MATKAILU Yleisöpurjehduksia Kalajoelta Maakallaan harjoittava Kaljaasi Ansio saa ansaitsemaansa huomiota yli maakuntarajojen.
– Kuusi toimintavuotta ovat osoittaneet sen, että yksikään talkootyötunti ei ole mennyt hukkaan. Kesäiset purjehdusretket ovat olleet alusta lähtien tavattoman suosittuja, Plassin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Untinen luonnehtii tyytyväisenä.
Kaljaasi Ansio ei ole mikä tahansa purjelaiva, sillä kaksimastoinen perinnealus on Kalajoella vaikuttavan Plassin kyläyhdistyksen huikea voimannäyte.

Työ tekijäänsä neuvoo
Puheenjohtaja Untisen mukaan kaljaasia rakennettiin talkoovoimin peräti neljä ja puoli vuotta. Vuonna 2007 alkaneeseen projektiin osallistui keskimäärin parikymmentä yhdistysaktiivia ja paljon tsemppareita.
Perinnealuksen rakentaminen oli ensimetreiltä lähtien mielenkiintoista, sillä kaikki mahdollinen on tehty puusta ja omin käsin.
– Juuri tämän takia varsinkin projektin alku oli hyvin mieleenpainuva, sillä kenelläkään ei ollut aikaisempaa kokemusta laivan rakentamisesta. Mutta, työ tekijäänsä neuvoi ja kun mukana oli eri alan osaajia metallimiehistä puuseppiin, niin 18 000 talkootyötunnin päätteeksi olemme lopputulokseen enemmän kuin tyytyväisiä, Untinen kertoo hymyillen.
Tämän 20 metriä pitkän ja 5,2 metriä leveän puulaivan taustalla on arvokas historia, sillä alkuperäinen Ansio toimi 1800 ja 1900- lukujen vaihteessa niin sanottuna rahtia kuljettavana purjealuksena.

Mittaamattoman arvokas
Niinpä suunnittelun pohjana on käytetty Kalajoella vuonna 1891 rakennetun Kaljaasi Ansion alkuperäisiä linjapiirustuksia, puolimallia sekä yhtä valokuvaa.
Näiden avulla turkulainen laivanrakennuksen ammattilainen Mikko Ilus suunnitteli laivan rakennepiirustukset.
– Tästä meidän oli hyvä jatkaa. Käynnistimme Tuulta purjeisiin -hankkeen, johon saimme rahoitusta muun muassa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.
Hanketta kustannettiin myös lahjoitusvaroin sekä lainalla.

– Kokonaisuudessaan Ansio tuli maksamaan noin 250 000 euroa, mutta arvo on kuitenkin paljon, paljon enemmän, Untinen kertoo.
Vuonna 2012 valmistunut Ansio on tällä hetkellä Kalajoen vahvimpia matkailuvaltteja. Useamman kerran viikossa seilaavaa Ansiota voi tilata myös yksityiskäyttöön.
Myös yöpurjehdukset ovat mahdollisia, sillä kaljaasin salongissa on 14 makuupaikkaa ja keittiöstä löytyvät nykyaikaiset laitteet.
Lue myös: Maakalla valitsee itse asukkaansa – ”Kuri on kova, mutta ei kohtuuton”
Kommentoi Facebookissa