Käki kukkuu jo kunnailla – räntäsateesta huolimatta

Käki on monelle tuttu ja äänen perusteella helposti havaittava laji.

Käki on monelle tuttu ja äänen perusteella helposti havaittava laji. (Kuva Fotolia)

Haarapääskyistäkin on ilmoitettu havaintoja Etelä-Suomesta jo parin viikon ajalta.

LUONTO Ensimmäiset käet kukkuvat säätä pelkäämättä eteläisimmässä Suomessa. Luonto-Liiton Kevätseurannan mukaan viileä kevät on hidastanut käkien muuttoa, sillä keskimäärin tähän aikaan käet ovat jo yleistyneet Keski-Suomea myöten. Käki on monelle tuttu ja äänen perusteella helposti havaittava laji.

– Vaikka puolessa Suomessa on vielä hanki maassa ja etelässäkin on viime aikoina sadellut lunta melkein päivittäin, kevät puskee kuitenkin koko ajan kohti pohjoista. Yöpakkasista ja lumikuuroista huolimatta pikkuhiljaa lisääntyvä käen kukunta viimeistään vakuuttaa kyllä epäilijätkin, sanoo Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajander.

Haarapääskyjen kohdalla vanha sanonta “pääskysestä ei päivääkään” ei ainakaan tänä keväänä pidä paikkaansa, sillä vaikka terminen kesä on lämpötilojen perusteella vielä kovin kaukana, haarapääskyistä on ilmoitettu havaintoja Etelä-Suomesta jo parin viikon ajalta ja harvakseltaan aina Oulun korkeudelle saakka.

Maailman pohjoisin matelija sisilisko on Kevätseurannan mukaan runsastunut Etelä-Suomessa, mutta Keski-Suomessa sisiliskot ovat vasta vähitellen ilmestymässä talvikoloistaan. Lapista ja Kainuusta ei ole toistaiseksi ainuttakaan sisiliskohavaintoa. Vaihtolämpöinen sisilisko lähtee liikkeelle vasta, kun aurinko lämmittää riittävästi.

Viime viikon aurinkoisten päivien ansiosta saatiin viimein havaintoja ihmisistä piknikillä. Viileistä säästä johtuen lähes kaikki havainnot tulivat vain aivan eteläisimmästä Suomesta. Suomen pohjoisimman piknik-porukan kunnia on tänä keväänä toistaiseksi Joensuussa.

Säiden lämmetessä kevät ottaa varmasti loppukirin kohti kesää. Seuraavaksi voimme odottaa hyönteisten ja niiden myötä hyönteissyöjälintujen runsastumista muuallakin kuin eteläisimmässä Suomessa.

Kevätlajien runsastumista seurataan kahden viikon välein. Seuraava Kevätseuranta-viikonloppu on ensi viikolla 20.–21.5. Omia ensihavaintoja voi ilmoittaa Kevätseurannan verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella koska tahansa: www.kevatseuranta.fi. Havainnoista voi jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta.

Kommentoi Facebookissa