Joka neljäs suomalainen suunnittelee hankkivansa auton – erityisesti kiinnostavat käytetyt menopelit

Suomalaiset korostavat käytetyn auton valintakriteereinä auton luotettavuutta ja taloudellisia seikkoja.

Suomalaiset korostavat käytetyn auton valintakriteereinä auton luotettavuutta ja taloudellisia seikkoja. (Kuva Fotolia)

Kyselyn tuloksissa päästöjen vaikutus valintakriteerinä ei ole kovin korostunut.

AUTO Suomalaisista joka neljäs arvioi hankkivansa seuraavan vuoden aikana auton, selviää LähiTapiolan tuoreesta kyselystä. Erityisesti käytetyt autot kiinnostavat autokauppoja suunnittelevia.

Ensisijaisesti uutta autoa kiikaroi 5 prosenttia ja käytettyä autoa 9 prosenttia vastaajista. Kyselyn mukaan 11 prosenttia kertoo saattavansa hankia joko uuden tai käytetyn auton.

– Autokaupan odotukset ovat nyt korkealla kesän myyntiin. Romutustilastojen uudet ennätykset ennakoivat myös autokauppaan hyvää virettä ja perinteisesti kesäaikana tehdään paljon käytettyjen autojen kauppoja, sanoo LähiTapiolan autopalveluista ja liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

Kyselytutkimuksen vastaajista 67 prosenttia kiinnittävänsä eniten huomiota auton kuntoon, 62 prosenttia ajettuihin kilometreihin, 53 prosenttia ostohintaan ja 50 prosenttia huoltohistoriaan, jos olisivat ostamassa ensisijaisesti käytettyä autoa.

– Kyselyn tulosten perusteella suomalaiset korostavat käytetyn auton valintakriteereinä vahvasti auton luotettavuutta ja taloudellisia seikkoja. Huomionarvoisaa on, että yleisessä keskustelussa korostuvat yhä enemmän autoilun ympäristövaikutukset, mutta kyselyn tuloksissa päästöjen vaikutus valintakriteerinä ei ole kovin korostunut, Alaviiri kertoo.

Päästöjen vaikutus oli 17 prosenttia. Miesten ja naisten näkemykset käytetyn auton valintakriteereistä eivät eroa kyselyn mukaan merkittävästi. Suurimmat erot syntyivät suhtautumisessa auton merkkiin, käyttövoimaan ja turvallisuuteen.

Naisista useampi kuin miehistä kiinnittäisi huomiota ostettavan auton turvallisuuteen. Miehistä useampi kuin naisista pitäisi tärkeänä ostettavan auton käyttövoimaa ja auton merkkiä tai mallia.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimukseen vastasi 8–15.5. 1 018 suomalaista. He edustavat maan 15–74-vuotiasta väestöä, Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kyselyn toteutti Kantar TNS ja sen virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä.

Lue myös: Ikävä yllätys sähkö- ja hybridiautojen omistajille – renkaat voivat kulua tavanomaista nopeammin

Kommentoi Facebookissa