Julkisuuden henkilöt jonottivat kuvattavaksi – näyttelyssä mukana Meryl Streepin nuoruudenkuva

Yksi tunnetuimmista Duane Michalsin portreteista on Meryl Streepin nuoruudenkuva vuodelta 1975. (Kuva Duane Michals)

Valokuvataiteen museo K1:n näyttelyt rakentavat identiteettiä muotokuvien kautta.

NÄYTTELY Valokuvataiteen museo K1:ssä aukeaa kaksi identiteettiä portrettikuvan kautta käsitelevää näyttelyä. Duane Michals on yksi maailman arvostetuimpia portrettikuvaajia, jonka kuvattavaksi julkisuuden henkilöt jonottivat. Malimania on puolestaan helsinkiläisten Salma Jaman ja Nadir Mohamadin muotibrändi, joka nousi pohjoismaista ja Afrikan maiden kulttuureita yhdistävällä street style -kuvasarjalla kansainväliseksi puheenaiheeksi.

Duane Michals (s.1932) on kuvannut yli 50 vuoden ajalta satoja julkisuuden henkilöitä, joihin hän oli tutustunut työskennellessään lehtivalokuvaajana muun muassa Voguessa ja Lifessa sekä ystävänsä Andy Warholin kautta New Yorkissa.

Yksi tunnetuimmista portreteista on Meryl Streepin nuoruudenkuva vuodelta 1975, jolloin Streep oli vielä täysin tuntematon näyttelijä, eikä ollut tehnyt vielä yhtään elokuvaa. Michals sen sijaan oli jo 1970-luvulla yksi New Yorkin tunnetuimmista ja kysytyimmistä portrettikuvaajista.

– Pyysin Streepiä tanssimaan ja hän oli yhtä säteilevä ja iloinen kuin kuva näyttääkin, Michals kertoo.

Vaikka Streep nousi kuuluisuuteen, toista kuvaa ei koskaan tullut, Michals ei nimittäin koskaan kuvannut samaa henkilö kahdesti. Streepin kuvan lisäksi näyttelyssä on esillä muun muassa Robin Williamsin, Madonnan, Barbra Streisandin, Tilda Swintonin, Susan Sontagin, Maya Angeloun ja Eartha Kittin portretit.

Lehtivalokuvaajan työn ohessa Michals kehitti omaa taiteellista uraansa, joka sai inspiraationsa surrealistisesta taiteesta kuten René Magrittesta ja James Joycesta. 1960-luvulta alkaen Michals oli muokannut kuviaan analogisesti, ja sen kautta myös muokannut valokuvan kertomaa tarinaa. Vuonna 1974 Michals rikkoi toisen valokuvaan liittyvän tabun ryhtymällä kirjoittamaan valokuviinsa omia ajatuksiaan.

– Valokuvan traditioon kuuluu ajatus, että kuvan on tultava toimeen omillaan, kertoen tarvittavan informaation ilman tekstiä, Valokuvataiteen museon kuraattori Orlan Ohtonen kertoo.

– Michalsia kiinnosti kuitenkin se, mitä hän pystyisi kertomaan mielensä liikkeistä kuvan ja tekstin yhdistelmällä. Tämä tekniikka mullisti ihmisten ajatuksia taiteen tarinankerronnasta ja asetti Michalsin kuvasarjojen kanssa eräänlaiseen uranuurtajan rooliin. Michalsin kuvasarjoja yhdistää mysteeri, unenomaisuus, muutokset ja yllätykset.

Michalsin kuvasarjat eivät kerro tarinoita loppuun, vaan suuri osa niiden sisällöstä tapahtuu aina katsojan mielessä.

– Mielestäni valokuvaajan tehtävänä ei ole kertoa jotain, mitä jo tiedämme, Michals toteaa.

– Oma tehtäväni on yllättää ja hämmentää. Pidän yllättämisestä.

Nadir Mohamudin ja Salma Jaman Malimanian idea on omien juurien ja oman identiteetin etsiminen valokuvan, muodin ja taiteen keinoin. (Kuva Hayley Lê/ Daily Paper/ Malimania Winter)

Malimania on helsinkiläinen muotibrändi, jota vetävät Nadir Mohamud ja Salma Jama.

– Kasvoimme Suomessa, jossa mainoksissa tai muotikuvissa ei useinkaan näkynyt meidän tyyppisiä ihmisiä, Nadir Mohamud sanoo.

– Samaan aikaan ympärillämme oli todella muotitietoisten, lahjakkaiden valokuvaajista, vaikuttajista ja muotisuunnittelijoista koostuva nuorten ihmisten yhteisö.

Elokuussa 2020 Malimania kuvasi ensimmäiset omat editorialkuvaukset ja julkaisi kuvat Instagramissa. Vastaanotto oli innostunutta ja positiivista palautetta tuli kaikista maanosista, lisäksi muun muassa maailman merkittävin street fashion -julkaisu Hypebeast julkaisi Malimanian kuvia. Malimania on tehnyt myös yhteistyötä Afrikan mantereen eri kulttuureista ammentavan kansainvälisen kulttibrändi Daily Paperin kanssa.

K1:n näyttely jatkaa Malimanian ideaa omien juurien ja oman identiteetin etsimisestä valokuvan, muodin ja taiteen keinoin.

– Malimanian idea on rohkaista ihmisiä tiedostamaan taustansa ja näkemään eri kulttuurien yhdistämisen vahvuutena, Mohamud sanoo.

Malimania lanseeraa ensimmäiset vaatteensa keväällä 2023.

  • DUANE MICHALS – Muotokuvaaja
  • MALIMANIA – Juuriemme jäljillä
  • Valokuvataiteen museo K1 17.2.-21.5.2023

Lue myös: Suomalainen muotoilu menestyy Madridissa – ”Rikas eläinten ja luonnon maailma ihastuttaa espanjalaisia”

Kommentoi Facebookissa