Jatkaako Mercedeksen F1-talli vai ei? – puheita riittää

Mercedes ei ole vahvistanut jatkoaan Formula ykkösissä kauden 2020 jälkeen.

Mercedes ei ole vahvistanut jatkoaan Formula ykkösissä kauden 2020 jälkeen. (Kuva AOP)

Mercedes-johto tyrmää väitteet F1-talliprojektin lopettamisesta, mutta jatkosopimus on yhä allekirjoittamatta.

FORMULA 1 Formula ykkösten Mercedes-tallin jatkosta Formula ykkösissä 2021 ei vieläkään ole tehty päätöstä. Daimler-konsernin ja Mercedes-tallin johtajat ovat kiistäneet väitteet F1-talliprojektin lakkauttamisesta, mutta mitäänhän ei ole sinetöity ennen kuin sopimus on tehty.

Mercedeksen moottoriurheilujohtaja Toto Wolff vakuuttaa, että Mercedes jatkaisi Formula ykkösissä vielä pitkään.

– Aina se vaan yllättää, kun jonkun kaistapään nettiin kirjoittama järjetön juttu tulee julkisuuteen. Teimme oikaisun heti seuraavana päivänä. Olemme mukana pitkällä tähtäimellä. Formula ykköset on loistava paikka markkinoida brändiämme. Bisneksessämme valmistamme sekä katu- että kilpa-autoja, Wolff kommentoi yleisötilaisuudessa Lontoossa.

Daimler-konsernin johtoryhmä kokoontuu keskiviikkona ja saattaa silloin tehdä päätöksen Mercedeksen jatkosta F1:ssä 2021. Mitenkään ei yllättäisi, jos Mercedes lopettaisi F1-sarjassa tämän kauden jälkeen.

Esimerkkejä löytyy historiasta. 2000-luvun lopulla Honda, Toyota, Renault ja Toyota toistelivat moneen otteeseen olevansa pitkällä tähtäimellä mukana. Hondan talliprojekti loppui kuitenkin kauden 2008 jälkeen ja Renault, Toyota sekä BMW vetäytyivät vuotta myöhemmin.

Mutta toivoahan on niin kauan, kun Mercedes ei ole tehnyt päätöstään. Brittiläinen kohujulkaisu The Sun uutisoi Lewis Hamiltonin ja Mercedeksen aloittavan tiistaina jatkosopimusneuvottelut.

Hamiltonin nykyinen sopimus päättyy kauden 2020 jälkeen. The Sunin tietojen mukaan Hamilton neuvottelisi Mercedeksen 180 miljoonan punnan arvoisesta jatkosopimuksesta. Sopimus olisi kolmivuotinen eli Hamilton tienaisi 60 miljoonaa puntaa kaudessa.

Mikäli The Sunin väite pitää paikkansa, jatkaisi Mercedes tehdastallitoimintaansa ainakin vuoteen 2023 saakka. Mutta toistaiseksi Mercedeksellä ei ole sopimusta voimassa osallistumisesta F1-sarjaan kauden 2020 jälkeen, eikä Hamiltonilla myöskään voimassa olevaa sopimusta Mercedeksen kanssa.

Formula ykkösissä jatkaa 2021 varmuudella vain seitsemän tallia. Ferrari, Renault, Aston Martin (nykyinen Racing Point), Williams, McLaren sekä Red Bullin tallit Red Bull ja Alpha Tauri ovat sitoutuneet olemaan mukana.

Mercedeksen lisäksi jatkosopimus on allekirjoittamatta Alfa Romeolla sekä Haasilla. Vaikka kaikki nämä kolme tallia eivät jakaisi, löytyisi niiden toiminnalle todennäköisesti jatkaja. Vuoden kuluttua voimaan tulevan F1:n budjettikaton myötä sarjaan on tyrkyllä useita uusia yrittäjiä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kiinan F1-kilpailu todennäköisesti peruuntuu – pelko Tokion olympialaisista meni överiksi

Kommentoi Facebookissa