RUOKA Joulun ja uuden vuoden välipäivät. Tähteistä ruokaa. Pari vinkkiä, joista toinen on muistutus. Ja sitten tuo kuvassa näkyvä leipänen: se on vain niin hyvää, että pannaan ohje jakoon!
Kuvan leipänen, jossa on päällä puolikas avokado, on kevytlounas, jolla nälän lykkää kevyesti päivälliseen asti. Ja sehän tehdään näin.
Avokado-fetaleivät
Tarpeet
200 g fetaa
2–4 makeaa tummaa limpunsiivua (Rosalan limppu on erittäin hyvä)
tomaatinsiivu / leipänen
1/2 avokadoa / leipänen
1/4–1/2 sitruunan kuori raastettuna
1–2 tl juoksevaa hunajaa
(oreganoa, mustapippuria)
***
Aloitus pari tuntia ennen ruoka-aikaa.
Laita 200-grammainen fetalevy 2-litraiseen kulhoon ja täytä kulho vedellä. Vettä ei tarvitse vaihtaa, ideana on lähettää juustosta liika suola ja turha kirpeys pois.
***
Ennen kuin kaadat vedet pois.
Halkaise avokado pituussuunnassa ja koverra puolikkaat lusikalla kokonaisina kuoresta. Poista kivi siitä toisesta.
Leikkaa avokadot siivuiksi, mutta pidä muoto. Laita ihan pieni ripaus sormisuolaa hedelmän puolikkaille.
Raasta sitruunankuorta hienoksi raasteeksi.

Kaada vesi pois.
Lisää fetan seuraksi kulhoon sitruuna ja hunaja ja halutessasi muitakin mausteita, kuten oreganoa ja/tai mustapippuria.
Vaivaa homma käsin tahnaksi.
Leikkaa tomaatista ohuita siivuja.
Voitele leipäset.
Asettele kullekin (molemmille) tomaatinsiivu, levitä fetatahnaa päälle ja asettele lopuksi avokadonpuolikas kullekin (molemmille) leipäselle.
On hyvää.
Kinkunjämästä
Meille tuli erään yhdistyksen pikkujouluista melkoisesti kinkkua. Söimme sitä, mutta eihän se loppunut, väheni vain.
Keittiövastaavana olin jo harmistumassa, kun ymmärsin, että voihan siitä tehdä myös tomaattista kinkkupastaa.
Kermainen on helposti ällöttävää. Puolisolla jäi kerran Kustavissa annos lautaselle ja olen jopa hyvässä italialaisessa yökkinyt tuorepastan ja kermaisen kinkkukastikkeen äärellä.
***
Lähestymme siis asiaa näin:
Pilkomme sipulia ja valkosipulia.
Pilkomme haluamamme määrän kinkkua.
Otamme purtilon yrttimaustettua tomaattimurskaa.
Otamme kasarin, lorautamme sille öljyä. Kun öljy on kuumaa, kuullotamme siinä sipuleita ensin, lisäämme siihen kuivaa timjamia jo tuoksunkin takia, sitten kinkun, pyöritämme, lisäämme tomaattimurskan, huuhtelemme purnukan vesitilkalla ja kaadamme sekaan.
Soosiin voi lisätä ripauksen suolaa ja vähän enemmän ruokosokeria.
Myös yrttejä voi lisätä, kuten oreganoa ja basilikaa, tuore basilika vasta aivan lopussa.

Siinä ohessa keitetään pastaa, raastetaan jääkaapin juustonjämä ja sitten yhdistetään koko jätekuorma maistuvaksi annokseksi!
Kuvassa on tehty juuri niin.
Ja se vuoden viimeinen vinkki on linkki tässä. Kalapihvit kun voi valmistaa kaikesta ylijääneestä kalasta.
***
Ja eikun kohti uutta vuotta. Charles Heidsieckin Reserve on samppanjavinkkini. Koska se on erinomaista!
Hyvää alkavaa vuotta 2018!

Kommentoi Facebookissa