Jokerit voi varmasti palata SM-liigaan – ajankohta riippuu rahasta

Jokerit ja SKA Pietari kaukalossa (Kuva: Mikko Taipale / Jokerit)

Jokerit ja SKA Pietari kaukalossa. (Kuva Mikko Taipale/ Jokerit)

Jokerit tarvitsee muutamien miljoonien eurojen edestä rahoitusta voidakseen palata SM-liigaan.

JÄÄKIEKKO Jokereiden taival jääkiekon KHL:ssä päättyi dramaattisesti Ukrainan sotaan. Jokereiden tarina jääkiekon ammattilaisseurana tuskin silti on ohi.

Välittömästi Jokereiden KHL-tarun päättymisen jälkeen alkoi spekulointi Jokereiden paluusta SM-liigaan. Eri kyselyjen perusteella mikään merkittävä taho ei asiaa vastustakaan.

Hyvin todennäköisesti Jokerit siis palaa SM-liigaan. Lähinnä kysymys kuuluu, milloin Jokereiden paluu toteutuisi ja kuka toimintaa rahoittaisi? Varmasti moni haluaisi Jokereiden aloittavan jo ensi kaudella, mutta rahoitusta siihen mennessä tuskin saadaan kasaan.

Jokereiden siirtyminen KHL:ään oli Hjallis Harkimolta pakon sanelema ratkaisu. Itse asiassa Jokereiden jääkiekkotoiminta oli tuottanut tappiota koko 2000-luvun, mutta Hartwall-areena tuotti voittoa. Jokereiden ottelutapahtumat takasivat pitkään niin sanotun kivijalan Hartwall-areenan toiminnalle, josta myös Jokereiden tappiot rahoitettiin.

Sitten iski finanssikriisi 2009 ja Hartwall-areenakin ajautui pian tappiolliseksi. Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvat oligarkit pelastivat Harkimon 2013.

Nyt Jokereiden SM-liigaorganisaatiota ryhdytään kasaamaan tyhjästä. SM-liigassa pystyy operoimaan noin kolmella miljoonalla eurolla, joskaan sillä summalla ei olla suurseurojen tasolla.

Realistinen tavoite uuden seuraorganisaation rakentamisprosessissa on tähdätä kauteen 2023-2024. Kausi 2022-2023 tulee vastaan liian aikaisin.

Sitten kysymys kuuluu, missä Jokerit pelaisi? Hartwall-areena pitäisi saada irti venäläisomistuksesta.

Jos Hartwall-areenaa ei voi käyttää, vaihtoehtoina olisivat Helsingin Nordenskjöldinkadun halli, jossa Jokerit pelasi SM-liigaa vuoteen 1997 saakka sekä Espoon areena, jossa SM-liigaa ei Bluesin konkurssin jälkeen ole pelattu kuuteen vuoteen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Roman Rotenberg jännittää Vladimir Putinin kohtaloa

Kommentoi Facebookissa