilmestys.
– Olen kasvanut 1980-luvulla, kun Suomessa jalkapallo-otteluissa oli katsojia, eikä niinkään kannattajia. 1980-luvulla oli vain yksi fani, Jari Karppinen, joka tuli Kuopioon katsomaan meidän vieraspeliä Reippaan lipun kanssa. Jos vertaa siihen, niin nykyään on vieraspeleissä kymmeniä ja kotipeleissä vähintään satoja faneja. Parhaiten pystyy näkemään kasvun siitä näkemästä, Litmanen sanoi Heinekenin tilaisuudessa Helsingissä.
Maajoukkueessa juuri Litmanen oli aiheuttamassa merkittävää fanikulttuurin kehitystä tehtyään kansainvälisen läpimurtonsa. Suomen maajoukkueen kannattajayhdistys näki päivänvalon 2000-luvun alussa.
– Pohjoiskaarteen volyymien kehityksen olen nähnyt ja kokenut. Ei ollut 1990-luvun alussa vielä Suomi-paitoja. Tai jos oli, niin ne oli jääkiekon Karjala-paitoja, Litmanen naurahti.
Litmanen siirtyi Amsterdamin Ajaxiin 1992. Siellä hän sai kokea kansainvälisen tason fanikulttuuria.
– Ajaxissa oli huikea fanitunnelma. Siihen tottui nopeasti. Kun tulin takaisin Suomeen 2004, niin olihan se kulttuurishokki. Ero oli kuin 50-vuotisjuhlilla ja hautajaisilla.
Viime vuosina Veikkausliigan fanikulttuuri on harpannut valtavasti, vaikka yleisömäärät eivät ole kehittyneet odotetusti. Esimerkiksi HJK:n ja HIFK:n väliset Stadin derbyt ovat muistuttaneet fanikulttuurin osalta suorastaan eurooppalaista huippufutistapahtumaa. Hyvässä ja pahassa.
Veikkausliigan tasoa on moitittu aiheestakin, mutta tällä kaudella sarjassa pelaa monia tunnettuja nimiä. Sarjaan on hiljattain tullut useita paluumuuttajia, kuten Jukka Raitala, Joona Toivio tai Paulus Arajuuri. Suurimman julkisuuden osakseen on saanut kuitenkin Roman Eremenko, joka tuli vahvistamaan HIFK:ta.
Itse Veikkausliigaan uransa lopulla parikin kertaa palannut Litmanen näkee tunnettujen suomalaispelaajien paluun Veikkausliigaan hyvin positiivisena asiana.
– Liigalle se on vain hyvä asia. Pelin taso nousee. Pelaajat ovat motivoituneita ja heillä on tavoitteita Veikkausliigassa, Litmanen totesi Helsingissä.
Eremenko kärähti 2016 kokaiinista Mestareiden liigan ottelun yhteydessä, mikä käytännössä pysäytti hänen urakehityksensä. Nyt Eremenko pelaa siis HIFK:ssa.
Litmanen on pelannut Eremenkon kanssa maajoukkueessa ja tuntee tämän hyvin.
– Eremenko on huikea pelaaja ja edelleen huippu Veikkausliigaan. Hän tulee pelaamaan Veikkausliigassa vielä paremmin, kun pelejä tulee lisää.
Eremenko on pelannut sarjan jumbona olevassa HIFK:ssa nyt kaksi ottelua ja osoittanut olevansa seuralle kova vahvistus. HIFK taistelee sarjapaikkansa lisäksi olemassaolostaan, jota sarjapaikan säilyttäminen edellyttää.
Teksti Otto Palojärvi
Kommentoi Facebookissa