Kaikenlaista hyvää välipäiviin – avokado-fetaleivistä tomaattiseen kinkkupastaan

Avokadon pehmeä maku, maustetun fetan raikkaus ja limpun täyteläisyys tekevät herkun.

Avokadon pehmeä maku, maustetun fetan raikkaus ja limpun täyteläisyys tekevät herkun. (Kuva Timo Ernamo)

Tähteitä, pari vinkkiä sekä niin hyvä ohje, että se on pakko laittaa jakoon.

RUOKA Joulun ja uuden vuoden välipäivät. Tähteistä ruokaa. Pari vinkkiä, joista toinen on muistutus. Ja sitten tuo kuvassa näkyvä leipänen: se on vain niin hyvää, että pannaan ohje jakoon!

Kuvan leipänen, jossa on päällä puolikas avokado, on kevytlounas, jolla nälän lykkää kevyesti päivälliseen asti. Ja sehän tehdään näin.

Avokado-fetaleivät

Tarpeet

200 g fetaa

2–4 makeaa tummaa limpunsiivua (Rosalan limppu on erittäin hyvä)

tomaatinsiivu / leipänen

1/2 avokadoa / leipänen

1/4–1/2 sitruunan kuori raastettuna

1–2 tl juoksevaa hunajaa

(oreganoa, mustapippuria)

***

Aloitus pari tuntia ennen ruoka-aikaa.

Laita 200-grammainen fetalevy 2-litraiseen kulhoon ja täytä kulho vedellä. Vettä ei tarvitse vaihtaa, ideana on lähettää juustosta liika suola ja turha kirpeys pois.

***

Ennen kuin kaadat vedet pois.

Halkaise avokado pituussuunnassa ja koverra puolikkaat lusikalla kokonaisina kuoresta. Poista kivi siitä toisesta.

Leikkaa avokadot siivuiksi, mutta pidä muoto. Laita ihan pieni ripaus sormisuolaa hedelmän puolikkaille.

Raasta sitruunankuorta hienoksi raasteeksi.

Näin se leipä rakentuu! Ja kohta myös maistuu...
Näin se leipä rakentuu! Ja kohta myös maistuu… (Kuva Timo Ernamo)

Kaada vesi pois.

Lisää fetan seuraksi kulhoon sitruuna ja hunaja ja halutessasi muitakin mausteita, kuten oreganoa ja/tai mustapippuria.

Vaivaa homma käsin tahnaksi.

Leikkaa tomaatista ohuita siivuja.

Voitele leipäset.

Asettele kullekin (molemmille) tomaatinsiivu, levitä fetatahnaa päälle ja asettele lopuksi avokadonpuolikas kullekin (molemmille) leipäselle.

On hyvää.

Kinkunjämästä

Meille tuli erään yhdistyksen pikkujouluista melkoisesti kinkkua. Söimme sitä, mutta eihän se loppunut, väheni vain.

Keittiövastaavana olin jo harmistumassa, kun ymmärsin, että voihan siitä tehdä myös tomaattista kinkkupastaa.

Kermainen on helposti ällöttävää. Puolisolla jäi kerran Kustavissa annos lautaselle ja olen jopa hyvässä italialaisessa yökkinyt tuorepastan ja kermaisen kinkkukastikkeen äärellä.

***

Lähestymme siis asiaa näin:

Pilkomme sipulia ja valkosipulia.

Pilkomme haluamamme määrän kinkkua.

Otamme purtilon yrttimaustettua tomaattimurskaa.

Otamme kasarin, lorautamme sille öljyä. Kun öljy on kuumaa, kuullotamme siinä sipuleita ensin, lisäämme siihen kuivaa timjamia jo tuoksunkin takia, sitten kinkun, pyöritämme, lisäämme tomaattimurskan, huuhtelemme purnukan vesitilkalla ja kaadamme sekaan.

Soosiin voi lisätä ripauksen suolaa ja vähän enemmän ruokosokeria.

Myös yrttejä voi lisätä, kuten oreganoa ja basilikaa, tuore basilika vasta aivan lopussa.

Kinkkua on eksynyt lautaselle, no, melko runsaasti.
Kinkkua on eksynyt lautaselle, no, melko runsaasti. (Kuva Timo Ernamo)

Siinä ohessa keitetään pastaa, raastetaan jääkaapin juustonjämä ja sitten yhdistetään koko jätekuorma maistuvaksi annokseksi!

Kuvassa on tehty juuri niin.

Ja se vuoden viimeinen vinkki on linkki tässä. Kalapihvit kun voi valmistaa kaikesta ylijääneestä kalasta.

***

Ja eikun kohti uutta vuotta. Charles Heidsieckin Reserve on samppanjavinkkini. Koska se on erinomaista!

Hyvää alkavaa vuotta 2018!

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 59-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa