Kaksisataa veteraanihaastattelua on nyt verkossa – tarinoita talvi-, jatko- ja Lapin sodan tapahtumista

Hämeen Ratsurykmentin miehiä ratsain ja hiihtäen Velikaja Nivassa 15.3.1942. (Kuva SA-kuva)

Sotamuistosampo-portaali julkaisee ainutlaatuisen haastatteluaineiston oheismateriaaleineen.

SOTAMUISTOT Uusi Sotamuistosampo-portaali julkaisee 200 veteraanihaastattelua, 400 tuntia ainutlaatuista videomateriaalia, 200 erilaista tarinaa elämästä Suomessa ennen sotia, sotien aikana ja sotien jälkeen avoimena verkkopalveluna.

Palvelun innovaationa on mahdollisuus hakea erilaisilla hakuehdoilla videoiden sisällä olevia tekstikohtia. Videon katselukokemusta rikastetaan tarjoamalla käyttäjälle siihen liittyviä lisätietoja, esimerkiksi karttoja sekä linkkejä henkilöitä ja joukko-osastoja koskeviin lisätietoihin Sotasampo-palvelussa.

Veteraanihaastattelut on taltioitu vuosina 2007–2009 Tammenlehvän Perinneliiton ja Suomen Sotaveteraaniliiton haastatteluprojektissa. Ne sisältävät henkilökohtaisia kokemuksia ja tarinoita talvi-, jatko- ja Lapin sodan tapahtumista.

Kertojina ovat eri aselajien miehet, virolaiset vapaaehtoiset eli Suomen Pojat, suomalaisessa SS-vapaaehtoisjoukoissa palvelleet, lotat, sotilaskotisisaret ja sotilaspojat. Haastatteluiden kokonaiskesto on noin 400 tuntia.

Projekti videoaineiston arkistoimiseksi sekä julkaisemiseksi verkkopalveluna käynnistyi vuonna 2021 Kansallisarkistossa ja Aalto-yliopistossa.

Työ on jatkoa yliopistojen, Kansallisarkiston ja muiden yhteistyökumppaneiden aiemmille sotahistoriallisille portaaleille Sotasampo: Talvi- ja jatkosota semanttisessa webissä ja Sotasurmasampo 1914–1922: Suomen sisällis- ja heimosodat semanttisessa webissä.

Kansallisarkisto kehittää projektin yhteydessä omia valmiuksiaan digitaalisessa muodossa olevien av-aineistojen pysyvään sähköiseen säilyttämiseen sekä vahvistaa monimuotoisen historiantutkimuksen työkalujen kehittämistä tutkimuksen tarpeisiin.

Lue myös: Linnan juhlat peruttiin sittenkin – kutsutut saavat kutsun ensi vuoden juhlavastaanotolle

Kommentoi Facebookissa