Jyväskylän MM-rallissa historiallisen pitkä ”suomalaistauko”

Jyväskylän MM-ralli ajettiin kesällä kolmen vuoden tauon jälkeen. (Kuva Toyota Gazoo Racing)

Jyväskylän MM-rallin on voittanut ulkomaalainen kuljettaja nyt neljästi peräkkäin. Se on ennätyksellisen pitkä putki.

RALLI Kalle Rovanperä on erittäin lähellä rallin maailmanmestaruutta sijoituttuaan Jyväskylän MM-rallissa toiseksi. Jos ja kun Rovanperä mestaruuden voittaa, päättyy suomalaisten rallikuskien 20 vuoden tauko maailmanmestaruuksissa.

Rovanperä ajoi Jyväskylässä fiksusti. Perjantaina hän joutui antamaan tasoitusta auraajana ja ero kisan voittaneeseen virolaiseen Ott Tänakiin kasvoi liian suureksi, joten turhia riskejä Rovanperä ei mestaruutensa takia halunnut ottaa.

Tänakista tuli ranskalaisen Sebastien Loebin jälkeen toinen ei-suomalainen kuljettaja, joka on voittanut Jyväskylässä kolmesti. Hän oli aiemmin voittanut Suomen MM-rallin 2018 ja 2019.

Jyväskylässä ajettiin nyt neljäs kisa putkeen, kun suomalainen ei voittanut. Se on historiallisen pitkä putki. Aiemmin tällaista ”kyseenalaista historiaa” tehtiin 2011-2013, kun Loeb voitti kahdesti ja Sebastien Ogier kerran.

Viimeisin Jyväskylän suomalaisvoittaja on Esapekka Lappi, joka voitti Toyotalla 2017. Rovanperä ei ole voittanut Jyväskylässä pääluokkaa vielä koskaan.

Tänak teki Jyväskylässä historiaa automerkkipuolella. Hän toi Hyundaille ensimmäisen Jyväskylän voiton.

Eniten voittoja Jyväskylästä on Hannu Mikkolalla ja Marcus Grönholmilla, jotka voittivat kisan seitsemän kertaa. Mikkola voitti Suurajot 15 vuoden aikana seitsemästi 1968-1983 usealla eri automerkillä, mikä kertoo hänen upeasta urastaan. Grönholm voitti Suurajot seitsemän kertaa 2000-2007 hävittyään vain 2003, jolloin ykkönen oli Markko Märtin.

Suurajojen voittoputkitilastossa ykkönen on Tommi Mäkinen. Hän voitti kisan viidesti peräkkäin 1994-1998.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kolmen eri vuosikymmenen rallilegenda Hannu Mikkola on kuollut

Kommentoi Facebookissa