Johan Krogius voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun – ”Voittaja oli helppo valita”

– Olen todella kiitollinen, tuntuu upealta, kertoo kuvassa vasemmalla oleva Johan Krogius voittotunnelmistaan. Vierellä Jere Hölttä.

– Olen todella kiitollinen, tuntuu upealta, kertoo kuvassa vasemmalla oleva Johan Krogius voittotunnelmistaan. Vierellä Jere Hölttä. (Kuva Saara Lavi)

Tuomaristo etsi potentiaalia, piileviä kykyjä ja valmiuksia nousta maailmanluokan tähdeksi.

LAULUKILPAILU Tenori Johan Krogius on voittanut 31. valtakunnallisen Timo Mustakallio -laulukilpailun. Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinnon sai baritoni Jere Hölttä. Kilpailu käytiin Savonlinnan Oopperajuhlien yhteydessä.

– Etsimme potentiaalia ja lahjakkuutta, voittaja oli helppo valita, sanoo tuomaristoon kuulunut Karita Mattila.

Johan Krogius, 23, opiskelee laulua Helsingin Konservatoriossa. Oululaislähtöinen 26-vuotias Hölttä opiskelee puolestaan Sibelius-Akatemiassa.

Kilpailun alkuerään osallistui 16 ja finaaliin 8 laulajaa. Oopperajuhlien taiteellisen johtajan Ville Matvejeffin johtamaan tuomaristoon kuuluivat hänen lisäkseen sopraano Karita Mattila sekä Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellinen johtaja Erkki Korhonen.

Pääpalkinto on 15 000 euroa ja Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinto 10 000 euroa. Voittajat esiintyvät Urkuyö ja Aaria -festivaalilla Espoossa 29.7.2021, ja finaaliin yltäneille järjestetään lisäksi mestarikurssi Savonlinnassa kesällä 2022.

– Johan on poikkeuksellinen kyky ja hyvin lahjakas taiteilija. Hänellä on maailmanluokan ääni, jota hän osaa käyttää todella hyvin, sanoo Ville Matvejeff.

Krogius on laulanut Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa.

– Erityismaininta on annettava kaikille osallistujille siitä, että pandemian aikana he ovat kyenneet jatkamaan opintojaan ja kehittymistään, vaikka esiintymistilaisuuksien ja -kokemuksen kartuttaminen on ollut erityisen haastavaa, lisää tuomariston puheenjohtaja Ville Matvejeff.

Vuodesta 1974 järjestetty kilpailu on ollut monelle nimekkäälle suomalaislaulajalle ponnahduslauta kansainväliselle uralle. Kilpailun voittajia ovat muun muassa Helena Juntunen, Johanna Rusanen, Tuuli Takala, Marjukka Tepponen, Kirsi Tiihonen, Jorma Silvasti ja Raimo Sirkiä. Viimeisimmän kilpailun voitti Iris Candelaria vuonna 2019.

Sääntöjen mukaan kilpailussa etsitään ennen kaikkea lupaavinta nuorta, eikä voittaja välttämättä ole pisimmälle kehittynyt laulaja. Kilpailuun saivat osallistua suomalaiset vuonna 1994 tai sen jälkeen syntyneet laulajat, jotka valittiin mukaan esikarsinnan perusteella toukokuussa. Naiset ja miehet kilpailivat yhdessä yhteisessä sarjassa.

Nimeään kantavan kilpailun perusti oopperalaulaja Timo Mustakallio (1929–1984). Kilpailun järjestävät Savonlinnan Oopperajuhlat ja Timo Mustakallio -säätiö yhdessä Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston kanssa.

Lue myös: Soitetuinta kotimaista kappaletta esitettiin yli 12 000 kertaa – tanssilavojen ikivihreä ykkönen sai väistyä

Kilpailun finalistit

Akseli Ferrand, tenori

Hanna Hasu, sopraano

Jenni Hietala, sopraano

Jere Hölttä, baritoni

Johan Krogius, tenori

Olivia Kyllönen, mezzosopraano

Antti Mähönen, basso

Melike Uludag, mezzosopraano

Kommentoi Facebookissa