Kalaa kalevalaisittain – kansalliseepoksessa näkyy selvästi suomalaisten mieltymys kalaruokaan

Käännä taikinareunat kalatäytteen päälle ja poimuta karjalanpiirakan tapaan.

Käännä taikinareunat kalatäytteen päälle ja poimuta karjalanpiirakan tapaan. (Kuva Pro Kala)

Kalasta saadaan paitsi pohja kanteleelle, myös apetta matkalaisille.

RUOKA Sunnuntaina 28. helmikuuta on Kalevalan päivä eli suomalaisen kulttuurin päivä. Kulttuuriin kuuluu olennaisesti myös ruokakulttuuri, ja jo itse Kalevalassa näkyy selvästi suomalaisten mieltymys kalaruokaan.

Sen muistavat monet, että Väinämöinen tekee hauen leukaluusta kanteleen. Sampoa ryöstämään matkaavien Väinämöisen, Ilmarisen ja Lemminkäisen vene juuttuu jättihauen selkään. Kalasta saadaan paitsi pohja kanteleelle, myös apetta matkalaisille:

Kävi neiet keittämähän

kävi kilvan kymmenenki.

Siitä hauki keitetähän,

murkinoiahan muruina.

Hauen lisäksi Kalevalassa mainitaan liuta muitakin kaloja: 48. runossa verkolla nostetaan kiiskiä kirokaloja, ahvenia ruotaisia, särkiä sapikkahia ja tuimenia, taimenia, lahnoja, lohikaloja, kaikkia ve’en kaloja.

Kun tarinan alussa Väinämöinen ja Joukahainen ottavat toisistaan mittaa, Väinämöinen aloittaa taiston kysymällä Joukahaiselta ”mitä sie enintä tieät, yli muien ymmärtelet?”, ja Joukahainen vastaa kertomalla muun muassa kaloista.

Siiall’ on sileät pellot,

lohella laki tasainen.

Hauki hallalla kutevi,

kuolasuu kovalla säällä.

Ahven arka, kyrmyniska

sykysyt syvillä uipi,

kesät kuivilla kutevi,

rantasilla rapsehtivi.

Kalaruoka ei ole ollut vain arkista evästä, vaan se on sopinut myös juhlapöytään. Pohjolan häistä kerrotaan seuraavaa:

Olipa kystä kyllin syöä,

kyllin syöä, kyllin juoa

punaisissa purtiloissa,

kaunoisissa kaukaloissa:

pirotella piirahia,

murotella voimuruja,

sirotella siikasia,

lohkota lohikaloja

veitsellä hope’isella,

kuraksella kultaisella.

Kalevalan päivää kannattaa siis juhlistaa kala-aterialla!

Lue myös: Haukiko hankala ja ruotoinen? – Näillä ohjeilla se on helppo ja herkullinen ruoka

Rukiiset kalapasteijat

20 kpl

1 pkt (400 g) ruispiirakkataikinaa

Täyte:

1 ps (300 g) kirjolohisuikaleita

150 g pakaste- tai 300 g tuoretta pinaattia

1 rasia (170 g) herkkusieniä tai noin 1 dl kypsää metsäsienihakkelusta esim. tatteja, suppilovahveroita, kehnäsieniä tai kantarelleja

1-2 sipulia

1 rkl öljyä

1/2 tl suolaa

1/2-1 tl mustapippuria

1 rkl perunajauhoja

Voiteluun

1 pieni muna

Pehmitä silputtua sipulia öljyn kanssa kulhossa mikrossa noin 1 minuutti. Kun käytät tuoretta pinaattia, huuhdo ja höyrytä se kasaan. Jäähdytä kylmässä vedessä, puserra vesi pois ja leikkaa pinaattikasa pieneksi. Valuta sulaneesta pakastepinaatista neste pois.

Kun käytät herkkusieniä, viipaloi ja paista ne ja anna jäähtyä. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään.

Kauli molemmat sulaneet taikinalevyt noin 50 x 20 cm:n kokoisiksi suorakulmioiksi. Jaa levyt taikinapyörällä ensin pitkittäin kahtia ja sen jälkeen 10 cm:n paloiksi.

Jaa täyte taikinapaloille. Kostuta palojen kaksi viereistä sivua vedellä sormin tai siveltimellä. Sulje taikinalevyt ja painele reunat tiiviisti kiinni. Jätä leivonnaiset kolmioiksi tai tee kolmioista pasteijoita kääntämällä kärjet reunojen päälle ja litistämällä ne. Käännä saumapuoli alaspäin. Nosta leivonnaiset leivinpaperoidulle uunipellille, voitele ja paista 225 asteessa uunin keskimmäisellä ritilätasolla noin 15 minuuttia.

Vinkki: Jos olet kiireinen tee näin: kauli piirakkalevyt 40 x 15 cm:n kokoisiksi suorakulmioiksi leivinpaperin päällä ja vedä paperi uunipellille. Levitä kalatäyte levyjen keskelle niin, että reunoille jää runsas 2 cm:ä taikinaa. Käännä taikinareunat kalatäytteen päälle ja poimuta karjalanpiirakan tapaan. Voitele ja kypsennä 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Lue myös: Silakoista voi kokata monenlaista herkkua – savusilakkarieskoista aina ”etanasilakoihin”!

Kommentoi Facebookissa