Jukka Jaloselle upea kunnianosoitus – ylimääräinen reissu kesken MM-kisojen

Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen promovoitiin Jyväskylän yliopiston promootiossa kunniatohtoriksi. (Kuva JYU/ Petteri Kivimäki)

Jukka Jalonen nimitettiin lauantaina kunniatohtoriksi.

JÄÄKIEKKO Suomen jääkiekkomaajoukkue kohtaa lauantaina MM-kisoissa Itävallan, mutta ottelua edeltävässä palaverissa päävalmentaja Jukka Jalonen ei ole paikalla. Hän on samaan aikaan Jyväskylässä.

Jyväskylän yliopisto nimitti Jalosen lauantaina kunniatohtoriksi. Kello 12 alkavan nimitystilaisuuden jälkeen Jalonen lennätetään helikopterilla takaisin Tampereelle.

– Aamulla lähden liikkeelle ja yritän ehtiä tänne peliin, Jalonen sanoi perjantaina Leijonien 7-1 -voittoon päättyneen Unkari-ottelun jälkeen.

Jyväskylän yliopiston järjestämä nimitystilaisuus ei antanut aikataulunsa osalta Jaloselle armoa.

– Harmi, että se on pelipäivänä, mutta ei voi mitään. Jos sen haluaa, siellä pitää kuulemma olla. Muutenhan mä olisin tietenkin jäänyt tänne. Varmaan aika naftisti ehdin takaisin matsiin, Jalonen sanoi.

Suomen ja Itävallan välinen ottelu alkaa kello 16.20. Jalosen mukaan ei ole katastrofi, jos hän ei heti alussa ole paikalla.

– On se aika tiukka aikataulu. Uskon, että silloin olen aitiossa, kun kiekko putoaa jäähän. Jos en ole, niin aika nopeasti kuitenkin olen. Ei tässä sota nyt yhtä miestä kaipaa.

Jalonen luottaa apuvalmentajiinsa otteluun valmistamisessa itse ottelupäivänä.

– Yksi ottelupalaveri jää pitämättä, mutta meillä on siihen miehet, jotka ovat sen aiemmin hoitaneet. Olisi aika tyhmää ollut, että olen pelissä täällä ja sitten jää saamatta se kunnianosoitus. Kysyin, voiko sen saada, vaikka ei ole paikalla, ja sanottiin, että ei voi saada. Oli mentävä.

Jalonen ei kiistä, etteikö nimitys kunniatohtoriksi häntä mairittelisi.

– Se on hieno juttu kaikin puolin. Ei voi kieltää.

Jalonen on valmistunut Jyväskylän yliopistosta liikuntatieteellisestä tiedekunnasta. Hänen pääaineensa oli liikuntapedagogiikka.

Ammattivalmentajana Jalonen on toiminut 30 vuoden ajan. Tahmean alun jälkeen hänen saavutuksensa ovat olleet todella vakuuttavia.

Jääkiekkovalmentajana Jalonen on voittanut SM-kultaa HPK:ssa 2006. Suomen maajoukkueessa hän on saavuttanut olympiakultaa 2022, olympiapronssia 2010, MM-kultaa 2011, 2019 sekä 2022, MM-hopeaa 2021 ja nuorten maailmanmestaruuden 2016.

Jalonen on ainoa joukkuelajien olympiavoiton saavuttanut suomalaisvalmentaja.

Haastattelu Otto Palojärvi, Tampere

Lue myös: Leijonat takoi tylyt lukemat – ”Kolmanteen erään saatiin homma rauhoittumaan”

Kommentoi Facebookissa