Jokereille uusi toimitusjohtaja – hänen on syytä toivoa maailmanrauhaa

Jokerit juhlii maalia.

Jokerit juhlii maalia. (Kuva Mikko Taipale/ Jokerit)

Sami Kauhanen aloittaa helmikuussa Jokereiden toimitusjohtajana. Hänen tehtävänsä on lievästi sanottuna haastava.

JÄÄKIEKKO Jokerit tiedotti maanantaina pestanneensa uudeksi toimitusjohtajakseen Sami Kauhasen. Hän aloittaa tehtävässä 21. helmikuuta 2022.

Kauhanen korvaa tehtävässä Eveliina Mikkolan, joka erosi toimitusjohtajan paikalta viime syksynä. Syitä Mikkolan erolle ei kerrottu.

Kauhasella on pitkä kokemus Suomen rahapelimonopolin palveluksessa eri tehtävissä. Hän on työskennellyt viimeksi hevosurheilun keskusjärjestön Hippos ry:n toimitusjohtajana. Sitä ennen hän toimi Veikkauksen vedonlyönnin liiketoimintajohtajana.

Kauhanen toimi rahapeliyhtiön palveluksessa kaikkiaan yhdeksän vuoden ajan eri tehtävissä. Veikkauksella työskennellessään hän oli paljon tekemisissä myös Jokereiden kanssa, kun yritykset tekivät yhteistyötä.

– Jokerit on oman mittapuuni mukaan Suomen johtavia urheilubrändejä ja jääkiekon saralla ammattimaisin organisaatio, jota suomalaisessa jääkiekossa on koskaan ollut, Kauhanen kommentoi Jokereiden tiedotteessa.

– Koronan jälkeisen ajan uudelleenrakentaminen on ehdottomasti seuralle prioriteetti. Toivottavasti tämän kauden jälkeen pääsemme eroon rajoituksista ja luomaan yhdessä uutta aikaa. Uskon, että omasta aiemmasta työkokemuksestani on hyötyä siinä, miten kommunikaatio ja yhteys kannattajiin ja yhteistyökumppaneihin rakennetaan nyt ja tulevaisuudessa, hän jatkaa.

Kauhasen haasteita uudessa tehtävässään voi lievästi sanottuna kuvailla haastaviksi. Toki Jokereiden rahoitus on turvattu niin pitkäksi ajaksi, kun Venäjän valtionhallinto asian siunaa.

Kauhasen rooli on seuran kannattavuuden kannalta olematon, käytännössä merkityksetön. Toisaalta rahapelimonopolin palveluksessa tilanne oli periaatteessa sama, koska monopoli piti kilpailijat poissa ja työpaikalla rahoitus oli valtiovallan poliittisella päätöksellä turvattu.

Vuonna 2014 KHL:ään siirtynyt Jokerit on tuottanut vuosittain tappiota noin 12-15 miljoonaa euroa. Rahoituksesta vastasivat aiemmin Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvat oligarkit Gennadi Timtshenko ja Roman Rotenberg, mutta heidän jouduttua Yhdysvaltain pakotelistalle, oli Jokereiden omistusta ja rahoituskuviota vaihdettava.

Nykyisin Jokereita sponsoroi Norilsk Nickel Harjavalta, joka kuuluu Venäjän rikkaimman miehen Vladimir Potaninin Nornickel-konsernin omistuksiin. Potanin haali 1990-luvun puolivälissä Nornickelin Venäjän valtiolta itselleen vastineeksi tuesta Boris Jeltsinin vaalikampanjalle. Siten estettiin kommunistien paluu valtaan.

Vladimir Putinin noustua valtaan pystyi Potanin presidenttiä myötäilemällä säilyttämään asemansa ja rikkautensa. Edellytyksenä tietenkin on, että rahaa jaetaan Venäjällä yhteiskuntaa tukeviin tarkoituksiin, kuten jääkiekkoon. Jokerit on KHL:lle yhä tärkeä projekti sarjan ainoana todellisena sillanpääasemana lännessä.

Jari Kurri on Jokereiden omistaja, mutta hänen roolinsa seuran liiketoiminnan järjestelyissä on tosiasiassa merkityksetön. Potanin ja Venäjän valtio ovat rahoittajina todellisia päättäjiä.

Viime aikoina KHL:n julkisuuskuva on Suomessa tahriintunut Venäjän sotilaallisten uhittelujen takia. Jos Venäjä hyökkää Ukrainaan, lienee Jokereiden taru ainakin suomalaisena joukkueena lopussa, koska länsi asettaisi Venäjälle pakotteita, joissa Venäjä muun muassa suljettaisin Swift-maksujärjestelmästä. Samalla Jokereiden rahoitus Venäjältä muuttuisi käytännössä mahdottomaksi, ellei Jokerit sitten muuttaisi Venäjälle.

Kauhanen tulee Jokereiden johtoon hyvin epävarmassa tilanteessa. Hänen tulisi kohottaa seuran julkisuuskuvaa ja yrittää tehdä KHL:stä Suomessa kiinnostava ja arvostettu tuote.

KHL:n jääkiekkotuotteessa ei ole vikaa. Sarjassa pelataan Euroopan ylivoimaisesti parasta jääkiekkoa. Jokerit myös hyödyttää suomalaista yhteiskuntaa maksamalla veroja Suomeen, joka saadaan Venäjältä tulleiden investointien kautta.

Venäjän nykyisen sotaisan uhittelun myötä KHL-Jokerit -tuotteen suosion rakentaminen lienee kuitenkin karua puuhaa, kun samaan aikaan Suomessa keskustellaan, pitäisikö NATO:n jäsenyyttä hakea suojaksi Venäjän mahdolliselta hyökkäykseltä. Venäläisen jääkiekkoliigan markkinointi on sellaisen julkisuuden keskellä haastavaa.

Sami Kauhaselle voi toivottaa onnea matkaan. Hänen kannattaisi lähettää Venäjän valtiojohdolle maailmanrauhaa pyytävä kirje, jotta Jokereiden liiketoimintamahdollisuuksia olisi mahdollista kohentaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Yleisradio päätti näyttää verovaroilla NHL-pelejä – perustelut ontuvat

Kommentoi Facebookissa