Juice-elokuvan kuvaukset jatkuvat Juankoskella – ”Leskinen oli kielellinen nero, eikä vain suomen kielellä.”

Riku Nieminen löysi oman tulkintatapansa Juicesta jo ennen kameroiden käynnistymistä.

Riku Nieminen löysi oman tulkintatapansa Juicesta jo ennen kameroiden käynnistymistä. (Kuva Anna Salmisalo/ Yellow Film & TV)

Mikko Alatalo ja Harri Rinne muistelevat ystäväänsä, sanoittajaa ja satiirikkoa.

ELOKUVA Juice Leskisen elämään pohjautuvan elokuvan kuvaukset alkoivat alkuvuonna Tampereelta ja jatkuvat nyt Pohjois-Savossa. Juankoskelta 19. helmikuuta vuonna 1950 alkanut matka päättyi 24. marraskuuta 2006 Tampereen yliopistollisessa sairaalassa kun sanoittaja, runoilija ja suomen kielen satiirikko kieltäytyi dialyysihoidoista.

Nuori Juice hyväksyttiin aikoinaan opiskelemaan Tampereen kieli-instituuttiin diplomikielenkääntäjäksi. Tampereelta löytyi hengenheimolaisia kapakoihin ja kitaransoiton alkeisiin. Lyyrikonalku kirjoitti kymmenkunta vahakantista vihkoa täyteen runoja ja muun muassa Bob Dylanin kappaleiden käännöksiä.

Yhteisen tuttavan kautta Juice tapasi tiedotusoppia lukevan Mikko Alatalon, nykyisen kansanedustajan. Mikko Alatalo vei puolestaan Juice Leskisen tapaamaan Harri Rinnettä, joka oli vielä suurempi Dylan-fani kuin Kiimingissä keskikoulussa folk-klubin perustanut Alatalo.

Juice Leskinen, Mikko Alatalo ja Harri Rinne olivat pohjana legendaarisen yhtyeen Coitus Intin syntymälle, esikoisalbumi julkaistiin vuonna 1973 Love Recordsin kustantamana. Loppu onkin suomalaisen rockmusiikin historiaa.

Juice ja Mikko -kiertue vuonna 1975, kaksikko palasi yhteen vielä kolmekymmentä vuotta myöhemmin.
Juice ja Mikko -kiertue vuonna 1975, kaksikko palasi yhteen vielä kolmekymmentä vuotta myöhemmin. (Kuva Mikko Alatalon arkisto)

Nyt kuvattavan elokuvan pääroolissa nähdään Riku Nieminen, joka löysi oman tulkintatapansa Juicesta jo ennen kameroiden käynnistymistä. Pohjatyötä tehdessä hän hämmästyi Juicen yleissivistyksestä.

– Minut yllätti Juicen järisyttävän suuri lukeneisuus ja yleistieto. Sanavalmiutensa lisäksi hän laati ristikoita, oli kymppitonnin vakiojäsen ja omisti erittäin laajan kirjaston teoksia – kirjallisuuden tyylilajien laidasta laitaan, Nieminen toteaa.

Myös Mikko Alatalo ja Harri Rinne nähdään roolihenkilöinä elokuvassa. Alataloa näyttelee Antti Tuomas Heikkinen ja Rinnettä Pekka Strang. Antti Tuomas Heikkinen kuunteli ja luki kaiken mahdollisen tuotannon roolia varten. Lopulta hän sai myös mahdollisuuden tavata roolihahmonsa Mikko Alatalon.

– Tapaamisessamme sain kuulla hienoja tarinoita hänen ja Juicen ystävyydestä, Heikkinen kertoo.

Alatalo itse kehuu Antti Tuomas Heikkistä erinomaiseksi valinnaksi nuoreksi Alataloksi.

– Hän muistuttaa hämmästyttävän paljon parikymppistä meikäläistä ja sopii yliaktiivisen nuoren rokkarin rooliin. Tapasin Heikkisen ja juttelimme siitä valtavasta energiasta ja fiiliksestä, mikä Juicella, Harrilla ja minulla oli silloin, kun synnyttelimme manserokkia. Uskon, että voin katsoa ’itseäni’ valkokankaalla ehkä vähän liikuttuneena ja hymyillen kaikelle nuoruuden hulluudelle, Alatalo toteaa.

Harri Rinne (Pekka Strang), Mikko Alatalo (Antti Tuomas Heikkinen) ja Juice Leskinen (Riku Nieminen) silloin, kun tupakkaa kului ja kappaleita syntyi.
Harri Rinne (Pekka Strang), Mikko Alatalo (Antti Tuomas Heikkinen) ja Juice Leskinen (Riku Nieminen) silloin, kun tupakkaa kului ja kappaleita syntyi. (Kuva Anna Salmisalo/ Yellow Film & TV)

Harri Rinnettä näyttelevä Pekka Strang ilahtui mahdollisuudesta olla mukana Juice-elokuvassa. Miehelle Rinne ei ollut entuudestaan tuttu.

– Huomasin kuulleeni jo lapsuudessa lukuisia biisejä, joita hän on ollut Mikko Alatalon kanssa kirjoittamassa. On erityisen mielenkiintoista, kun pääsee pureutumaan ’oikean’ ihmisen elämään. Tämä tulee tosin olemaan oma tulkintani suomirockin suurmiehestä Harri Rinteestä, joka kulki Juicen rinnalla, Strang kommentoi.

Nykyään Rinne vaikuttaa Virossa ja on suunnannut kulttuurisen kiinnostuksensa maan musiikkiin, kirjallisuuteen ja runouteen. Hän kuvailee suhdettaan Juiceen hyvin serebraaliseksi.

– Juice oli se tyyppi, jonka kanssa voi puhua mistä tahansa, lennokkaasti, maailmoja syleillen tai älykästä huumoria viljellen. Hänen kanssaan pääsi muihin ulottuvuuksiin, ei tarvinnut jäädä lattean, tavanomaisen, mitäänsanomattoman jankkaamisen äärelle. Juice eli vain kielessä ja kielestä. Keskustelu hänen kanssaan oli aika ajoin pelkkää intellektuaalista ja kielellistä ilotulitusta. Leskinen oli siis kielellinen nero, eikä vain suomen kielellä. Hassuteltiin usein englanniksi, välillä ruotsiksikin, Harri Rinne muistelee.

Elokuvan ohjaa Cannesin elokuvajuhlien lyhytelokuvasarjassa kunniamaininnan Katto-elokuvasta voittanut Teppo Airaksinen ja tuottaa Marko Talli. Käsikirjoittajana toimii Antti-Heikki Pesonen.

Tampereen Kalevankankaan hautausmaalta löytää Juhani Juice Leskisen mustan hautapaaden.
Tampereen Kalevankankaan hautausmaalta löytää Juhani Juice Leskisen mustan hautapaaden. (Kuva Kari Kallonen)

Kommentoi Facebookissa