Kansallispuistot ovat nyt entistä suositumpia – uusi Hossa rikkoi heti 100 000 kävijän rajan

Retkeilijän hämyinen hetki Iso-Syötteen huipulla.

Retkeilijän hämyinen hetki Iso-Syötteen huipulla. (Kuva Eeva Mäkinen)

Koillismaalla Hossa, luontomatkailu ja luontoliikunta nostivat koko alueen vetovoimaa.

LUONTO Suomi 100 -juhlavuosi ja Luonnon päivät -tapahtumat kansallispuistoissa ovat madaltaneet kynnystä mennä luontoon ja houkuttaneet luontoon myös aivan uusia kohderyhmiä.

– Osa kävijöistä on lähtenyt esimerkiksi Hossan kansallispuistoon ensi kertaa elämässään ja vieraillut samalla myös naapurikansallispuistoissa, Oulangalla, Riisillä ja Syötteellä, puistonjohtaja Kerttu Härkönen Metsähallituksesta kertoo.

Hossan kesässä vieraat pääsivät kokeilemaan myös SUP-lautoja
Hossan kesässä vieraat pääsivät kokeilemaan myös SUP-lautoja. (Kuva Erkki Ollila)

Myös Oulanka on erittäin tunnettuna kansallispuistona ja runsaan kävijämääränsä ansiosta hyvä portti lähistön muihin retkikohteisiin. Kansallispuistoihin mennään nauttimaan luonnosta ja harrastamaan.

– Virkeät eläkeläiset kävelevät paljon Koillismaan kansallispuistojen poluilla, mutta esimerkiksi Riisitunturilla näin viimeksi käydessäni myös nuoria kuntoilijoita, Härkönen toteaa.

Uudessa Hossan kansallispuistossa kulku onnistuu esteettömästi.
Uudessa Hossan kansallispuistossa kulku onnistuu esteettömästi. (Kuva Sini Salmirinne)

Hossan uuden kansallispuiston käyntimäärässä on huikea nousu, kun 100 000 käynnin raja meni rikki jo syyskuussa. Vuoteen 2016 verrattuna, kun Hossa oli vielä retkeilyalue, käyntimäärän kasvu on jopa kaksinkertainen.

Muidenkin Kainuun ja Koillismaan kansallispuistojen imu kasvaa tasaisesti. Esimerkiksi Syötteen kansallispuiston talvi oli loistava. Syötteen vetovoima on kasvanut viime vuosina tasaisesti, ja vuoden alusta Syötteen kansallispuiston käyntimäärä on kasvanut viime vuoteen verrattuna 30 prosenttia.

Iso-Syötteen huipun voi valloittaa myös maastopyörällä.
Iso-Syötteen huipun voi valloittaa myös maastopyörällä. (Kuva Eeva Mäkinen)

Erilaiset tapahtumat vetivät vieraita, ja luvusta on kiittäminen myös viime talven hienoja hiihtosäitä.

– Kasvu Syötteen kävijämäärissä varmasti jatkuu, sillä alueen retkeilyreittejä kunnostetaan ja tuotteistetaan paraikaa. Kunnostuksen yhteydessä muun muassa maastopyöräilypalvelut paranevat entisestään, ja tuotteistaminen jatkuu asiakaslähtöisesti yhdessä yrittäjien kanssa, erikoissuunnittelija Heidi Lumijärvi sanoo.

Hyvä on Riisitunturilla hiihtäjän hiihdellä.
Hyvä on Riisitunturilla hiihtäjän hiihdellä. (Kuva Hannele Kytö)

Kainuun ja Koillismaan kansallispuistoista nousussa on myös Riisitunturi. Laajojen rinnesoiden ja vaaramaisemien kansallispuisto houkutti elokuun loppuun mennessä 10 prosenttia enemmän kävijöitä kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Riisitunturin saavutettavuutta on parannettu vuosien kuluessa muun muassa puistoon menevän tien leventämisellä ja pysäköintialueen rakentamisella.

Oulangan kanjoni on elämys nuorillekin luontovieraille.
Oulangan kanjoni on elämys nuorillekin luontovieraille. (Kuva Jari Hindström)

Oulangan kansallispuisto on edelleen suosituin Koillismaan kansallispuisto, ja suosio kasvaa tasaisesti mutta varmasti. Oulangan todellinen käyntimäärien kasvu ei näy suoraan seurantaluvuissa, sillä Oulangalla on tarkennettu seurantamenetelmiä.

– Oulangan historia on muihin Kainuun ja Koillismaan retkikohteisiin nähden pitkä. Viime vuonna kuusikymppisiään juhlineen kansallispuiston luontokeskuksessa vietetään ensi vuonna 30-vuotisjuhlia, aluepäällikkö Matti Tapaninen sanoo.

Syötteellä retkeilijä löytää riemun syksyisestä luonnosta.
Syötteellä retkeilijä löytää riemun syksyisestä luonnosta. (Kuva Sini Salmirinne)

Koillismaan kansallispuistot

Käyntimäärät 1.1.–31.8.2017 sekä kasvuprosentti edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna:

Hossan kansallispuisto 99 402, kasvua 108 %

Syötteen kansallispuisto 39 308, kasvua 31 %

Riisitunturin kansallispuisto 20 217, kasvua 10 %

Oulangan kansallispuisto 135 390, kasvua 3 %

Kommentoi Facebookissa