Jokerit pyörii jatkossakin massiivisella venäläisrahalla – Suomessa ei ole riittävästi rahoitusta

Vaihtuvatko Jokereiden taustamiljoonat Gennadi Timtshenkon taskusta Vladimir Potaninin sponsorikassaan?

Vaihtuvatko Jokereiden taustamiljoonat Gennadi Timtshenkon taskusta Vladimir Potaninin sponsorikassaan? (Kuva AOP)

Jokereiden toiminta KHL:ssä perustuu myös tulevaisuudessa mittavaan venäläisrahoitukseen.

JÄÄKIEKKO Jokereiden siirtyminen Jari Kurrin omistukseen ei merkitse, että seuran toiminta KHL-liigassa pyörisi jatkossa suomalaisrahalla. Koska Suomessa rahoitusta ei ole riittävästi, edellyttää toiminta yhä massiivista rahoitusta Venäjältä.

Kurri ilmoitti toukokuussa, että Jokerit tukeutuisi jatkossa enemmän suomalaisrahoitukseen. Seura rakentaa myös imagoaan suomalaisemmaksi. Tulevalle kaudelle onkin hankittu seitsemän uutta suomalaispelaajaa.

Mutta suomalaistuminen myös rahoituksen osalta on kova haaste. Ainakin toistaiseksi Jokerit tarvitsee venäläisrahoitusta, Jokereiden pelaajabudjetti pysyy ennallaan sen ollessa kymmenen miljoonan euron luokkaa. Viiden vuoden aikana Jokerit on tehnyt yli 50 miljoonan euron edestä tappiota. Pelaajapalkat ovat merkittävin kuluerä.

Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluva liikemies Gennadi Timtshenko on kuittaillut Jokereiden tappiota pääomalainoilla. Jatkossa Timtshenko ei ole Jokereita kuitenkaan rahoittamassa.

Ilta-Sanomat uutisoi, että Jokereiden uudeksi rahoittajaksi olisi tullut venäläismiljardööri Vladimir Potanin. Toisin kuin Timtshenko, ei Potanin ole Yhdysvaltain pakotelistalla.

Potanin, jonka omaisuus on Forbes-lehden mukaan noin 16 miljardia euroa, kuuluu maailman suurimman nikkelintuottajan Nornickel-konsernin omistajiin. Myös Potanin lukeutuu Putinin kaveriporukkaan. Hän on pelannut Putinin kanssa jääkiekkoa.

Toisin kuin Timtshenko, ei Potanin IS:n tietojen mukaan tule rahoittamaan Jokereita pääomalainoilla. Kyse on sponsorirahoituksesta. Sikäli tilanne Jokereiden rahoituksesta ainakin selkiytyy.

Jokerit ei ole vahvistanut Ilta-Sanomien uutisoinnin todenperäisyyttä, mutta ei ole sitä tyrmännytkään. Kurri kertoi keskiviikkona, että uutisia sponsoririntamalta olisi tulossa lähiviikkoina. Hän korosti, ettei ole Jokereiden rahoituksesta huolissaan.

Jokerit vahvisti Antti Niemen ja Sami Lepistön pelaajasopimukset kaudelle 2019–2020.
Jokerit vahvisti Antti Niemen ja Sami Lepistön pelaajasopimukset kaudelle 2019–2020. (Kuva Otto Palojärvi)

KHL aloitti toimintansa vuonna 2008. Silloin sarja antoi ymmärtää olevansa NHL:n kilpailija. Sarjan tähtiin lukeutui muun muassa Jaromir Jagr, joka pelasikin Avangard Omskissa kolmen kauden ajan NHL-tason palkoilla.

KHL:n rahoitus on perustunut pitkälti Venäjän raaka-ainevaroihin. Jättimäiset venäläisyritykset rahoittavat KHL:n toimintaa vuosittain yhdeksännumeroisilla summilla.

Venäjän taloustilanne koki Ukrainan kriisin ja öljynhinnan laskun myötä kovia haasteita, jotka ovat vaikuttaneet KHL:äänkin. Enää KHL ei rehvastele olevansa NHL:n kilpailija. Sarjaan on vuonna 2020 tulossa tiukka 900 miljoonan ruplan – noin 12 miljoonan euron – palkkakatto, jonka päälle seurat saisivat peluuttaa muutamaa ”ylihintaista” pelaajaa.

Jokerit pääsee palkkakaton myötä haastamaan suurseuroja, kuten SKA Pietaria tai TsSKA Moskovaa tasa-arvoisemmista lähtökohdista. KHL:n mielenkiinnon pitäisi ainakin kohentua.

Jokereiden toiminnan taloudellinen kannattavuus on urheilullista puolta suurempi haaste. Toisaalta NHL:ssäkin valtaosa seuroista tekee tappiota. NHL:n seuraomistajista moni perustaa toimintansa muiden bisnestensä markkinointiin tai puhtaasti viihteeseen.

Sama koskee monia eurooppalaisia huippujalkapalloseuroja. Esimerkiksi Paris Saint-Germainin arabirahoitus ei perustunut siihen, että omistajat haluaisivat tehdä seuralla taloudellista voittoa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Stanley Cup -voittajakin Jokereihin – ”Haluan näyttää pystyväni pelaamaan hyvin kahden vaikean kauden jälkeen”

Kommentoi Facebookissa